Jasmín: podpora ženskosti, originality a intuice - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Možná si jej pamatujete z úvodních vět Pohádek tisíce a jedné noci. Voněl ze zahrad, zatímco krásná Šahrazád vyprávěla králi příběhy plné tajemství a kouzel. Plná, intenzivně sladká, medově květinová vůně jasmínu vás skutečně naladí na pohádku života a dá vám ochutnat vše od tělesného potěšení až po uměleckou inspiraci. Přesně tak jak to umí léto samo…

Jasmín je nejvýznamnější květinou parfemářského průmyslu. „Jessamine“ pochází z perského yasmin a arabského yas(a)min a znamená ženské jméno. Původním domovem je ze severní Indie, Persie a Číny, dnes je však rozšířený v řadě dalších zemí. Největšími dodavateli jasmínového oleje jsou Egypt, Indie a Maroko. Rod Jasminum, čeledi Oleaceae má na 300 druhů. V aromaterapii se nejčastěji potkáte s J. grandiflorum, nazývaným též královský nebo katalánský a J. sambac - arabský jasmín.

Zajímavost: Květy jasmínu, jati, prý podněcují soucit a lásku. Staré nauky dokládají široké tradiční užití arabského jasmínu v duchovních a léčebných rituálech. Patricia Davis píše: „Cítíte-li jasmín, i když poblíž žádný není, je téměř jisté, že vás právě minul anděl.“ V hinduismu je zasvěcen bohu Višnu, jeho květy se váží do girland a kladou se kolem krku váženým hostům. V Číně se květy přimíchávají do čaje, z jeho dřeva se vyřezávají dýmky.

Květy jasmínu mají tvar bílé nebo žluté hvězdy a symbolicky nám ukazují nebe na zemi. Získat z nich jejich omamnou vůni není vůbec jednoduché. Odhaduje se, že je třeba na 8 000 květů k výrobě 1 ml jasmínového oleje. Proto je olej velmi drahý a najdete jej v naší nabídce nejen v čisté podobě, ale také jako Jasmín v jojobě, který je cenově dostupnější. Květy J. grandiflorum se otevírají za svítání a jejich sběr probíhá v časných hodinách, kdy jsou nejvoňavější. J. sambac naopak kvete za soumraku a před východem slunce se jeho květy opět zavírají, sklizeň tedy probíhá v noci. Delikátní květy se sbírají ručně s velkou opatrností, protože nejlépe voní pouze dokud se nepoškodí nebo nezvadnou. Jasmínový olej se nezískává destilací, ale květy se rychle smíchají s rozpouštědly a dalším náročným procesem vzniká známé jasmínové absolue nezaměnitelné a charakteristické vůně.

Vůně pro srdce a lůno

Doménou působení jasmínového oleje je oblast srdce, nervového systému a rozmnožovacího ústrojí. Skvěle zklidňuje srdeční palpitace a pomáhá při tachykardii. Pokud vás trápí nepravidelná či bolestivá menstruace nebo předmenstruační tenze, zejména spojená s melancholií a úzkostí, určitě sáhněte po jasmínu. Při denní hygieně jej najdete jako součást mycího Hydrofilního oleje s Růží a mimózou nebo Sprchového gelu Radost ze života. Tělový a masážní olej Radost ze života využijte k následnému vetření do pokožky nebo k relaxační aroma masáži.

Jasmín je jedním z nejúčinnějších olejů k porodu, stimuluje děložní kontrakce, a proto je důležitou složkou Druhého porodního oleje, který se používá jako podpora vypuzení miminka v druhé době porodní. Účinné spojení s éterickým olejem z pomerančových květů z něj činí i pomocnou ruku v šestinedělí – Obličejový olej Monet báječně působí jako prevence proti poporodnímu blues a zároveň zjemňuje, ošetřuje a vyživuje pleť (nejen) novopečených maminek. Využijete jej samozřejmě nejen po porodu, ale kdykoliv vaše duše či váš nos zatouží po této nebesky vonící synergii.

Inspirace pro nové začátky

Snad se mnou budete souhlasit, že po radosti ze života touží každý z nás. Vůně jasmínu nám tuto touhu připomíná každým nadechnutím. Je totiž jedním z nejúčinnějších olejů na nervovou úzkost, neklid a deprese. Uvolňuje napětí a podráždění, pozvedá ducha, pomáhá při nespavosti. Směs éterických olejů Radost ze života je k tomu stvořená. Stačí pár kapek do difuzéru nebo na kapesníček a inhalujte. Také Aroma olej Probuzení obsahuje jasmínovou vůni, která vám pomůže nastartovat chuť tvořit a znovu se postavit na začátek cesty, ať už je to nový den, nový projekt nebo nové partnerství.

Tip: Smíchejte jasmín, palmorůžovoukadidlo v poměrech, které jsou vašemu nosu libé a 10 kapek směsi přidejte do 20 ml Obličejového oleje Neutrálního. Vyrobíte si tak sami luxusní noční olej, který skvěle vyživí vaši pleť a podpoří zdravý spánek.

Jasmín prohlubuje ženskou intuici, posiluje tvořivost a originalitu, dodává sebejistotu. Pokud cítíte zármutek, žal nebo beznaděj, pomůže vám najít novou vizi. Působí jako účinné afrodiziakum při impotenci či frigiditě způsobené nervovým napětím nebo depresemi. Jeho vůně uvolňuje sexuální zábrany, umožňuje prožívat vášeň, smyslnost a procítění tělesné rozkoše. Je skvělým harmonizátorem pro znovunabytí emoční rovnováhy. Vyzkoušejte si ten pocit – zahalit se do jasmínové vůně, stát se charismatickou svůdkyní a svému králi šeptat pohádku života.

! Kontraindikace: Díky silným tonizačním účinkům na dělohu jej nepoužívejte v těhotenství, při porodu je naopak velmi užitečný.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.