Jak voní květové vody - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Je známou skutečností, že tyto „vonné vody“ vznikají jako vedlejší produkt výroby éterických olejů – destilováním vodní párou. Také je známé, že tyto oleje se navenek chovají jako látky lipofilní – tuky milující, tedy látky rozpustné pouze v olejích. Proč květová voda voní jinak než éterický olej?

Už je méně známo, že zmíněná lipofilita není ostře ohraničená. Jsou totiž některé molekuly chemické skladby éterických olejů, které jsou ochotné se za určitých podmínek rozpouštět i ve vodě. Mezi ty ochotné molekuly patří například terpeny, které tvoří podstatnou část olejů v jehličnanech. Znamená to tedy, že při výrobě éterických olejů dochází k rozpouštění určitého podílu chemického komplexu molekul do vody a vznikne tak květová voda. Je to takové homeopatické množství éterického oleje rozpuštěné ve vodě.

Zázrak v lahvičce

Květové vody jsou velmi cenné z hlediska léčebného i estetického. Léčebný aspekt spočívá ve vnitřním užívání a zevní aplikaci květových vod při různých onemocněních. Literatura uvádí například angínu, chřipku, astma, Crohnovu chorobu, virovou hepatitidu, vysoký krevní tlak, ekzémy, mastnou pokožku, alergii kůže, celulitidu, obezitu, svalové křeče, artrózu, vyhřezlou ploténku a v neposlední řadě onemocnění psychická. Estetický aspekt pak je zprostředkován příjemnou vůní květové vody a má mnoho využití v kosmetické péči o pokožku v podobě vlasové nebo pleťové vody.

Proč voda voní jinak?

Na to je jednoduchá odpověď. Jak je na začátku uvedeno, do vody se při výrobě éterického oleje uvolňuje pouze minimální podíl spektra pouze některých chemických molekul éterického oleje (homeopatické množství). Proto je výsledná vůně, pro někoho podstatně, pro jiného méně, odlišná. Například u levandulové květové vody se k charakteristické vůni levandulového oleje přidává nádech příjemné vůně čerstvě usušeného sena. Může se tím z části změnit estetický dojem ve srovnání s éterickým olejem z levandule lékařské, nikoli však léčebný účinek. Toto se týká všech éterických olejů a květových vod z nich vyrobených.

Vzhledem k tomu, že jsou květové vody pro aromaterapii tak důležité, objevují se v nabídce celé řady společností, které se tímto oborem zabývají. V souvislost s poptávkou po produktech s co největším podílem BIO surovin slabě konzervovaných, nabízí společnost Nobilis Tilia květové vody nekonzervované. Vody mají až čtyřikrát vyšší koncentraci účinných látek než standardně nabízené, proto může jejich vůně někomu připadat nepříjemná. Zvláště u levandulové květové vody je vůně natolik intenzivní, že je někdy vhodné vodu naředit v poměru 1:3 čistou převařenou vodou. Nádech senného aroma poté zmizí.

Křehká krása

Při ředění je třeba zavést pečlivou kontrolu případného mikrobiologického znečištění dodávané suroviny, a to jak při nákupu, tak v průběhu skladování. V případě zjištění nežádoucích mikroorganizmů je nutné takovou květovou vodu okamžitě vyřadit. Jakákoliv manipulace se surovinou pak vyžaduje dodržení přísných hygienických podmínek. Rozplňování květových vod se děje přes systém sterilních mikrofiltrů a ve sterilním prostředí laboratoře. Přestože jsou všechna tato opatření jsou finančně náročná, usiluje společnost Nobilis Tilia usiluje o udržení příznivých cen s nabídkou vysoce kvalitních květových vod.

Použitá literatura: Lydia Boston, Guénolée Dietz, L´Hydrolatoterapie, Edition Amyris, 2005

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.