Aromaterapie pro muže - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Muži to dnes nemají lehké. Nejsou geneticky vybaveni na dlouhodobý výkon, ke kterému je dnešní doba směřuje, a nemají ani výhodu multifunkčnosti a přizpůsobivosti žen. Kromě toho všeho, co vždy dělali, měli by navíc pečovat o svoji fyzickou kondici, hledět si zdravého jídla, pít vodu, elegantně se oblékat a – nedej bože – starat se o svoji pleť a vlasy… Pod vzrůstajícím tlakem se u nich objevují nejrůznější psychosomatické obtíže, se kterými si často nevědí rady. Milé dámy, potřebují nás! Pojďme si říct, co pro svého muže žena udělati může a jak aromaterapie jí v tom pomůže.

Psychologie přírodních vůní

Stovky reklam na pánské deodoranty ukazují ženy slastně přivírající oči, když ucítí vůni „správného chlapa“. Z pohledu aromaterapie a výzkumu působení čichových vjemů je jasné, že pro zvýšení atraktivity muže je jeho vůně velmi podstatná, ne-li to nejdůležitější. Ale co je to za signál, na který ženy podvědomě reagují? Vůně nese podprahovou informaci o síle, opoře, odvaze, schopnosti reprodukce, zkrátka o tom, co z muže dělá muže. To samé, co voní ženě, pomáhá i muži samotnému. Vhodným výběrem vůně posiluje v sobě své mužství, a tak nakonec vyhrávají oba. Chcete-li vybrat pro muže dárek, který mu bude vonět a bude ho inspirovat, ponořte se na chvíli do psychologie vůní éterických olejů pro muže.

  • Vůně jehličí například z borovicenebo jedlemuži dodává sebevědomí a moudrost, navíc cedr je typickým nositelem mužské energie, věcnosti a praktičnosti.

  • Vavříndodává nadhled, santalkadidlozklidňují při obavách a nejistotě a propojují s vnitřním Já.

  • Pačule zvyšuje průbojnost, racionalitu a konstruktivitu, probouzí smyslovost.

  • Při nedostatku sebedůvěry pomůže petitgrain, zatímco skořice hřebíček posilují chuť do práce a pro některé muže působí afrodiziakálně.

  • Tymiánje symbolem odvahy a pomáhá mužům-otcům.

  • Yzopvytváří osobní hranice, na rozdíl od eukalyptu, který posiluje vědomí otevřenosti a volnosti.

  • Heřmánek je vhodný pro ty, které příliš kontroluje vlastní ego a krotí touhu ovládat a vychovávat.

Kapičku éterického oleje na noc na polštář nebo do difuzéru, připravte pro svého muže večerní aromatickou koupel či masáž anebo se spolehněte na nás a vyberte vhodný přípravek z naší kosmetické řady pro muže. Tak ať vám voní!

Protistresové kvarteto

U stresu vše začíná a končí, naštěstí éterické oleje jsou pro zvládání stresu jedinečné.

  1. Bergamot je hlavní volbou pro muže – workoholiky a ty, kteří stres špatně zvládají. Pořiďte jim v první řadě Inhalační tyčinku proti stresu, kterou budou mít vždy po ruce.

  2. Druhým krokem je ulevit stresu v práci. Na pracovní stůl postavte neglazovanou keramiku s pár kapkami bergamotu, mandarinky, grepu či levandule.

  3. Do třetice používejte vůně doma, ale pozor! Vyberte jiné než ty pracovní, tak aby byly typické pro vaši domácí atmosféru. Zapnutá aromalampa, například se směsí Harmonie nebo Tantra, přeladí vašeho muže v krátkém čase na domov a pomůže mu (i vám) uvolnit se.

  4. Čtvrtým krokem je večerní rituál. Vhodná je protistresová koupel s levandulí nebo alespoň dlouhá „přepínací“ sprcha, která vašeho muže dostane z režimu práce do režimu domov. Pro někoho je takový rituál vhodný už při příchodu domů, zejména pak v tmavých zimních měsících, kdy trávíme doma více času. Vůně, které si muži užívají, jsou spíše ty jehličnaté, citrusové nebo kořenité, ale mnoha dnešním mužům v přirozeně pečujícím nastavení vyhovují i vůně sladší. Pomocí vybraných éterických olejů má muž příležitost dosytit, co za celý den vydal.

Meditace v pohybu i vleže

Ano, hodně mužů odpočívá při sportu. Soustředí se na balón, dobrou cestu nebo soupeře, což pomůže hlavě vypnout a tělu prospěje. Ale všeho s mírou. Pokud muž nerespektuje potřeby a signály svého těla, může se snadno stát, že tělu přidá další stresor. Klíčové slovo je rovnováha.

Zařaďte do vašeho týdenního programu večer masáží a ujistěte se, že se na vašeho muže také dostane. Bolesti zad a šíje jsou totiž jedním z nejčastějších psychosomatických projevů, že mají opravdu hodně naloženo. Při masáži s éterickými oleji docílíte výrazného snížení povrchového i hloubkového napětí a zároveň uvolníte bolesti. Spolu s láskyplným dotekem je to zázračná kombinace. Na obzvlášť bolestivě stažená místa naneste na noc Terpenový bio balzám nebo čistý levandulový olej. Nahřátý pohankový polštářek také udělá dobrou službu.

Trvale udržitelná pohoda

Dostat muže do pohody je relativně snadné, zejména přidáte-li k aromaterapii ocenění, dobré jídlo a otevřenou náruč. Druhá věc je jej v pohodě udržet. Upřímně, každý den myslet na to, jestli je váš drahý v pohodě a případně jak mu pomoct, není v rodinách pracujících partnerů s dětmi ani možné. Ale naštěstí můžete tento úkol svěřit nám. Aromaterapie má totiž jednu velkou výhodu – dokáže vůněmi přenášet pocity a emoce v čase.

Vyberte prostě se svým mužem éterické oleje nebo směsi, které mu pomáhají dobře se naladit či uvolnit a pak už nechte většinu práce na aromaterapii. Bude se o vašeho muže starat při běžné denní hygieně, po cestě autem, v práci i při sportu. Na vás už zbudou jen třešničky na dortu v podobě společných chvil, které si užijete oba (a občas v letu kolem aromalampy či keramického aroma difuzéru nezapomenout přidat pár kapek vaší uvítací domácí vůně).

Fungující aromaterapii v péči o pleť najdete také v řadě pánské kosmetiky. Snoubí se v ní osvěžující aroma citrusů (uvolnění stresu, kreativita, pročištění myšlenek) s kořenitým nádechem hřebíčku a pepře (posílení při nedostatku energie, odvaha a vůle) a exotickými tóny kokosu a gardénie (připomenutí sladkosti života a zklidnění mysli).

Dovolíme si na závěr parafrázovat klasika: za každým spokojeným mužem stojí spokojená žena! Jak jinak zakončit článek o mužích? Pečujte o sebe, abyste mohly s láskou pečovat o své děti a své muže…

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.