Heřmánek: pomocník na bolesti duše i těla - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Jaro si sice dalo načas, ale už je opravdu tady a s ním i zvýšená aktivita. Zahrada volá, les volá, škola volá, přátelé volají… Chceme vše stihnout a k té spoustě jarní radosti se přidává zátěž zvaná stres. Často se objevují různé obtíže psychosomatického původu, a to nejen u dospělých, ale i u dětí. Je tedy nejvyšší čas povolat do služby heřmánkového pomocníka.

Heřmánek pravý (někdy se pojmenovává jako modrý či německý) najdete hojně na našich polích a loukách. Zejména v polích obsazuje invazivně velké plochy a od středověku se pěstuje jako zahradní bylina. Jeho využití se datuje již od dávných dob, zmiňuje se o něm Hippokrates a píše, že staří Egypťané „zasvětili heřmánek bohu Slunce, protože léčil zimnici“. Latinský název Matricaria chamomilla je odvozený z latinského matrix (děloha, lůno), neboť se používal (a dodnes používá) při problémech s menstruací. Heřmánek je obsažený také v bylinném čaji pro ženy.

Známý perský lékař Avicenna prohlásil, že heřmánek svým chladem pomáhá vyhnat z těla horkost a svým teplem rozpouští hrubé látky. Esenciální olej z heřmánku má typickou sladce bylinnou vůni podobnou senu a tmavě modrou barvu. Tu způsobuje v oleji obsažený chamazulen a odtud také jeho pojmenování.

Další léčivý druh heřmánku, který se v aromaterapii využívá, je heřmánek římský (také zvaný anglický). Jeho latinské jméno Chamaemelum nobile je odvozeno z řečtiny, kdy znamená pozemní jablko. Zřejmě tak odkazuje na jeho jemné ovocné aroma. Můžete se setkat také se synonymem Anthemis nobilis. V účincích jsou si oba druhy heřmánku velmi podobné, římský je ještě o něco více zklidňující a častěji se využívá při nervových poruchách. Vůně heřmánku římského je obvykle příjemnější dětem, ale není to neměnné pravidlo.

Zajímavost: Občas zmiňované „alergie na heřmánek“ se týkají pouze syntetických napodobenin nebo olejů s přídavkem syntetických látek. U čistého přírodního oleje se alergické reakce nevyskytují. Pozor – nezaměňovat za pylové alergie! Ty samozřejmě na heřmánkový pyl existují, ale květový pyl obecně éterické oleje neobsahují.

Úleva pro dětská trápení

Heřmánek je jedním z nejdůležitějších protikřečových a protizánětlivých olejů s hojivými a analgetickými účinky. Navíc je bezpečný i pro malé děti a těhotné ženy, takže má opravdu široký záběr svého působení. Záněty oční, ušní, krční či ústní se bez heřmánkového pomocníka neobejdou. Dětské tělové mléko Klára, Dětský masážní olej ŽofieDětský nosní olej Vilík využívají také jeho protialergenních a celkově zklidňujících účinků. Pár kapek heřmánkového oleje do difuzéru v dětském pokojipomůže proti nespavosti. Využijte jej snadno v Dětské směsi éterických olejů, kde heřmánek podporují další éterické oleje a jejíž vůně zklidní dětský nervový systém po náročném dni. Kojenecký olej na zoubky Jakoubek pomáhá proti bolesti při prořezávání prvních zoubků, zatímco Kojenecký olej na bříško Amálka podporuje hladké trávení a ulevuje při kojeneckých kolikách.

Tip: Znáte dětskou knížku Jak krtek uzdravil myšku? Krásný příběh o tom, jak ty nejcennější poklady najdeme hned za humny. Přečtěte ji svým dětem a už navždy si budou pamatovat, k čemu je dobrý ten záhadný lék s názvem Matricaria chamomilla

Esenciální olej z heřmánku působí jako balzám při bolestech hlavy, závratích, neuralgiích, menstruačních bolestech a PMS, bolesti uší nebo trávicích potížích. Podobně jako bylina totiž reguluje funkci žaludku a střev, napomáhá trávení a vylučování. Užívá se například při žaludečních vředech, pálení žáhy, zvracení a nadýmání. Propojení jeho všestranných účinků je velmi užitečné také v porodní a poporodní kosmetice. Zklidňující gel na hráz působí téměř zázračně na hojení poškozené hráze bezprostředně po porodu a Masážní olej na prsa je skvělým prostředkem k prevenci zánětu prsních žláz při kojení.

Olej míru

Díky významným hojivým účinkům vám pomůže v péči o pokožku dětí i dospělých nejen při kožních onemocněních jako je dermatitida, kopřivka a svědivé ekzémy, ale také pro nečistou pleť. Svoji nezastupitelnou roli má rovněž ve všech výrobcích v péči o rozšířené žilky. Protože je heřmánek nejen zklidňující na pokožku, ale také výrazně protiinfekční je důležitou součástí mycích rituálů. Pro dětské zadečky pod plenkami působí v mycím oleji Míša, pro starší děti pak v Dětském intimním balzámu Jůlinka. Už naši dávní předkové využívali heřmánek pro podporu vlasů a vlasové pokožky. Můžete si připravit bylinný odvar jako vlasovou kúru a také si jej užít v přírodních šamponech na mastné vlasy, na objem a samozřejmě i v Dětském šamponu Toník.

Psychologický efekt heřmánku souvisí podle orientální medicíny zejména s působením na solar plexus, důležité životní centrum našich tužeb. Má moc zmírnit vyhrocené emoce, vztek a podrážděnost, pomáhá k lepšímu zvládání náročných situací. Ulevuje frustraci, když nedostáváme to, co očekáváme. Kdo se snaží zbavit se návyku na sedativa, najde v heřmánku účinného spojence. Svojí jemností a citlivostí umožňuje přijmout naše vlastní limity a také ovládnout své ego a říct si o pomoc, když ji potřebujeme. Inspiruje, uklidňuje, působí proti depresím. Také z těchto důvodů je důležitou součástí Směsi éterických olejů Komunikace. Významně snižuje stres, napomáhá toleranci, ale také nastavování vlastních hranic. Vnáší do života klid, mír a pochopení.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.