Druhy a vůně arganového oleje

Tradiční jedlý arganový olej:

Způsob výroby: Nejdříve se semena praží. Poté se melou mezi kameny. Do vniklé hnědé masy se přidá voda a arganový olej se oddělí ve vrchní vrstvě. Takto se olej vyrábí tradičním způsobem. Je velmi drahý a v České republice téměř nedostupný.

Vůně: Má silné ovocně-karamelové aroma a chuť. Skladováním se jeho vůně pozvolna mění na vůni plísňového sýru.

Složení: Hlavní složkou vůně jsou furany, furanony, pyrroly, organické sloučeniny síry a terpeny.

Jedlý olej lisovaný za studena

Způsob výroby: Nejdříve se semena praží. Poté se lisují za studena na lisech.

Vůně: Má silně oříškovo-kouřovou karamelovou chuť a vůni. Skladováním se jeho chuť ani aroma nemění.

Složení: Hlavní složkou vůně jsou furany, furanony, pyrroly, organické sloučeniny síry a terpeny.

Poznámka: Jedlé oleje nejsou vhodné pro kosmetické účely. Obsahují dráždivé látky (sloučeniny síry, furany a pyrroly), které mohou silně dráždit pokožku a nemají žádný kosmetický účel. Navíc pražením dochází k destrukci vitaminů a flavonoidů, které olej činí kosmeticky významným.

Kosmetický olej lisovaný za studena

Způsob výroby: Vyrábí se z nepražených semen lisováním.

Vůně: Čerstvý má ovocně-zeleno-květinové aroma a chuť. Skladováním se velmi rychle mění na vůni plísňového sýru.

Složení: Hlavní složkou vůně jsou alkoholy, aldehydy, ketony a organické kyseliny. Dále olej obsahuje vitaminy a flavonoidy, které jsou hlavními nositeli výjimečných účinků arganového oleje na pleť.

Složky vůně, které způsobují kyselý zápach, jsou kyseliny octová a valerová. Jelikož jsou všechny složky vůně kosmetického oleje těkavé a oxidačně nestálé, časem dochází k pozvolné přeměně na kyseliny, které již tak těkavé nejsou a zůstávají v oleji. Byl proveden test, kdy se vzduch probublával arganovým olejem a pak se zavedl do vody. Voda velmi rychle začala mít typický zápach po arganovém oleji a její pH kleslo na 5,4. To je důkaz, že vůně arganového oleje je velmi těkavá a že obsahuje kyselinu octovou a valerovou.

Charakteristický odér tedy nepochází z koz, jak se občas tvrdí, ale je arganovému oleji přirozený. Lze jej považovat za důkaz, že olej nebyl nijak rafinován. Kozy se opravdu kdysi používaly pro sklízení arganových ořechů, a to tak, že se pustily na pastvu a protože jsou arganové ořechy pro kozy nestravitelné, plivaly je na zem. Nakousané arganové ořechy se pak lépe loupaly. Tato technika se již dnes neprovádí, za prvé proto, že není tolik koz, aby pokryly celosvětovou spotřebu oleje a za druhé proto, že kozy okusovaly větvičky a listy stromů argánie a tím je ničily.
Různé odrůdy argánie kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO.

Kosmetický olej rafinovaný / dezodorizovaný

Způsob výroby: Vyrábí se z nepražených semen lisováním nebo extrakcí. Rafinace je složitý proces, který může zahrnovat řadu kroků, například neutralizaci, při níž se olej zbaví nežádoucích volných mastných kyselin a všech případných příměsí po lisování, filtraci, kdy se k horkému oleji přidávají různá chemická činidla či dezodoraci, během níž se destilací s vodní párou odstraní pachové a chuťové látky. Rafinovaný olej má tedy různé stupně kvality od extrahovaného oleje, který může obsahovat zbytky chemických rozpouštědel až po olej šetrně čištěný.

Vůně: Nemá žádné aroma.

Složení: Procesem rafinace a dezodorizace byly odstraněny všechny vonné složky, ovšem mohou být také odstraněny některé další látky, které mají v péči o pokožku význam. Rafinovaný arganový olej nemá pro pokožku zásadní pěstící či vyživující účinky, kromě promaštění pleti.

Použité vědecké studie:

Zahar M, Reineccius G., Shirle-Keller P. – „Argan oil aroma: effect of kernels roasting and extraction proces.“ (2005)
Khallouki F, Spiegelhalder B, Bartsch H, Owen RX: „Secoundary metabolites of the argan tree (Morocco) may have disease prevention properties“ (2005)
Bertrand Matthaus, Dominique Guillaume, Said Gharby, Aziza Haddad: „Effect of procesing on the quality of edible argan oil“ (2009)

Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Postupem let na základě praktických zkušeností vytvořila soustavu dotekové terapie pod názvem Holistická aromaterapeutická masáž, kterou také dodnes vyučuje. V rámci výboru Asociace českých aromaterapeutů stála u zrodu Institutu aromaterapie, v letech 1999 až 2006 vedla odborný čtvrtletník Listy Aromaterapie a podílela se významnou měrou na rozšiřování povědomí o aromaterapii v České republice. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou. Je také spoluautorkou knihy Aromaterapie v životě ženy a od roku 2004 spolumajitelkou společnosti Nobilis Tilia s.r.o.