Aromaterapií proti kašli - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Tak začíná opět uchrchlaný podzim. Většinou se zadaří, že éterické oleje zlikvidují choroboplodné zárodky ještě dřív, než se jako kašel projeví, ale někdy naskočíte do už rozjetého vlaku a je třeba zachránit, co se dá. S následujícím postupem máte velmi dobrou šanci, že se potíže vyřeší přirozenou cestou a zabráníte zbytečným komplikacím.

Není kašel jako kašel

Někdy se jedná o kašel produktivní s množstvím vykašlávaného hlenu, jindy je kašel suchý a štěkavý. I suchý kašel je ale způsobovaný hleny, které ovšem nelze vykašlat. V prvním případě je přístup k ošetření zaměřený na čištění, ve druhém pak především na rozpouštění hlenů, zmírnění dráždění a podporu vykašlávání. Dobrým znamením je, když se suchý kašel změní v produktivní a postupně se intenzita zahlenění a vykašlávání snižuje. K tomu pomůžou inhalace s eukalyptem, borovicí, jedlínebo cypřišem. Při výrazném prochladnutí si s těmito oleji dopřejte krátkou teplou koupel. Při úporném kašli velmi rychle pomůže zábal s tvarohem s rozmíchanými éterickými oleji. Tvaroh v pokojové teplotě rozetřete do pleny, plenu přeložte a přiložte na hrudník, zabalte pevně teplou osuškou a nechte zábal přes noc.

Jak na rozpuštění hlenu

Aby se hleny mohly víc naředit, neobejdete se bez zvýšeného příjmu tekutin, tj. vody. Voda také pomáhá tělo detoxikovat a vyplavit škodliviny přirozenou cestou. Čím více, tím lépe. Pro zpestření si dvakrát denně uvařte bylinkový čaj proti kašli. Rozhodně není tekutinou káva, kakao nebo džus. V tradiční čínské medicíně je dobře známý vztah mezi zažívacím ústrojím a horními cestami dýchacími, proto je pro rychlou a úspěšnou léčbu kašle nutné omezit v jídelníčku všechny zahleňující potraviny – mléčné výrobky, sladkosti, pomeranče, červené maso a sycené limonády.

Mažeme!

Naše babičky mazaly hrudník vepřovým sádlem, dnes máme i vege alternativy ve formě rostlinných olejů nebo másel. Ideální je v tomto případě olej z černého kmínu, lisovaný za studena, smíchaný s mandlovým olejem, případně při silném prochladnutí s hořčičným olejem. Při produktivním kašli doporučujeme přimíchat směs éterických olejů eukalyptu, ravintsary, borovice, cypřiše yzopu, při suchém kašli je vhodnější směs benzoe, myrty, levandule–spaik, tymiánuvavřínu. Všechny jmenované oleje navíc posilují imunitu a dýchací ústrojí, takže vám pomohou v boji proti akutnímu onemocnění a zároveň posílí obranyschopnost vašeho organizmu. Další inspiraci vám poskytne Domácí lékárnička z éterických olejů.

Možná se vám bude snadněji aplikovat hrudní balzám, jehož základem je bambucké máslo a sezamový olej. Jak v Eukalyptovém bio balzámu pro dospěláky, tak v Dětském eukalyptovém bio balzámu najdete účinnou směs antimikrobiálních éterických olejů pro posílení celého organismu. Mají také zklidňující účinek na noc a přes den podporují dýchací cesty a dodávají pocit volného dýchání. Vtírejte alespoň dvakrát denně do pokožky hrudníku a zad, ale také kolem kotníků a na nárty obou chodidel. Poté se zabalte do teplé deky a dopřejte si dostatek odpočinku!

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.