Co je to a jak pleť ovlivňuje oxidační stres - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Volné radikály velice často zmiňujeme v souvislosti s účinkem kosmetických výrobků. Nejsou označením pro žádné hnutí, jak by se mohlo zdát, ale jsou výsledkem procesu, kterému říkáme oxidační stres. Jak to ale celé funguje a lze se proti němu chránit?

Proces stárnutí je nezvratný, i když se nás plastická chirurgie snaží přesvědčit o opaku. Probíhá totiž na dvou frontách, vnitřní a vnější. Zatímco vnější stárnutí souvisí s životním stylem a lze jej kvalitní péčí či určitými zákroky korigovat, vnitřnímu stárnutí se v čase ubráníte jen těžko. Rychlost vnitřního stárnutí je dána genetikou, naším prožíváním a množstvím toxinů, kterému jsme vystaveni. Ale vše souvisí se vším, a tak vnější faktory mohou urychlit i stárnutí vnitřní.

Ohrožují nás volné radikály?

Celý proces je velice složitý. Pro jednoduchost si jej představte jako nerovnováhu mezi oxidačními látkami (oxidanty) a antioxidanty. Způsobuje ji především UV záření a pak další faktory, jako je kouření, alkohol, znečištěné ovzduší, strava (tučné a smažené jídlo, málo ovoce a zeleniny) či chemické oxidanty. Takto zvýšená hladina oxidantů následně vede ke zvýšené tvorbě volných radikálů, kteří pak putují vaším tělem a napadají zdravé buňky.

V rovnovážném stavu jsou volné radikály pro tělo nepostradatelné. Napomáhají jeho ochraně, jsou součástí života buňky a účastní se buněčné komunikace. Při nerovnováze se ale obrátí proti buňkám a poškozují jejich velké molekuly, jako jsou proteiny, lipidy, polysacharidy a podobně. Dokáží také pozměnit strukturu a funkci buněčné membrány a dokonce i samotného DNA, a tím vyvolat rakovinové bujení.

Ano, je to skutečně tak: oxidační stres způsobuje předčasné stárnutí a může vyvolat závažná onemocnění. To se týká i našeho největšího orgánu – pokožky, kdy zvyšuje riziko některých kožních onemocnění, včetně rakoviny kůže. U pleti, vystavené oxidačnímu stresu, se snižuje tvorba a aktivita některých kožních buněk, což vede k narušení kožní bariéry. Pokožka postupně ztrácí vlastní přirozenou obranu před vnějšími vlivy, dochází k vzniku tzv. pigmentových skvrn, zánětlivých změn a různých abnormalit v pružnosti kůže a v činnosti enzymů. Všechny tyto procesy vedou k tvorbě předčasných vrásek, pleť se stává pobledlou, tenkou a křehkou.

Antioxidanty – přirozená domobrana

Záškodnickou činnost volných radikálů omezují antioxidanty. Buď přímo snižují možnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně škodlivých stavů. Těmito pochody antioxidanty omezují proces oxidace, a tedy stárnutí. Buňka má své vlastní přirozené obranné systémy, které jí umožňují kontrolu oxidačního stresu. Na jedné straně jsou to enzymy, opravující DNA, na straně druhé buněčné antioxidanty jako vitamin E a A, které na rozdíl od enzymů potřebují regeneraci.

V kosmetických přípravcích se zaměřujeme na antioxidanty, které pomáhají chránit pleť před vlivy vnějšího prostředí. Mezi nejznámější patří vitamin A, vitamin C a vitamin E, rostlinný skvalen a rostlinné extrakty s flavonoidy, které se pravidelně objevují ve většině našich výrobků. Kupříkladu v Lipové detoxikační péči najdete flavonoidy ze svíčkového stromu a lipového listí, kosmetická řada Anti-Age de luxe obsahuje panthenyl triacetát, ethyl-linoleát a tokoferol – speciální bioaktivní komplex pro ochranu kožních proteinů před oxidací (více zde). V Čisticí masce tužebníkové je účinná směs extraktů z listí černého rybízu a maliníku, obsahující polyfenoly, které působí proti oxidaci a zánětlivým procesům v pokožce, což se výborně hodí pro pleť náchylnou k akné. Tyto extrakty totiž přímo cílí na oxidaci kožního mazu. Cenným antioxidantem je například také bisabolol, hlavní složka éterického oleje z heřmánku modrého, kterou najdete ve Zklidňující masce avokádové.

Nejlepším bojovníkem proti oxidačnímu stresu je jeho prevence. Chraňte se před silným slunečním zářením, používejte kosmetiku a domácí chemii přírodního původu, zdokonalujte se v umění relaxace a regenerace a jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.