Geranium: květnový pomocník na celý život - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Je máj, je lásky čas… Jaký lepší olej si v tomto čase dopřávat, než geranium! Pro mnohé muže uvolňující afrodiziakum, které dá slastně zapomenout na starosti a probudí zapomenuté emoce, pro mnohé ženy harmonizátor emočních a tělesných výkyvů v různých obdobích života. Geranium by vám zkrátka doma nemělo chybět.

Kdo by neznal muškáty! První odnože byly do Evropy přivezeny už v 17. století z jižní Afriky a následně bylo vypěstováno mnoho hybridů a odrůd. Přírodních pelargonií je na 250 různých druhů, další stovky jsou pak hybridů a na tisíce odrůd. Jen některé z nich ale mají vonné listy, které produkují éterický olej. Pro výrobu geraniového oleje jsou významné ty, které pocházejí z pelargónií jihoafrického původu, hlavně Pelargonium capitatum, P. graveolensP. radens. Mezi těmito rostlinami a otužilými pelargóniemi, které rostou v Evropě, ale žádnou podobnost nehledejte.

Zajímavost: Geranium Bourbon není název destilátu s vůní muškátů, ale označení pro geraniový olej původně z ostrova Réunion, který se vyrábí z odrůdy roseum. Geraniový olej produkovaný v jiných částech světa může pocházet z jiných druhů. Například čínský olej je velmi podobný Bourbonu, zatímco egyptský olej je velmi odlišný. Olej se získává především parovodní destilací listů a stonku během květu, protože tehdy se spíše mátový nádech mění ve sladkou vůni připomínající růže.

Bojovník proti zánětům

Geraniový olej má všestranné pozitivní účinky na celé tělo zejména díky svýmsilným protizánětlivým účinkům. Je také protikřečový a protiinfekční, prospívá zažívacímu, dýchacímu, močovému, rozmnožovacímu a nervovému ústrojí. Je účinnou složkou Hydrofilního oleje Řebříčkového. Používá se při zánětech a infekcích v celém těle. Přidávejte jej do směsí na snížení teploty, k úlevě při otocích, špatné průchodnosti lymfatických cest a křečových žilách nebo ke zlepšení výsledků v boji s celulitidou. Na pokožku působí hojivě, zmírňuje tvorbu jizev a staví krvácení. Je hydratační, pomáhá hojit ekzémy, opary, kožní záněty a nežity. Je proto jedním ze základních stavebních kamenů Biofáze a důležitou součástí bioaktivních látek v jemném obličejovém peelingu.

Odvažte se!

Neméně důležitý je vliv gerania na nervový systém. Pomáhá při neuralgii, jeho vůně je zklidňující, smyslná a uvolňující přebytečné napětí. Zatímco levandule je vhodná pro lidi úzkostné a přecitlivělé, geranium pomáhá všem, kteří mají tendenci brát se příliš vážně. Obnovuje totiž představivost a smysl pro fantazii, pomáhá navázat ztracené spojení s jejich citovostí, emocemi, spontánností a zdravou touhou po požitku. V západní astrologii se geranium pojí s planetou Venuší a doporučuje se pro ty, jež hledají sexuální naplnění a radosti boha Erose. Najdete jej ve směsích éterických olejů UvolněníImunita.

Pro ženy v každém věku

Účinky gerania provázejí ženu od menarche až po menopauzu a jsou důležité v těhotenské a poporodní péči. Uleví vám v době předmenstruačního napětí, harmonizuje při silné menstruaci, stejně jako při její absenci, pomáhá při sterilitě a nízké tvorbě hormonů. Některé zdroje také uvádějí pozitivní účinky při vnitřních poraněních a zhoubných nádorech, zejména dělohy a žaludku. V Těhotenském oleji Poupátko bojuje proti předčasným poslíčkům, v Oleji po porodu napomáhá zavinování dělohy. Během klimakteria je nepostradatelný. Působí proti návalům horkosti, zmírňuje pocení a zklidní vaše rozkolísané hormony. I proto je součástí účinných látek v celé anti-age pleťové péči.

Tip: Pokud je pro vás pravý růžový olej cenově nedostupný, růžové geranium bude dobrou druhou volbou pro podporu všech žen a matek. Používejte jej do difuzéru či aromalampy nebo si smícháním se šípkovýmmokřadkovým olejem vytvořte luxusní pěstící pleťový olej.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.