Benzoe: slunce v duši pro každý váš den - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Jako když na konci léta chytáte ještě teplé paprsky slábnoucího slunce a prosycujete jimi každou buňku v těle, každý nádech, každou myšlenku. Teplo, které si přejete uchovat do chladnějších dnů, se koncentruje do jedné jediné vůně – benzoe. Vůně, která vyživuje a chrání, pečuje a konejší…

Technicky vzato benzoe není éterický olej, ale oleoresin, který se získává z tropického stromu jihovýchodní Asie Styrax benzoin. Kůra stromu se nařezává a sbírá se pryskyřice, která na vzduchu tuhne. Aby se dala používat pro aromaterapeutické účely, musí se následně naředit. V praxi se používá kromě nejznámějšího druhu také S. tonkinensis (syn. S. macrothyrsus). Své jméno získalo benzoe z arabského výrazu luban-jawi, což znamená incense z Jávy. Na dálném východě se používalo po staletí jako parfém i medicína. Do Evropy jej přivezli Číňané a později Egypťané přes Rudé moře. Od 15. století se hojně využívalo jako vykuřovadlo při dýchacích potížích i jako součást balzámu na popraskanou kůži. S rozvojem lékařství se stalo známější ve formě tinktury. Jeho význam a popularita ve všech oborech rychle rostla, díky vytrvalosti vůně se benzoe používala jako velice oblíbený fixátor v mnoha přírodních parfémech a dodnes nemá v tomto ohledu konkurenci.

Zajímavost: V klasifikaci vůní podle slavného britského parfemáře Septima Piesse, tvůrce konceptu tónů při tvorbě parfémů, leží vůně benzoe mezi hlubokými základními tóny, jen čtyři stupně od spodního konce stupnice nad pačulí, vanilkou a žlutou fialkou, těsně pod frandžipánií.

Pro vaši životní sílu

Sladká, balzámová, téměř čokoládová vůně Éterického oleje Benzoe odstraňuje z těla chlad a blokády, zejména z trávicího, dýchacího a močopohlavního ústrojí. Je jedním z hlavních olejů pro posílení sleziny a slinivky a působí proti infekcím. Podle orientální medicíny je dobře fungující Slezina hlavním zdrojem vitality člověka, proto je benzoe významným terapeutickým olejem. Prohřívá a zlepšuje zažívání, působí proti nadýmání, nechutenství, průjmu a napětí v břišní krajině. Pro svůj posilující a zároveň zklidňující účinek jej najdete v Tělovém a masážním oleji Tantra, stejnojmenném sprchovém gelusměsi éterických olejů a také v Tělovém krému Neroli.

Stejně jako v minulých staletích využijete benzoe úspěšně při léčbě kašle, zahlenění, astmatu, zánětu průdušek,mandlí či močových cest. Je jednou z účinných složek Dětského eukalyptového balzámu Davídek. Hodí se do směsí při ztrátě hlasu a také revmatických bolestech chladné povahy. Benzoe má skvělé účinky na hojení popraskané, poškozené a podrážděné pokožky a také díky jemu zůstávají naše jemné peelingy opravdu jemné a šetrné. Úspěšně se používá při dermatitidě, akné, ekzémech, lupence a v některých případech i při kožních vředech. Tvoří aktivní součást Dětského krému Olinka a výživného Krému na ruce s myrhou. Používá se k regeneraci pokožky při omrzlinách.

Tip: Alžběta I. si benzoe velmi oblíbila a prášek z jeho pryskyřice používala společně se sladkou majoránkou jako parfém. Vyzkoušejte kombinaci těchto dvou vůní v tělovém oleji nebo parfémové kompozici a zjistíte, jak se cítí královna!

Odložte starosti na později

Bohaté aroma benzoe je velmi oblíbené ve vonných kompozicích, a to nejen pro svoji trvanlivost. Má totiž téměř zázračné účinky na psychiku. Dokáže z vás sejmout starosti, ukonejšit příliš aktivní mysl, dodat stabilitu a ujistit vás, že odpočinek je přednější než nekonečné přemítání. Jeho vůně jakoby zatahovala oponu mezi vámi a vnějším světem a umožňuje vám spočinout. Zmírňuje úzkost a nervozitu při jakémkoliv tělesném i mentálním přetížení. V duchovní praxi pomáhá najít vlastní střed, proto jej najdete v Tělovém spreji Jóga balanc a ve Směsi éterických olejů Jóga balancMeditace. Ve směsích InspiraceHarmonie hraje důležitou roli jeho schopnost jemně a na všech úrovních vás chránit, utěšit, podpořit sebelásku a sebejistotu. Konejšivé teplo pryskyřice benzoe, plné slunce a vitality, vám umožní pečovat o sebe a získat tak sílu věnovat svou lásku a péči ostatním.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.