Cedr: bojovník s tuky a jarní únavou - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Éterický olej z cedrového dřeva je už mnoho let jedním z mých nejoblíbenějších. Když váhám co nebo proč, volím cedr. Oporu a stabilitu, kterou vnáší do každodenního života, potřebujeme celoročně. Na jaře se však hodí i pro své další schopnosti. Posuďte sami…

Jeho název pochází z řeckého kédros a označovali se tak nejen cedry, ale i řada dalších rostlin jako jsou cypřiše, jalovce či borovice. Také latinský název cedrus původně označoval různé druhy jehličnatých stromů a možná i tato nejednoznačnost je původem zmatků, které vládnou v aromaterapeutických olejích. Podstatné je vědět, že rod Cedrus je označením pro mohutné majestátní jehličnany, jež vás zaujmou na první pohled. Mrkněte proto vždy na etiketu a nezaměňujte tento starobylý olej s oleji z jiných botanických rodů. Druh C. atlantica (atlaský/atlantský) je původem z pohoří Atlas v Alžírsku a Maroku, dnes je ohrožený a chráněný pro těžbu za účelem destilace. Proto se olej destiluje výhradně z pilin vzniklých při výrobě nábytku. C. libani (libanonský) roste nejen v Libanonu, ale také v Sýrii, Turecku a na Kypru. Olej z něj není na trhu dostupný, libanonské cedrové porosty byly bezohledně vykáceny a nová výsadba teprve roste. C. deodara (himalájský) pochází ze západního Himaláje a k destilaci éterického oleje se využívá. Cedrové dřevo je bohaté na silici, a protože je odolné proti plísním a hmyzu, funguje samo o sobě jako repelent.

Zajímavost: Cedr je oblíbený už od dob starověkých Egypťanů a Izraelců. Balzamování, výroba vzácných předmětů ani stavby lodí či velkolepých chrámů se bez cedru neobešly. Často se o něm zmiňuje Bible a cedr se stal symbolem plodnosti, hojnosti a duchovní síly.

Jarní očista zevnitř i zvenku

Cedrový esenciální olej skvěle pročišťuje lymfatický a močovo-pohlavní systém. Je jedním z nejúčinnějších olejů v boji s tělesnými usazeninami, ať už jsou to tuky v podkoží, které se projevují celulitidou, nadváhou a otoky nebo arterioskleróza a vysoký cholesterol. Najdete jej proto v Tělovém a masážním oleji CelulitidaLymfa, jež vám dopřejí potřebný jarní očistný restart. Pokud vás častěji trápí infekce močových cest, vaginální infekce, výtoky či řídká stolice, najdete v cedru mocného spojence.

Péče o mastnou seborrhoickou či aknózní pleť je s cedrem efektivnější a rozhodně příjemná. Cedrový éterický olej je dominantní účinnou látkou v celé řadě Péče při ekzematické pokožce Atopik. Nejenže pomáhá hojit ekzémy, dermatitidu a lupénku, ale také skvěle regeneruje poškozenou pokožku, zmírňuje svědění a má antiseptické účinky. Sladce dřevitá, balzamická a mírně kafrovitá vůně éterického oleje z cedru je vhodná jak pro ženy, tak pro muže. V Posilujícím šamponu pro muže si ji mohou dopřát všichni, kteří potřebují, neboť významně pomáhá proti lupům a padání vlasů.

Vůně pro všední dny i krize

Už jen samotný vzhled cedrů vám dává jasně najevo, že je zde pro vaši oporu. Dodá vám novou sílu při únavě a vyčerpání, zejména chronického původu. Doplňuje energii ledvin a sleziny, ulevuje při bolesti v bedrech. Posiluje koncentraci, vůli, přináší stabilitu a vytrvalost, zklidňuje a posiluje nervový systém. Inhalace vám pomůže při nízké sebedůvěře, úzkosti, obavách či nejistotě a zvyšuje vaši odolnost proti vnějším tlakům. Podrží vás v době krize a podá pomocnou ruku, když hrozí, že vás emoce převálcují a seberou vám poslední zbytky sebejistoty a morálky. Uzemňující, téměř sedativní, cedrová vůně má schopnost transformovat negativní zážitky do zkušeností, ze kterých můžete čerpat sílu a moudrost.

Tip: Posilující koupel proti jarní únavě

Do lžíce Koupelového oleje Neutrálního přidejte:

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.