Eukalyptus: prodýchejte se v září ke zdraví - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Ve vzduchu je stále ještě cítit letní lehkost bytí, za obzorem už tušíme přicházející podzim. Právě teď je vhodný čas posílit svůj dech a celkovou imunitu. Svěží a intenzivní kafrová vůně eukalyptu spojuje příjemné s užitečným a zajistí vám zdraví, až sychravé dny skutečně dorazí.

Eukalyptus pochází z Austrálie a Tasmánie, má na 700 různých druhů, z nichž více než 500 produkuje ve svých listech léčivou silici. Hlavní druhy používané v aromaterapii jsou E. globulus, E. radiata, E. citriodora, E. smithii, E. camaldulensis, E. divesE. polybractea. Původní obyvatelé nazývali eukalyptus kino a jeho listy přikládali na různá poranění. V roce 1788 začali eukalyptovou silici destilovat dva australští lékaři a používali ji k léčbě dýchacích cest a kolik. O několik let později objevil léčebnou sílu eukalyptu francouzský biolog Labillardiere a dopomohl k jeho rozšíření do evropského Středomoří. Dnes se s eukalypty můžete setkat v mnoha zemích světa a v jejich blízkosti cítit charakteristickou intenzivní vůni.

Zajímavost: Navštívíte-li někdy pátý kontinent, nenechte si ujít výlet do Modrých hor nedaleko Sydney. Blue Mountains dostaly totiž své jméno podle namodralého oparu jemného oleje, který vylučuje hustý eukalyptový porost a pohled z náhorní plošiny je úchvatný. Protože eukalyptus zbavuje své okolí negativních energií, doporučuje se mít doma alespoň vázu s jeho větvičkami. Po určité době se mohou větve obřadně spálit i se všemi negativními vlivy.

Jak chytit druhý dech

Eukalyptus je úžasně všestranným a potřebným éterickým olejem a tudíž nedílnou součástí Aroma sady Pro první pomoc. V létě chladí a v zimě ochraňuje. Nejvýznamnější jsou jeho antiseptické účinky na horní cesty dýchací, působí jako balzám při kašli, bronchitidě, zánětech dýchacích cest, krčních či ušních, zápalu plic, astmatu a nachlazení. Výborně pomáhá při chřipkových stavech, které doprovází zvýšená teplota a bolesti. Dokáže rozpouštět hleny a napomáhá vykašlávání. Nejefektivnější metodou použití pro dýchací ústrojí je samozřejmě inhalace. Ať už zvolíte formu difuzéru, inhalační tyčinky nebo aroma sprejů, eukalyptový esenciální olej využijte samostatně nebo jako účinnou složku směsí Druhý dechRespirant. Při dýchacích potížích je zdatným pomocníkem Inhalační tyčinka proti rýmě, Nosní gel Forte, Eukalyptový bio balzám pro dospělé a Dětský eukalyptový balzám Davídek. Pročtěte si jak na bolest v krku v těhotenství nejen s pomocí eukalyptu.

Eukalyptový olej významně posiluje imunitu a funguje skvěle také jako prevence. Ze své podstaty těkavého éterického oleje likviduje v ovzduší viry a bakterie dřív, než vám začnou působit potíže. S přicházejícím podzimem jej používejte v osvěžovačích vzduchu NádechEnergie či Koupelovém oleji Zdraví. Také směs Sauna vám pomůže umocnit účinky saunování na vaše zdraví. Olej z eukalyptu je velmi účinný při infekcích rozmnožovacího a močového ústrojí a také na revmatické a neuralgické bolesti svalů a kloubů. Ulevuje při ztuhlosti a podporuje hojení ran. V Uvolňujícím gelu na svaly jej najdete v účinné kombinaci s dalšími éterickými oleji.

Tip: Při kašli, nachlazení nebo viróze použijte pár kapek neředěného E. radiata v bio kvalitě a vetřete je kolem kotníků a na nárty chodidel. Další kapku vetřete do pokožky na vnitřní straně zápěstí. Olej se dostane efektivně do krevního oběhu a rychle se vám uleví.

Proti únavě a melancholii

Plný dech je základním stavebním kamenem vitality každé živé bytosti. Jakékoliv překážky, ať fyzické či psychické se na kvalitě vašeho dechu ihned projeví. Úzkosti a strachy mají za následek stažené dýchání a následnou únavu. A tak se hodí mít po ruce dobrého pomocníka. Čerstvá silná vůně eukalyptu prohlubuje dýchání a otevírá hrudník. Stačí pár intenzivních nádechů a únava je ta tam. Eukalyptus nastolí pozitivní náhled na svět a podpoří snadnější komunikaci, kdykoliv to budete potřebovat. K tomu můžete využít i směsi éterických olejů PracovníKomunikace. Vytvořte prostor pro svůj dech a váš dech pak vytvoří prostor pro svobodnou mysl a dobrou náladu.

! Kontraindikace: Většina z běžně užívaných eukalyptů obsahuje jako hlavní účinnou látku 1,8 cineol, která je na jednu stranu TA účinná na dýchací potíže, na druhou stranu se nedoporučuje k aplikaci u dětí na pokožku krku a obličeje. Eukalyptus JE BEZPEČNÝ pro děti ve formě difúze ve vzduchu pomocí rozprašovače, difuzéru, aromalampy aj. Při použití na pokožku JE BEZPEČNÝ v dávkování 0,5 % pro děti do 3 let a 1 % pro děti od 3 do 6 let. Výjimku tvoří E. citriodora, který je bezpečný pro děti v každém věku a je součástí protivirové, zklidňující a analgetické směsi éterických olejů Dětská.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.