Aromaterapie ve školách a školkách - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Ach jo, už zase kašle… povzdech, který zná většina rodičů. Jen co už to vypadá, že se zdravotní stav vašeho dítka stabilizuje, vrátí se ze školky nebo ze školy s obdobnou variantou téhož, a můžete začít znovu. Jak tedy docílit zdravých dětí ve školách a školkách a zároveň zůstat věrná přírodním metodám?

Jedním z největších přínosů aromaterapie je prevence onemocnění. Je tím účinnější, čím je pravidelnější. Její použití je jednoduché a nenáročné, a tak je ideální zařadit ji do zdravotní prevence i ve školách a školkách. Děti tak zároveň budou blahodárnému působení éterických olejů vystaveny mnohem delší čas, než který můžete věnovat jejich domácímu ošetřování. Éterické oleje, jednoduše rozprašované do okolního prostředí, totiž zajišťují likvidaci choroboplodných zárodků ještě dřív, než se projeví první symptomy infekcí. K prevenci onemocnění jsou pro děti nejvhodnější citron, eukalyptus radiata, borovice nebo ravintsara. Všechny jsou silně antimikrobiální a jejich molekuly v ovzduší navíc příjemně voní.

Aromaterapie je bezpečná

Jak tedy aromaterapii ve školních zařízeních používat? Aromalampa se svíčkou určitě není pro prostory s dětmi vhodná. K dispozici jsou však dnes nejrůznější odpařovače a difuzéry, které mají řadu výhod. Jsou šetrné k éterickým olejům, zachovávají jejich kvalitu a navíc dávkují vonné látky do prostoru kontrolovaně. Do difuzéru se obvykle přidává 5 kapek éterického oleje, pak ho stačí třikrát denně zapnout na několik minut a v mezičase prostor větrat.

Ovšem ani bezpečné difuzéry nejsou nutnou podmínkou používání éterických olejů. Můžete jen otevřít lahvičku éterického oleje a ten začne vyprchávat, je to jeho přirozená vlastnost. Nebo stačí mít v každé místnosti látkovou hračku či papírový kapesníček, na který kápnete 5 kapek éterického oleje. Jako rychlého pomocníka pro pročistění vzduchu skvěle poslouží i naše osvěžovače vzduchu. Jsou velice praktickou alternativou aromalamp a difuzérů, kdy stačí párkrát stříknout a éterický olej se okamžitě vmísí do prostoru.

Předností éterických olejů také je, že váš nos si po čase na vůni zvykne a vy už ji výrazně necítíte, takže není rušivá, což ale neznamená, že nefunguje! Bylo zároveň prokázáno, že na éterický olej reaguje i člověk, který trpí ztrátou čichu. A pokud do školy vejde návštěvník zvenku, přivítá ho příjemná vůně, nikoliv vydýchaný zatuchlý vzduch.

Nebojte se alergií

Častou námitkou učitelů i rodičů proti užití éterický olejů bývají dětské alergie na přírodní látky. Ty se vyskytují hlavně ve formě pylových alergií. Je dobré vědět, že éterické oleje pyly neobsahují, takže jejich užívání pro alergiky je naprosto bezpečné. Nicméně je důležité dodržovat dávkování a dbát na kvalitu. Aby měly používané éterické oleje očekávaný účinek, musejí být stoprocentně čisté a přírodní. Syntetická aromata mohou být velmi nebezpečným zdrojem neočekávaných reakcí. Možná už vás někdy rozbolela hlava ze silného parfému nebo jste se cítila podrážděná v místnosti, kde to pro vás nepříjemně vonělo. I z toho důvodu platí, že méně je více. Éterické oleje jsou silně koncentrované, a proto nepřekračujte doporučené dávkování.

Éterické oleje spolu s odpařovači a difuzéry je třeba také udržovat z dosahu malých dětí, větší děti se naopak mohou pod vedením dospělého naučit s oleji pracovat, a mít tak účinného pomocníka pro své zdraví ve vlastních rukách.

Mluvte, diskutujte, šiřte osvětu

O báječných účincích aromaterapie je potřeba mluvit, šířit informace kolem sebe a nadchnout nejen ostatní rodiče, ale hlavně pedagogy. Jedinou překážkou, která se totiž na cestě k užívání aromaterapie ve školních zařízeních musí překonat, je nedůvěra a neznalost. Nemusíte však být odborník, abyste své domácí zkušenosti přednesla ostatním rodičům. Stejně jako můžete pro své děti chtít zdravější stravu, jiný spánkový či vzdělávací režim, můžete pro ně chtít i zdravější prostředí.

Vůbec nejlepší ale je, pokud vaše iniciativa přesvědčí samotné učitele. A v případě, že zařízení nemá k dispozici dostatek finančních prostředků na nákup produktů, můžete navrhnout rodičovský sponzorský dar nebo dárek pod stromeček. Zkrátka bez vaší aktivity se to neobejde, ale tak je to v životě se vším, co potřebujeme změnit nebo posunout kupředu.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.