Koriandr: olej na vše, co brání pohybu - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

S postupujícím jarem přichází chuť vyzkoušet si něco nového. Co takhle dát si vůni ze semínek koriandru? Ano, je pravda, že s čerstvou bylinkou mají někteří lidé problém. Nechutná jim, ani nevoní. Jiní naopak na koriandr nedají dopustit a používají jej v kuchyni raději než kopr. Ovšem éterický olej je zcela jiný příběh. Posuďte sami jeho jedinečné účinky a možná i na vás přijde chuť vyzkoušet jej na vlastní nos…

Aromatická rostlina Coriandrum sativum pochází ze Středomoří a západní Asie, odkud se její pěstování ke komerčním účelům rozšířilo do celého světa. Pěstuje se už víc než 3000 let a je tak jedním z nejdéle užívaných koření v historii světových kuchyní od starověkého Řecka a Egypta po arabský poloostrov a Asii. Také jeho název pochází ze starořeckého koriannon, což je kombinace slov koris (nevalně vonící hmyz) a annon (aromatický anýz). To už samo o sobě vypovídá o jeho rozporuplné oblibě. Kromě jeho významného kulinářského využití jej používali starořečtí lékaři v čele s Hippokratem na zažívací problémy a jako povzbuzovací prostředek. Ve starověké Číně byl bylinou dlouhověkosti a užíval se proti bolestem. Éterický olej Koriandr se destiluje ze zralých semen, dnes zejména v Rusku, Rumunsku a ve Vietnamu. Výjimečně lze získat i olej z listů, který má typickou vůni čerstvé byliny, známou z asijské kuchyně.

Zajímavost: Ve středověku získal koriandr pověst pro své magické schopnosti. Používal se při čarodějných rituálech a v elixírech pro přivolání lásky. Zde jsou zřejmě kořeny jeho použití jako mocného afrodiziaka. Jako ochranná bylina přinášel do domácností mír a bezpečí, proto se doma sušíval nebo pěstoval na zahrádkách. Určitě vám stejným způsobem poslouží i dnes…

Doporučené uvolnění

Koriandrový esenciální olej je jedním z nejúčinnějších olejů proti neuralgiím a bolestivým potížím spojeným s nervovým systémem. Zlepšuje zažívání i vylučování, skvěle pomáhá při poruchách zažívání nervového původu, ulevuje žaludeční neuróze, nadýmání, krkání, refluxu, nevolnosti a zácpě. Vždy výhodně po ruce jej najdete v Inhalační tyčince proti nevolnosti. Mírně prohřívá zažívací ústrojí a odstraňuje blokády způsobené chladem nebo infekcí žaludku či střev jako například nechutenství, zahnívání potravy ve střevech či infekční průjem.

Jeho unikátní působení spočívá v kombinaci fyzických účinků na svalový a kloubní systém s uvolněním energetických a psychosomatických blokád v těle a nervovém systému. Toho využíváme například v Dětské pěně do koupele Matylda, která pomáhá řešit nerovnováhu dřív, než se projeví fyzickými či psychickými symptomy. Éterický olej z koriandru vám bude neocenitelným pomocníkem při svalové a kloubní ztuhlosti, neuralgii lícního nervu, křečích, migrénách i bolesti zubů. Výborně působí proti bolestem revmatického původu a je vhodným podpůrným olejem při řešení anorexie a premenstruačního syndromu.

Tip: Analgetický masážní olej na uvolnění blokád páteře a velkých kloubů. Hodí se také pro použití při nebo po Dornově metodě. Do 20 ml Třezalkového oleje přidejte:

  • 5 kapek koriandru

  • 5 kapek levandule

  • 5 kapek bergamotu

Voňavá očista pro přehlcenou mysl

Teplá kořenitá, mírně palčivá vůně s kafrovými tóny koriandrového esenciálního oleje zklidňuje, avšak zároveň osvěžuje a pozvedá náladu. Hodí se vždy, když je vaše mysl přetížená a zatěžkaná negativními podněty. Ulevuje při depresi, mentálním vyčerpání, špatné paměti a koncentraci. Koriandr harmonizuje při starostech a úzkosti, jež vás stojí příliš mnoho energie. Dodá vám klid a stabilitu, ale zachová radost a spontánní prožívání. Ne nadarmo se proto objevuje v péči o zralou či ochablou pleť v Obnovujících sérech Koriandr řady Biofáze. Vždyť právě ve zralém věku se nejčastěji potýkáme se starostmi, které se zdají nezvladatelné a mohou ovlivňovat naše celkové prožívání včetně stavu naší pleti. Díky vůni koriandru se zbavíte negativních myšlenek a jaro přivítáte s čistou hlavou, vášní a kreativitou, jakou si toto období zaslouží. Protože když si jeho vůni zamilujete, pak už není co řešit!

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.