Redakce Nobilis Tilia
23. 7. 2023
Jak ve Vlčí Hoře žijeme v harmonii s přírodou

Být šetrný k lidem a přírodě. To je základní hodnota Nobilis Tilia. Od samotné výroby aromaterapeutické kosmetiky počínaje, přes odesílání produktů k zákazníkům až po aktivní ekologický přístup k práci a okolnímu prostředí konče. O ekologii nejen hodně přemýšlíme, ale je naší nejvyšší snahou promítat ji i do všech oblastí naší firemní činnosti. Podívejte se, čím žijeme a proč.

Vše začíná u výroby. Výroby přírodních produktů, které jsou šetrné k pokožce i přírodě. Složení našich produktů je od začátku takové, že se nemusíte obávat toho, že by váš oblíbený aromaterapeutický sprchový gel zanechal velkou stopu poté, co opustí výlevku sprchového koutu. A to platí pro všechny naše produkty. Ekologickou výhodu má i umístění výroby na jednom místě, nemusíme tedy jednotlivé části výroby převážet na dlouhé vzdálenosti. Koncentrovaná výroba nám také umožňuje podporovat rozvoj regionu Českého Švýcarska, protože zaměstnáváme zdejší obyvatele a budujeme jim zázemí pro snadnou přepravu, například místo pro uschování kol nebo nabíječku elektrokol, kterou mohou využít i návštěvníci Centra aromaterapie.

Ekologické hodnoty promítáme také do pravidelného školení zaměstnanců a zákazníků, kdy je seznamujeme s našimi produkty tak, aby nepotřebovali zbytečné tištěné materiály. Všechny naše katalogy, letáky a magazíny pečlivě plánujeme, abychom je využili beze zbytku. Zároveň tiskneme vždy na papír z udržitelných zdrojů s ekologickým certifikátem FSC a všechny tiskoviny jsou dostupné online, abychom zajistili jejich dostupnost a omezili zbytečný tisk.

Koloběh vody

V Nobilis Tilia si uvědomujeme hodnotu vody. Už jen proto, že v malé vesničce Vlčí Hora, kde sídlí celá výroba není zavedený vodovodní řád. Můžeme se tak spolehnout jen na to, co dostaneme od samotné přírody. Proto jsme se na začátku rozhodli, že vodu budeme přírodě navracet.

Máme vlastní kořenovou čistírnu odpadních vod, která vrací vodu do místního potoka. I z toho důvodu ve firmě uklízíme pouze snadno odbouratelnými prostředky, které může čistírna lehce rozložit. Základ naší čistírny tvoří nádrž o rozměrech 10 x 20 metrů, z větší části osázená travními rostlinami (jako například chrastice rákosová), které po posekání dále využíváme jako mulčovací materiál na záhonky. A protože jsme chtěli, aby čistírna ve Vlčihorské zahradě vypadala hezky, vysadili jsme v ní i malý podíl okrasných a léčivých vodních rostlin. Samozřejmostí je také chytání dešťové vody do retenčních nádrží, kde ji využíváme pro potřeby zahrady.

čistírna odpadních vod - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Expediční obaly jako téma

Vyplnit či nevyplnit? A čím? To, je oč tu běží. Během třicetileté cesty, kdy posíláme balíčky s přírodní kosmetikou, jsme vyzkoušeli hned několik řešení pro výplňové materiály a expediční krabice. Posílali jsme staré noviny, papírovou drť, sypké biodegradabilní komponenty… Každý materiál měl své klady i zápory. Nakonec zvítězili vzduchové polštářky, které se snadno přizpůsobí tvaru krabice a produktů v ní.

Ale to není jediný důvod, proč tyto polštáře používáme. Už v roce 2018, v době masivní vlny „zaručených“ ekologických řešení, jsme si tento přístup nechali prověřit na Fakultě strojního inženýrství Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Chtěli jsme vědět, zda jsou papírové výplně (i ty recyklované) do balíků šetrnější k přírodě než nafouknuté vzduchové polštáře. Výsledky byly jednoznačné. Kromě velké výhody výsledné hmotnosti balíků (až 8x menší než u papírové výplně), která šetří záda zaměstnanců, přepravců a zákazníků, je to především náročnost na uhlíkovou stopu a spotřebu vody, která je u papíru mnohonásobně vyšší (v poměru využívaného objemu materiálu v balíku). Uhlíkovou stopu plastových polštářů snižuje také využívání již recyklovaného materiálu na polštáře než u recyklovaného papíru (až 16x u objemu potřebného pro expedici). Polštáře jsou snadno znovu recyklovatelné a po vyfouknutí zaberou až pětkrát menší objem vytříděného odpadu než u papíru.

balení vzduchovými polštáři - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Kosmetika bez obalu

Může se prodávat kosmetika bez obalu? Ano, může. Má však několik ALE, kterým se chceme z principu vyhnout, protože chceme svým zákazníkům přinášet produkty vždy té nejvyšší kvality.

Přírodní kosmetika bez konzervantů je velmi citlivá na vnější vlivy. Proto se při vývoji produktů řídíme i pečlivým výběrem obalů, které zaručí mikrobiální stabilitu výrobku a udrží jeho kvalitu po celou dobu používání. Obal je také součástí celého procesu schvalování kosmetických výrobků a podléhá přísným hygienickým pravidlům. Pokud byste si chtěli svůj oblíbený pleťový krém nebo vodu nabrat do vlastního obalu, je velká pravděpodobnost, že se zkazí. Navíc, ke znečištění obsahu produktu může dojít už v bezobalové prodejně nebo na jiném odběrném místě. Ke znečištění stačí jediný špatně připravený obal od jiného zákazníka, který kontaminuje celou zásobu i další přiložené nádoby.

Všechny naše obaly jsou proto plně recyklovatelné a když doslouží, chtějí do plastu nebo do skla. Abyste se snadno vyznali v tom, co kam patří, připravili jsme pro vás jednoduchou infografiku, kterou si můžete stáhnout zde.

Jak třídit produkty - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Společenská odpovědnost jako součást DNA

V Nobilis Tilia se věnujeme nejen ekologické udržitelnosti z pohledu výroby, zasílání zásilek nebo obalů aromaterapeutické kosmetiky. Součástí našich hodnot je také celková společenská odpovědnost, bez které by to prostě nešlo. Od samého vzniku společnosti se podílíme na vysokém podílu zaměstnanosti v regionu, zejména žen, a to včetně managementu. Pořádáme pravidelné vzdělávací a kulturní akce a od roku 2003, kdy působíme v malé vesnici Vlčí Hora, citlivě zvelebujeme areál firmy a jeho okolí.

V roce 2023 bylo odměnou za naše snažení 3. místo v kategorii malých a středních podniků v nezávislém hodnocení Asociace společenské odpovědnosti podle ESG principů (Environmental, Social a Governance).

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.