Tereza Zedková
29. 12. 2023
Saunování s aromaterapií - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Kdo se chodí rád saunovat, povýší díky aromaterapii tento blahodárný proces na dokonalý relaxační rituál. Pravidelné návštěvy sauny mají množství úžasných benefitů na lidské zdraví, krásnou pleť a uvolnění mysli, které ve spojení s účinky éterických olejů mnohonásobně podpoříte.

Ohřátí těla nad normální teplotu uvolňuje ztuhlé svaly, napomáhá lepší cirkulaci krve, při pocení se vyplavuje z těla stres, psychické přetížení a škodlivé látky. Čistí se tak mysl, pokožka a celý organismus. Vystavení těla horku s následným prudkým ochlazením navíc výrazně posiluje imunitu a pomáhá předcházet nachlazení. Saunování si můžete dopřávat po celý rok, nejen na podzim a v zimě. I v létě má pro tělo své výhody, například snazší zvládání vysokých letních teplot a přecházení z horka do klimatizovaných prostor.

Vdechování blahodárných vůní

Spojením sauny s účinky aromaterapie umocníte všechny její zdravotní výhody a místnost navíc provoníte tóny bylin, hlubokých lesů či citrusů, podle toho, na kterou oblast svého života se zrovna budete chtít zaměřit. Stačí pár kapek jednodruhového éterického oleje, našich unikátních připravených směsí olejů nebo kombinovat vůně podle vlastní fantazie, a svému tělu a mysli tak dopřejete dokonalý relaxační a detoxikační zážitek. Vůně máty nebo eukalyptu například uvolní dýchací cesty, osvěží mysl, zbaví vás psychické zátěže nebo pomůže při bolestech hlavy a migrénách. Citrusy pročistí organismus, hodí se při hubnutí a boji s celulitidou, zlepší koncentraci. Jehličnany jako Bio Borovice nebo Bio DouglaskaBio Smrk černý, mají obecně silné protiinfekční a antivirové účinky, posilují imunitu a nervový systém, pomáhají při bolestech svalů a kloubů. Eukalyptus, cypřiš, levanduli či rozmarýn naleznete ve svěží a vyvážené kompozici vůní Směsi éterických olejů Sauna. Podpoří zdraví dýchacího a močového ústrojí, napomáhá uvolněné komunikaci a zmírňuje napětí.

Jak používat éterické oleje v sauně

Éterické oleje můžete v sauně používat různými způsoby, nikdy je však nekapejte přímo na rozpálené kameny, které by je spálily, ani v kombinaci s vodou (éterické oleje nejsou rozpustné ve vodě, tudíž se s vodou nesmísí a olej pouze ulpí na hladině vody). Ideálními pomocníky jsou v sauně odpařovací misky s vodou, které se umisťují nad kamna nebo přímo mezi horké kameny. Pár kapek éterického oleje můžete nakapat také do nádoby s himalájskou solí nebo sušenými bylinkami. Tuto nádobku ale neumisťujte do bezprostřední blízkosti zdroje tepla. K uvolnění vůní do prostoru sauny stačí použít i neglazovanou (porézní) keramiku. Při saunových ceremoniálech doporučujeme olej nakapat na vlhký ručník, který saunér k rituálu používá.

A jak se správně saunovat a dopřát si dokonalý relax?

Saunování má svá pravidla a omezení. Do sauny nechoďte, pokud jste nachlazení, silně vyčerpaní, nevyspalí, hladoví nebo přejedení. Nevhodná je pro lidi s vysokým krevním tlakem a s kožními problémy, jako je ekzém, lupénka, vyrážky a jiná kožní onemocnění. Před i v průběhu saunování dodejte tělu dostatek tekutin, protože mnoho jich vypotíte a tělo je potřebuje doplnit zpět. Saunu je ideální navštěvovat pravidelně 1–3 x týdně a při jedné návštěvě absolvovat 3 cykly na 8–15 minut. Před vstupem do sauny se osprchujte a odličte, pokožku je potřeba zbavit make-upu, nečistot a mastnoty. Tělo osušte a do sauny vstupujte nazí a osušení, aby se v místnosti neodpařovala další voda a nezvyšovala se vlhkost vzduchu. Abyste podpořili regeneraci pokožky, dopřejte jí předem ještě tělový nebo obličejový peeling. Po každém cyklu saunování se osprchujte studenou vodou a případně ještě zchlaďte v ochlazovacím bazénku. Poté už se můžete zabalit do osušky a dopřát si odpočinek.

Saunování také otevírá a čistí póry, studená voda je zase stáhne, a snižuje tak možnost jejich ucpávání. Relaxaci tedy můžete ještě více podpořit péčí o pleť a dopřát si pleťovou masku, ta dodá pleti výživu, hydrataci a hedvábný vzhled.

Do sauny můžete vzít i malé děti. Je však nutné zohlednit, že vnímají vysoké teploty intenzivněji. Čas v sauně tedy zkraťte a přizpůsobte jejich potřebám. Dobře jim udělá také pára, bio sauna nebo tropická sauna, kde je teplota nižší.

I když je saunování ozdravný a relaxační proces, je pro organismus také zátěží. To znamená, že byste po něm už neměli jít běhat, ale dopřát si klidný večer. Po správném saunování se budete cítit jako znovuzrození a nabití čerstvou dávkou energie.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.