Jak vzniká “marocký zázrak”?

arganový olej

Při vývoji letošní podzimní novinky jsme vsadili na osvědčený arganový olej, který bývá pro své jedinečné vyhlazující a zvláčňující účinky je právem nazýván elixírem krásy, zázrakem z Maroka nebo dokonce tekutým zlatem. Jeho výroba a způsob získávání je jako orientální pohádka, plná záhad a mýtů…

Příběh arganového oleje

Olej pochází z ořechů keře argánie trnité, jehož různé odrůdy po staletí rostly v celé severní Africe. Dnes se vyskytuje pouze v Maroku. Keře mají hluboké kořeny, které rostou až 200 let a jsou velmi odolné místnímu suchému podnebí. Kvůli nadměrné spotřebě oleje a nízké obnově nových keřů jsou v současnosti argánie vzácné a ohrožené, a jsou pod ochranou UNESCO. Nejen proto je arganový olej tak ceněný. Má také skvělé zvláčňující, vyhlazující a hydratační účinky. Jeho výroba je tradičně spojována se severoafrickými berberskými kmeny. Berberské ženy se již několik staletí věnují ruční výrobě oleje umletím plodů do husté hnědé hmoty, do níž se přidá voda a arganový olej. Později, protože olej je lehčí než voda, se oddělí ve vrchní vrstvě. Tento způsob je však pomalý a také velmi pracný, protože skořápky ořechů jsou velmi tvrdé a je těžké je rozlousknout. Daleko rychlejší a kvalitnější způsob je lisování za studena, nedostávají se do něj totiž nečistoty z ručního mletí.

výroba arganového oleje
Tradiční výroba arganového oleje

Kozí olej?

Možná jste někdy slyšeli, že arganový olej je cítit po kozách. Kozy se opravdu kdysi používaly pro sklízení arganových ořechů, a to tak, že se pustily na pastvu, a protože byly ořechy pro kozy nestravitelné, plivaly je na zem. Nakousané arganové ořechy se pak lépe loupaly. Přesto, že ještě dnes můžete na dovolené v Maroku vidět na argániích poskakovat kozy, je tento způsob sběru postupně zakazován. Za prvé proto, že není tolik koz, aby pokryly celosvětovou spotřebu oleje a za druhé proto, že kozy okusovaly větvičky a listy chráněných stromů argánie a tím je ničily.

Za specifickým kyselým odérem stojí dvě kyseliny – octová a valerová. Protože jsou všechny složky vůně kosmetického oleje těkavé a oxidačně nestálé, dochází časem k jejich pozvolné přeměně na kyseliny, které již tak těkavé nejsou a zůstávají v oleji. Charakteristický odér tedy nepochází z koz ale z kyselin, a je arganovému oleji přirozený. Je to důkaz, že olej nebyl nijak rafinován.

Příroda neumí vytvářet standardy

Další částí příběhu je samotná příroda. Že příroda neumí vytvářet standardní látky? Standardy si vytvořila průmyslová odvětví jako nejnižší přijatelnou kvalitu pro účel, ke kterému je daná surovina určená. To ale není smyslem aromaterapie, ani výroby naší přírodní kosmetiky. My chceme používat nejvyšší dostupnou kvalitu přírodních látek a věříme, že je příroda vytváří právě teď tak, jak je to pro nás nejlepší. Obsahové látky v arganovém oleji, ale také v éterických olejích a dalších látkách z přírodních zdrojů, které mohou mít vliv na barvu či vůni, se liší z roku na rok podle toho, jestli víc prší nebo je sucho, podle nadmořské výšky, ve které se rostlina sbírá, podle země, kde roste či jak se pěstuje.

komentáře 2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.