Cypřiš: Energie pro vaše nové já - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Pokud už vyrážíte na letošní první dovolenou do Středomoří, nemůžete se vyhnout symbolu, který je pro něj tak charakteristický. Dlouhé štíhlé cypřiše jsou všude – v krajině, u historických památek, v centrech měst i u moře, na obrazech, uměleckých předmětech i suvenýrech. Jejich větvičky s čerstvým jehličím a šištičkami dávají éterický olej, jehož účinky jsou doslova transformační.

Cypřiš stálezelený (Cupressus sempervirens) je jedním z mnoha zástupců rozsáhlé čeledi cypřišovitých a bývá označován jako cypřiš italský nebo středomořský, odkud také pochází. Dnes je rozšířený v Asii, severní Africe i Americe, v Keni slouží dokonce k zalesňování. Jeho použití v medicíně a vykuřování se datuje už od starověkého Egypta, přes antické Řecko, keltskou Evropu až k americkým Indiánům. Všechny národy věřili v jeho ozdravnou a mystickou sílu. Vykuřování cypřišem usnadňovalo porody a hojení, Asyřané používali cypřišové listy a šištičky na hemoroidy, řecký lékař Galen s nimi léčil vnitřní krvácení a průjem. Na bohaté zkušenosti z dávné lidské historie současné použití cypřišového oleje úspěšně navazuje.

Zajímavost: Řekové zasvětili cypřiš bohu podsvětí Hádovi, jehož spojovali se smrtí a věčností. Proto jej tak často najdete na hřbitovech po celé Evropě, kde symbolizuje útěchu v zármutku a osamění. Jeho patronem je planeta Pluto, která ještě zesiluje schopnost hluboké vnitřní proměny a obrody. Keltové jej vnímali jako symbol vzkříšení, který pomáhá k osvobození od zármutku a pozemských strastí.

Vládce nad krevním oběhem

Éterický olej Cypřišje nejdůležitějším olejem pro oběhové a menstruační potíže, neboť reguluje krev v celém organismu. Neobejdete se bez něj při křečových žílách, zánětech žil, vředech či hemoroidech. Posiluje slinivku, ulevuje při průjmu, uvolňuje městnání lymfy, najdete jej proto jako základní účinnou látku v Tělovém a masážním oleji Křečové žílyCelulitida. Jeho protiinfekční a antirevmatické působení se se vám bude hodit při léčbě zánětu močových cest, inkontinence, zvětšené prostaty a kolitidy, stejně jako při bolestech kloubů, osteoartritidě a revmatoidní artritidě. Ulevuje při kašli a nachlazení se žlutým hlenem, zmírňuje kožní infekce a pomáhá rozpouštět cysty, fibroidy a polypy.

Schopnost esenciálního oleje z cypřiše regulovat tok krve v celém těle je bez nadsázky legendární. Upravuje menstruaci, ať už je nepravidelná, příliš slabá nebo příliš silná, pomáhá i při endometrióze a potížích v menopauze. Na hematomy, podlitiny či modřiny jej skvěle využijete v kombinaci s cistem a slaměnkou, po porodu báječně hojí ve Zklidňujícím gelu na hráz. Také v péči o pleť je užitečný všude tam, kde dochází ke stagnaci krevní cirkulace, je například velmi užitečný v celé řadě Péče při rozšířených žilkách. Hodí se pro mastnou a nečistou pokožku, ve vlasové kosmetice pomáhá proti lupům.

Tip: Při bolestivé či nepravidelné menstruaci vtírejte do podbřišku směs éterických olejů z cypřiše, šalvěje muškátové a levandule v pupalkovém rostlinném oleji. Používejte každý den ráno a večer až do vymizení obtíží. Pupalkový olej si dopřejte i vnitřně, pomůže vám srovnat hormonální nerovnováhu.

Váš v životě i smrti

Stejně jako rytíři kulatého stolu z legendy o králi Artušovi bude vám cypřiš dobře sloužit celý život až do úplného konce. Ne nadarmo je spojován se smrtí a zármutkem, pomáhá při truchlení, ale například také při doprovázení pacientů v hospicové péči. Jeho svěží, dřevitá, sladce balzamická vůně s citrusovým nádechem navozuje pocity soudržnosti a stability na pozadí schopnosti přijímat a uskutečňovat změny. Vzácná to kombinace! Cypřiš vás vyvede z letargie, dodá optimismus a pomůže vám ujasnit si, co vlastně chcete. Vyzkoušejte jej ve Směsi éterických olejů MeditaceSauna a uvidíte, kam vás dovede. Pomůže vám i v těžkých životních situacích snadněji se vyrovnat s tím, co je nutné jen přijmout a co naopak opustit a nahradit. Jeho transformační účinky se uplatňují zejména v situacích, kdy potřebujete najít nový směr, ale zároveň vám v cestě brání skryté, často i nevědomé zábrany. Bude vám zkrátka oddaným společníkem celý váš dlouhý a naplněný život, ať už se jeho proud dostane na jakékoliv peřeje!

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.