Mandarinka: červnové štěstí v několika kapkách - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Šťavnatý červen hýří barvami a hojností. Návrat slunce a dlouhých dní vyvolává pocity otevřené euforie i tiché radosti. A stejně tak to umí ovocně sladká vůně mandarinkového oleje. Připomene vám všechny slasti dětství a vnese do vašeho života optimismus a harmonii.

Mandarinka (Citrus reticulata) pochází původně z Číny a její pěstování je zdokumentováno již v době před 4000 lety. Kolem roku 1800 se odsud dostala do Anglie, o 40 let později do Středozemí a poté do Ameriky. Dnes se pěstuje doslova po celém světě. Mandarinka je pro Číňany symbolem prosperity a štěstí a říká se jí také „zlaté jablko“. Jméno získala od slova „mandare“, což je původní název ostrova Mauricius, odkud se mandarinky do Evropy především dovážely. Éterický olej se získává lisováním či destilací mandarinkové kůry, přičemž silice se nachází pod povrchem kůry v bílém oplodí.

Zajímavost: Mandarinkový éterický olej může mít zelenou, žlutou i červenooranžovou barvu. Zelený olej je produkován hlavně v Evropě a Jižní Americe. Ovoce se sklízí nezralé, o velikosti zhruba lískového oříšku. Takto získaný olej se používá hlavně pro parfémy. Žlutý olej se získává z dalšího stádia zralosti a jeho barva je způsobena mísením žlutého barviva z chlorofylu s éterickým olejem. Tento olej se používá hlavně v potravinářství. Červenooranžový olej se vyrábí destilací z posledního stádia zralosti mandarinek. Svou bohatou barvu získává pigmentem uvolňujícím se při destilaci, jehož množství závisí na zemi původu ovoce a na klimatu při sklizni. Tmavší červenooranžový olej má mnohem sladší a čerstvější aroma ve srovnání se zeleným olejem, který je více ostrý, jasný a chladivý.

Užívejte života bez stresu

Stejně jako ve starověké Číně je i pro nás mandarinka nositelem štěstí a dobré nálady. Svým čerstvým osvěžujícím aroma ulevuje při napětí, melancholii a smutku. Jemně uvolňuje emoční bloky, vyrovnává výkyvy nálad a rozveseluje. Také proto je mandarinka hlavní součástí směsí éterických olejů HarmonieDotek jara. Umí skvěle vybalancovat úzkostné stavy a celý nervový systém, hodí se proto jako podpora při léčbě sezónních poruch a při nespavosti způsobené přepracovaností. Při stresových a panických stavech inhalujte z kapesníčku nebo z přímo z lahvičky nebo vyzkoušejte její blahodárné účinky ve Sprchovém gelu Citrusovém – při ranní hygieně vás příjemně naladí, večer pak odplaví všechny starosti prožitého dne.

Podobně jako ostatní citrusové plody vám mandarinka dodá energii a pomůže při zažívacích potížích, jako je žaludeční neuróza, nevolnost či narušené trávení, zejména pokud jsou vaše potíže psychického původu. Používejte mandarinkový olej k inhalaci a po naředění v rostlinném oleji jej vtírejte do oblasti žaludku a žlučníku. Je také účinný při bolestech hlavy a do směsí k ošetření svalových křečí. V každodenní péči o pokožku si ji můžete užít například v přírodním Mycím krému nebo v Jemném krému na ruce. Mandarinková vůně vás tak bude provázet celým dnem.

Pro děti v nás i kolem nás

Mandarinka vyvolává vzpomínky na dětství a je olejem, který staví mosty mezi světem dětí a dospělých. V oblasti duše tak pomáhá léčit zraněné „vnitřní dítě“ a je ideální pro všechny, kteří se potřebují znovu naučit si hrát. Chcete-li se lépe naladit na své děti, používejte mandarinku! Dětský šampon Toník a Dětský sprchový gel Vendelín obsahují dětmi milovanou mandarinku a rádi se ve vaší koupelně zabydlí. Pro děti je totiž mandarinka olejem první volby, jemně podpoří děti introvertní a stydlivé, a naopak zklidní a ukonejší všechny všetečky a všudybylky. Už od prenatálního období můžete své děti zvykat na její příjemnou vůni, například v Masážním oleji proti striím. Bude jim pak po narození snadněji navozovat podvědomé pocity pohody a optimistického bezpečí.

Tip: Pro děti, které špatně usínají, přidávejte na noc do difuzéru nebo aromalampy směs mandarinky a levandule lékařské. Jednoduchá aromaterapeutická masáž před spaním pomůže navodit klidnou atmosféru a pocit bezpečí. Do makového rostlinného oleje přidejte mandarinku, levanduli a neroli a směs jemnými odstředivými tahy vmasírujte do pokožky celého těla.

! Kontraindikace: Mandarinkový éterický olej destilovaný, na rozdíl od lisovaného, neobsahuje žádné fototoxické látky. V pěstitelství se ovšem citrusové plody často kříží a výsledné oleje míchají mezi sebou, takže pro jistotu považujte všechny citrusové oleje za fototoxické a nevystavujte pokožku slunci ani soláriu 12 hodin po použití oleje na pokožku.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.