Jana Ducháčková
1. 6. 2021
Fotosenzitivita a éterické oleje - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Než vyrazíte v létě ven v obláčku vůně své oblíbené kosmetiky nebo parfému, mohly by se vám hodit informace o fotosenzitivitě éterických olejů. V reakci na slunce totiž mohou éterické oleje způsobit dokonce až popáleniny.

Fotosenzitivita je reakce kůže na UV složku ve světle. Dělí se na fototoxickou reakci, kdy není do odezvy zapojený imunitní systém, a fotoalergickou reakci, která je poměrně vzácná. S těmito reakcemi se můžeme setkat i při vnitřním užití zejména antibiotik nebo chemoterapeutik. Při vnější aplikaci fotosenzitivního éterického oleje kůže zpravidla zčervená, mohou se však objevit i puchýřky nebo dočasné či trvalé hnědé skvrny na kůži. Zapovězené je pak kromě slunění jakékoliv ultrafialové záření ve větší míře, vč. solária.

Co způsobuje fotosenzitivitu?

Na úvod se neobejdeme bez trochy chemie. Jedním z druhů přírodních obranných látek rostlin je Furokumarin (také furanokumarin). Některé z furokumarinů jsou fotoaktivní, tzn. jsou schopné vyvolat fotosenzitivní reakci. Fotoaktivní látka působením UV záření změní svoji strukturu, kterou imunitní systém následně identifikuje jako cizí a vyvolá fotoalergickou reakci. Následkem toho se může objevit zarudnutí a svědění i v místě nevystavené slunečním paprskům. Naopak fototoxická reakce je přecitlivělá odezva kůže, která se odehrává jen mezi kůží, fotoaktivní složkou a UV zářením. Fototoxickou reakcí je ohrožený každý, kdo má v sobě určité množství fotoaktivní látky a je vystavený slunečnímu záření.

S fotoaktivními rostlinami se setkáváme také v kuchyni, nejčastěji s celerem a limetkou. Oba obsahují fototoxický bergapten. Ten se vyskytuje v největší míře ve slupce citrusových plodů – zrovna tolik oblíbených v letních měsících pro svou svěžest. Na trhu se proto můžete setkat také s variantou éterického oleje s poznámkou Bergaptene-free. Nepříjemné však je, že zatímco takový olej neobsahuje fototoxický bergapten, fotosenzitivní zůstává dál a citliví jedinci tak na olej mohou přesto reagovat, i když mírněji. V sortimentu Nobilis Tilia používáme výhradnějen suroviny bez bergaptenu.

Vůně citlivé na slunce

Opatrnost s užíváním na tělo je na místě všeobecně u všech lisovaných citrusů v koncentraci nad 2%. Každý jednotlivý olej se může koncentrací dráždivých látek trochu lišit, proto je lepší dopředu počítat s možnou reakcí. Případnou reakci ovlivňuje i náš osobní stav: stav pokožky i to, jak se právě cítíme. Často se můžete setkat s informací, že destilované esenciální oleje jsou oproti lisovaným bezpečné. Čím to je? Molekuly furokumarinu jsou tak velké (stejně jako pesticidy a jiné škodlivé látky), že do éterického oleje při destilaci neprojdou. Jednoduše řečeno díky své váze nejsou unášené parou do výsledného produktu – éterického oleje nebo květové vody. Éterické oleje destilované vodní parou tím pádem tak rizikové nejsou, nicméně i zde je dobré být obezřetný. Fototoxické éterické oleje jsou bergamot, grapefruit, citronalimetka. Fotosenzitivní také může být mandarinka nebo pomeranč.

Dalších rostlin citlivých na světlo je ale celá řada: kmín, koriandr, meduňka, zázvor, verbena citronová, khella, petržel, celer, v malé míře anýz, fenykl a mrkev. V éterických olejích se jejich účinky však neprojevují.

Kdy se nebát

Minimální čas na odeznění účinku éterického oleje se uvádí 12 hodin od aplikace. Někde se můžete setkat s informací až 18 nebo 24 hodin. Myslete však na to, že stejně jako se obsah fotosenzitivních látek může ve sklizních jedné rostliny lišit, může i vaše pokožka reagovat pokaždé jinak na stejný olej. Bezpečné k užívání během letních měsíců zůstávají sprchové gely a veškerá oplachující se kosmetika. Nemusíte se bát ani inhalací.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.