Tereza Zedková
30. 4. 2022
Jak na opalování v souladu s přírodou - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Sluneční paprsky nás už intenzivně zvou ven. Vždyť jsme se na ně po dlouhé zimě tolik těšili! Chceme prohřát pleť, získat zdravou barvu, načerpat vitamin D. Plánujeme nebo už balíme na letní dovolenou u vody či na horách. A proto je třeba především připravit se na bezpečné a také k pokožce i k životnímu prostředí šetrné opalování.

Přirozené a zdravé opalování

Na letní sezónu je třeba připravit se už předem, a to zevnitř. Vhodný je zvýšený příjem karotenu, ať už v podobě zeleniny, která ho obsahuje, nebo v doplňcích stravy, jako je třeba rakytníkový olej. Karoten podporuje vznik kožního barviva melaninu, který stojí za „zdravou“ barvou opálení, a jehož mají jižní národy přirozeně mnohem více než my. Pobyt na slunci bychom měli dávkovat postupně a vyhnout se přímému slunci v době nejvyššího záření mezi 11 a 15 hodinou. Na přímou ochranu je třeba myslet komplexně, záření nezasahuje pouze pokožku těla, ale také oči, vlasy, jemnou pokožku rtů. Dále nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle, lehké vzdušné oblečení, které chladí a nasaje pot, který jinak ruší účinky opalovacích krémů. Opalovacím prostředkem je potřeba namazat se dostatečně a včas, u klasických krémů alespoň 20 až 30 minut předem, aby se dobře vstřebaly, přírodní ochranné přípravky mají tu výhodu, že působí okamžitě. Navzdory voděodolnosti, je při koupání a sportu třeba ochranu nanášet opakovaně.

UV záření a jak na nás působí

Ultrafialové neboli UV záření je elektromagnetické vlnění s tak vysokou energií, že je schopné štěpit molekuly DNA a právě to může vést k rozvoji nepřirozeného buněčného bujení a vzniku melanomu. Zatímco agresivní UVC záření je blokováno ozonovou vrstvou, další dva druhy UVA a UVB záření na Zemi dopadají a jsou pro člověka nebezpečná. UVA záření působí celý rok, nezastaví ho ani mraky, sklo, ani naše kůže, pod kterou hluboko proniká a způsobuje její stárnutí. UVB záření sice mraky či sklo zastaví, ale jakmile nás zasáhne, hřeje a způsobuje spáleniny. Oba druhy UV záření naši pokožku poškozují, zrychlují její stárnutí, snižují imunitu a zvyšují riziko rakoviny kůže.

Jak se vyznat v UV faktorech

Abyste se co nejlépe chránili před jeho účinky, je u opalovacích přípravků potřeba sledovat hodnotu UV faktoru. Čím je vyšší, tím více UV záření také absorbuje. Ochranný faktor (OF) zjednodušeně vyjadřuje násobek doby pro relativně bezpečný pobyt na slunci, aniž by došlo k zánětu kůže se zarudnutím. Přípravek s SPF 10 by měl tedy zajistit bezpečnou dobu pobytu na slunci zhruba na 100 minut.

Volba správného SPF záleží na fototypu pleti, nadmořské výšce, vzdálenosti od rovníku i ročním období. Pro fototyp II a III, který je běžný v naší zeměpisné šířce, je doporučováno použití SPF 10 nebo 20, při pobytu u moře pak alespoň SPF 25. Rozdíl mezi vyššími faktory je však minimální, výrobek deklarující ochranný faktor 30 absorbuje 97 % UVB záření, faktor 50 absorbuje zhruba o 1 % záření více. SPF 50 může být vhodné pro fototyp I, při kožních problémech či solární alergii. 100% ochranný film však neexistuje.

Přírodní versus chemické složení

V rozmanité nabídce opalovacích produktů si dnes můžete vybrat, zda ochranu poskytne UV filtr chemický, který se používá v běžných opalovacích prostředcích, anebo můžete zvolit přípravky s přírodním, fyzikálním UV filtrem. Chemické UV filtry jsou odolnější, vstřebávají se do pokožky a UV záření pohlcují, mají však toxický potenciál, často vyvolávají alergické reakce či ekzémy. Jejich nevýhodou také je, že nabývají účinnosti až několik desítek minut po nanesení. Fyzikální UV filtry představují pigmenty oxidu titaničitého a zinečnatého ve formě jemných zrnek o různé velikosti, které se nevstřebávají do kůže, zůstávají na jejím povrchu a UV záření odrážejí jako zrcadlo, jejich nanočástice tak nepronikají pod povrch kůže. Navíc jsou účinné ihned po nanesení.

Opalovací řada Nobilis Tilia pro celou rodinu

V naší nabídce najdete tři opalovací mléka, do kterých jsme chtěli otisknout vše, co by zdravé a bezpečné opalovací přípravky měly poskytnout. Mléka disponují faktory SPF 15SPF 30. Zaručují voděodolnost a bezpečnou ochranu před UVA a UVB zářením díky použití fyzikálního UV filtru oxidu titaničitého. Pečlivě vybrané složení šetrné k přírodě, je doplněné vitaminem E, D-panthenolem a bio jojobovým olejem, a dodává mléku lehkou, nebělící konzistenci, hydrataci a jemnou bylinkovou vůni. Pro citlivou pokožku nejmenších dětí jsme připravili opalovací mléko Josefínka s UV faktorem 30. Obsahuje éterický olej z levandule, který jemnou dětskou pokožku zklidňuje.

Péče po opalování

Péče, kterou často i vědomě opomíjíme. Opálená nebo dokonce spálená pokožka ji však nutně potřebuje ke správné regeneraci, zhojení a výživě. Mezi našimi výrobky ukrýváme poklady, které pokožka bude po slunění milovat.

Tělové mléko Karité s bambuckým máslem a jojobovým olejem pokožku po slunění vyživí a zklidní a je vhodné i pro jemnou dětskou pokožku. D-panthenol je univerzálním pomocníkem pro všechny typy pleti a vaši pokožku po slunění zregeneruje. Pro ošetření obličeje můžete v případě smíšené pleti zvolit Karotenový olej s Aloe vera, který pokožku zvláční a dodá jemně zlatavý nádech, nebo v případě normální a citlivé pleti Květovou vodu BIO Levandule, která pokožku zchladí a tiší podráždění po opalování. Již zmiňovaný Rakytníkový olej posiluje přirozenou odolnost pokožky proti vnějším vlivům a má výraznou oranžovou barvu, která podporuje opálení.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.