Vnitřní užití éterických olejů aneb na slovíčko o bezpečnosti - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Vnitřní užití éterických olejů bylo vždy kontroverzní téma, a dokonce celé země se k němu stavěly různě. Anglosaský svět se zásadně klonil k holistické aplikaci pomocí inhalace a vtírání do pokožky, zatímco frankofonní svět byl obvykle hlavním propagátorem vyšších dávek i vnitřního užití. Ale zdá se, že v posledních letech se i francouzský pohled na věc postupně mění. A hlavním důvodem je bezpečnost.

Představte si situaci, ve které byste potřebovali sníst kilo máty nebo šalvěje, abyste dosáhli léčebného účinku. To je totiž průměrné množství účinných látek, které obsahuje 1 ml (asi 20 kapek) éterického oleje. V okamžiku, kdy si tuto koncentraci uvědomíte, zřídkakdy vás napadne éterické oleje polykat.

Inhalace – nejrychlejší cesta do těla

Při běžném ředění éterických olejů a jejich směsí v rostlinném oleji je míra vstřebávání éterických olejů do krevního oběhu mezi 5 a 25 %. Tato vstřebatelnost závisí jak na osobních faktorech jednotlivce, tak na chemickém složení konkrétního éterického oleje. Naředěné éterické oleje můžete vtírat do pokožky celého těla a díky této velké ploše je množství vstřebaného éterického oleje významné, zejména když vezmete v úvahu, že během vtírání budete zároveň část odpařených olejů vdechovat.

Čím vyšší je obsah éterických olejů ve směsi, tím více účinných látek se přes pokožku absorbuje. Nejvíce je tomu u neředěných éterických olejů, které ovšem nelze natírat na celé tělo a jejich použití je velmi specifické, jako například ke zmírnění bolestivosti místa, pro jednorázové emocionální povzbuzeni a podobně. V tom případě naneste olej tam, kde je svrchní vrstva pokožky co nejtenčí, jako na vnitřní stranu zápěstí, oblast krčních tepen pod ušima či kolem kotníků. Také tzv. pulzní body nebo akupresurní body jsou vhodnou bránou do vašeho těla. Používejte vždy pouze 1-2 kapky oleje a vybírejte ty, které jsou na neředěné použití vhodné. Tento způsob se ale nehodí pro malé děti a máte-li citlivou pokožku.

Inhalací neředěného éterického oleje se do krevního oběhu dostane 95 % účinných látek, zatímco zbývajících 5 % postupuje čichovým nervem do mozku, vyvolává psychický účinek a prostupuje dál krevní mozkovou bariérou do krevního oběhu. Inhalací éterického oleje dostanete éterické oleje do krve významně rychleji než jejich požitím a získáte silnější účinek. I když se, stejně jako já, nechcete pouštět do přesného matematického výpočtu, je zřejmé, že pokožkou a inhalací dostanete do svého těla vyšší množství účinných látek než pozřením jedné kapky oleje a zároveň pro vaše tělo mnohem šetrnějším způsobem.

Toxicita je otázka dávkování

Přesto všechno existují výjimečné či život ohrožující situace, kdy může vnitřní aplikace éterických olejů účinně pomoci. Rychlost působení v zažívacím systému a silné antimikrobiální účinky na celý organismus jsou totiž z našeho pohledu tím nejvýznamnějším důvodem pro vnitřní užití. Taková praxe ovšem patří do rukou zkušených aromaterapeutů, kteří složení a účinek olejů dobře znají a jsou také schopni posoudit nutnost takového zásahu. Obecně však platí, že účinek éterických olejů při vnitřním užití je slabší a nastupuje později, navíc se připravujete o jejich působení na psychiku.

Nutno dodat, že žádné 100% éterické oleje nejsou v České republice schválené pro vnitřní užití, ani jako doplněk stravy a ani jako léčivo, i když farmaceutické preparáty s éterickými oleji v lékárnách také najdete. Vnitřní užití je proto nelegální a zcela a vždy pouze na vlastní riziko. Pokud se i přesto rozhodnete éterické oleje tímto způsobem použít, čiňte tak pouze pro sebe nebo svoji rodinu, jinak se vystavujete velkému riziku se všemi potenciálními právními důsledky. Zcela nevhodné je vnitřní použití při zvracení a nevolnosti, kdy může vyvolat dávení, křeče nebo dušení.

Lepší pro vnitřní užití éterických olejů jsou želatinové kapsle, do kterých rostlinný olej s obsahem éterického oleje uzavřete a které se rozpustí až v žaludku. V domácím použití si nikdy nekapejte neředěný éterický olej přímo do úst nebo do krku. Vždy pouze naředěný v medu či v rostlinném oleji, abyste chránili vnitřní sliznice před podrážděním. Éterický olej se začíná pomocí enzymů rozkládat na jednotlivé chemické složky ihned po pozření, a to jak v ústech, tak v jícnu, hltanu, žaludku a následně ve střevech, než poté přejdou látky do krve a jsou z těla vyloučeny. Tento složitý mechanismus účinku berte v úvahu a nezapomeňte, že toxicita jak přírodních, tak nepřírodních látek je vždy otázkou dávkování. Dodržujte proto doporučená ředění a u vnitřního užití více než kde jinde platí: mějte k němu dobrý důvod a používejte jej pouze krátkodobě. Pro preventivní ozdravný účinek je tento způsob aplikace zcela nevhodný.

Éterické oleje jsou chemicky velmi složité látky a mají široký komplexní účinek jak na psychiku, tak na všechny tělesné systémy. Používejte je s láskou, ale také s rozmyslem.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.