Redakce Nobilis Tilia
20. 4. 2023
Éterické oleje bezpečně - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Jsou éterické oleje vhodné pro vnitřní užití? Obsahují pyly? Jsou vůbec bezpečné? Takové otázky se v poslední době objevují čím dál častěji. Odpovědi a mnohdy „expertní“ tvrzení se napříč veřejností značně liší. Co většinou tato doporučení postrádají, je respekt. Respekt k samotné síle přírody, která je ukrytá v každé kapce oleje. Jako odborníci dbáme v Nobilis Tilia při vývoji každého aromaterapeutického produktu na to, abychom našli dokonalou rovnováhu účinků a zcela bezpečné koncentrace éterických olejů.

Bezpečná koncentrace vždy na prvním místě

Éterické nebo též esenciální oleje se získávají nejčastěji destilací, při které se za určité teploty a tlaku uvolňují silice z léčivých rostlin. Průměrně je k získání jednoho mililitru oleje potřeba jeden kilogram rostliny (například u máty), u vzácných olejů to může být pro 1 ml až několik kilogramů okvětních plátků (například u růží). Tento poměr už sám naznačuje, že získaný olej v lahvičce v sobě ukrývá koncentrovanou sílu velkého množství byliny.

Proto až na výjimky, jako je například levandule nebo tea tree, nelze používat éterické oleje přímo na pokožku. Při jejich použití je vždy pečlivě řeďte podle návodu v nosném rostlinném oleji, neutrálním hydrofilním či koupelovém oleji, nebo v jiném tuku, alkoholu, medu či smetaně. Pokud není uvedeno jinak, doporučujeme ředění pro použití na pokožku maximálně do 3 %, to znamená například 15 kapek éterického oleje v 20 ml rostlinného oleje. Pro vaše vlastní směsi určené dětem do 6 let používejte maximálně 0,5% koncentraci v rostlinném oleji. Nezapomínejte, že pravidla pro koncentraci éterických olejů platí také pro inhalace. Například do zvlhčovačů nebo difuzérů a aromalamp používejte 5-8 kapek éterických olejů. Kompletní návod na ředění éterických olejů pro inhalace, masáže, koupele nebo na obklady pro děti a dospělé najdete v naší Brožuře Éterické oleje.

Kontraindikace v aromaterapii

Součástí bezpečné práce s éterickými oleji je také sledování kontraindikací. Některé oleje například napomáhají ke zklidnění a snižují krevní tlak, a nejsou proto vhodné pro uživatele s nízkým tlakem (levandule, majoránka, aj.). Naopak jiné oleje podporují proudění krve a energie, pomáhají proto při nízkém krevním tlaku, a nejsou tedy vhodné pro uživatele s vysokým krevním tlakem (rozmarýn, skořice, tymián, aj.). Kontraindikací může být kromě dalších i fototoxicita oleje, kdy se po nanesení směsi (nejčastěji s citrusy) nedoporučuje vystavovat pokožku přímému slunci. Více o této kontraindikaci jsme pro vás sepsali do článku Fotosensitivita a éterické oleje.

Jak tedy rozumět kontraindikacím? Při míchání vlastních směsí, ať už do masážních olejů nebo inhalačních směsí, se řiďte uvedenými kontraindikacemi, které výrobce musí u éterických olejů vždy uvádět. Pro vaši snadnou orientaci najdete u nás vyznačené kontraindikace u každého oleje jak v Brožuře Éterické oleje, tak přímo v e-shopu ve formě jednoduchých piktogramů. Zároveň podle nich můžete v našem e-shopu snadno filtrovat a vyhledat si tak oleje, které jsou vhodné třeba pro uživatele s nízkým tlakem nebo pro těhotné maminky či malé děti.

Stáhněte si seznam éterických olejů pro těhotné a děti

V e-shopu najdete kontraindikace u každého éterického oleje
V e-shopu najdete kontraindikace u každého éterického oleje

Alergeny, pyly a vnitřní užívání éterických olejů

Mezi další dotazy o bezpečnosti éterických olejů patří také to, zda se mohou užívat vnitřně a jestli neobsahují pyly, a tedy nezpůsobují alergie. Pokud jde o vnitřní užívání, je to obsáhlé téma, které je a bude vždy velmi kontroverzní. Vše podstatné včetně legislativních omezení, najdete v našem článku Vnitřní užití éterických olejů aneb na slovíčko o bezpečnosti.

Často se nás také ptáte na dětské alergie na přírodní látky, především ve formě pylových alergií. Éterické oleje pyly neobsahují a v tomto směru jsou naprosto bezpečné. Bezpečnost jejich dalšího používání je vázána na kvalitu olejů a dávkování. Aby měly používané éterické oleje očekávaný účinek v prevenci onemocnění, musejí být 100% čisté a přírodní. Syntetická aromata mohou být naopak zdrojem nepříjemných reakcí. Protože jsou éterické oleje silně koncentrované, méně je někdy více.

Aromaterapeutická kosmetika je bezpečná

Jako výrobci přírodní aromaterapeutické kosmetiky přistupujeme ke každému výrobku individuálně. Pro každý výrobek pečlivě vybíráme originální směsi éterických olejů tak, abychom zajistili jejich maximální účinek. A tak u nás od krémů počínaje, přes pleťové vody, tělová mléka a sprchové gely, až po produkty pro děti a těhotné konče, vždy najdete jen ty aromaterapeutické produkty s bezpečnou koncentrací a odborným výběrem éterických olejů. Zvláštní péči věnujeme kosmetice pro těhotné a děti, kde hledáme rovnováhu mezi jemným a bezpečným složením a komplexním účinkem. Proto nejste-li si jistí v použití éterických olejů pro vlastní směsi, sáhněte po hotových směsích éterických olejů nebo konkrétních výrobcích aromaterapeutické kosmetiky.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.