Levandule: červnový olej pro život v rovnováze - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Přichází horké léto, přichází levandule čas! Nejenže rozkvétá v našich zahradách a je pastvou pro oči i pro motýly, ale svými hojivými vlastnostmi je v letních měsících nepostradatelná.

Levandulový éterický olej se již po staletí využívá pro kosmetické a lékařské účely a v aromaterapii nenajdete olej, který by měl širší využití. Levandule pochází ze západního Středomoří a byla s největší pravděpodobností právě tou esencí, kterou antičtí Římané přidávali do svých koupelí (název Lavandula je odvozený z latinského lavare, což znamená „mýti se“). Pro aromaterapii jsou důležité tři druhy, které mají odlišné chemické složení a tudíž i účinky.

1. levandule pravá/lékařská/úzkolistá (Lavandula vera/officinalis/angustifolia)

2. levandule spaik/širokolistá (Lavandula spica/latifolia)

3. lavandin - levandule hybridní/dlouholistá (Lavandula hybrida/longifolia)

Zatímco u levandule pravé, původního divoce rostoucího druhu převažuje tišící a hojivý účinek, levandule spaik usnadňuje vykašlávání, uvolňuje zahlenění a bolesti svalů a kloubů. Lavandin vznikl přirozeným křížením obou zmíněných druhů a jeho využití dnes převažuje. Má totiž výtěžnost několikanásobně vyšší než levandule, a tím se snižuje i jeho cena. Terapeutická hodnota je však ve srovnání s levandulí nižší. Pole lavandinu jsou ústředním motivem obrázků z Provence - jeho keře jsou pravidelné, v pravidelných řádcích a s výrazně modrofialovými květy, ostřejší barvy než má pravá levandule.

Zajímavost: Levandule se od dávných časů používala při obřadech a rituálech. Pálila se tam, kde se rodily děti, aby místo chránila před špatnými vlivy a přivítala do světa nový život. V magických zaklínadlech slouží k požehnání domova a přitahuje bohatství. Bývá spojována s čistou duchovní láskou a pomáhá prý udržet celibát.

Přírodní analgetikum

Snad nejznámější je levandule pro své hojivé účinky při spáleninách. To ostatně zjistil už v roce 1910 francouzský chemik René-Maurice Gattefosé, kterému levandulový olej zachránil popálené ruce. Její přirozené hojivé a antiseptické vlastnosti totiž přispívají k rychlejší regeneraci buněk při poraněních kůže a snižují riziko vzniku jizev. Proto je levandulový olej dodnes jedním z nejužívanějších olejů pro hojení pokožky a v péči o pleť obecně. Snižuje zánětlivé procesy, působí proti bolesti a křečím, ať už se týkají zažívacího, močovopohlavního či pohybového ústrojí, hlavy nebo zubů. Ve směsi Péče při migréněAromaoleji Migréna využíváme právě jeho tišících analgetických účinků. Všechny výrobky opalovací kosmetiky se samozřejmě bez levandule neobejdou, stejně tak jako hojivé prostředky na pokožku: Pomáda na opary, Nosní gel Forte nebo produkty pro intimní hygienu. Levandule je báječná při menstruačních bolestech, zánětech v rozmnožovacím ústrojí i jako tišící prostředek při PMS.

Také v pěstící kosmetice mají účinky levandule své nezastupitelné místo. Hodí se zejména pro normální, citlivou až přecitlivělou pleť, ale též pro pleť problematickou, zánětlivou, ekzematickou či aknózní. Pokud vás vůně levandule přitahuje, můžete se s ní ošetřit od hlavy až k patě. Začněte Jemným peelingem s jojobovými estery, poté ošetřete Levandulovou pleťovou vodou a naneste Zklidňující avokádovou masku. Na odličovací tampony naneste Květovou vodu BIO levandule, přiložte na zavřená víčka a oddychněte si. Po smytí masky naneste Levandulový krém nebo pokud dáváte přednost obličejovému oleji, pak pro vás máme i jeho levandulovou variantu. Citlivá a problematická pleť ocení Obnovující séra Levandule z řady Biofáze, jejichž specifické antioxidační působení na enzymy v pokožce už mnoha zákaznicím ulevilo od nepříjemných potíží s pletí. A nezapomeňte také na zbytek těla a aromaterapeutické vodní rituály – Sprchový gel Levandulový promění nezbytný mycí úkon ve voňavý zážitek a Koupelový olej Klid rozpustí napětí dřív, než si to stačíte uvědomit.

Náruč plná odpočinku

Účinky levandule lékařské na psychiku a emoce jsou totiž stejně známé jako její hojivý efekt na pokožku. Působí jako balzám na přetížený nervový systém a přináší výrazné zklidnění. Pomáhá dostat emoce pod kontrolu, což je velmi užitečné, objevuje-li se sklon k hysterii ať u dospělých či u dětí. Její konejšivé účinky působí při stavech nervového napětí, přecitlivělosti, podrážděnosti, nespavosti a bušení srdce, dodává duši klid a rozptyluje depresi. Ve farmacii se její účinky využívají v lécích na nespavost a v řadě studií se prokázal její zklidňující efekt při úzkostech nejrůznějšího původu.

V akutních případech jako je šok, ataky paniky, hysterie, úzkosti či zátěžové krizové situace, kdy cítíte, že toho je na vás už moc, inhalujte kapku čistého esenciálního oleje z kapesníčku nebo inhalační tyčinky alespoň 5 minut. Naneste kapku čistého oleje na vnitřní stranu zápěstí a na chvíli se zastavte. Tak málo často stačí k zvládnutí situace, která se zdá nezvladatelná. Směsi éterických olejů ZklidněníHarmonie v difuzéru vám pomohou každý den vyčistit hlavu plnou starostí. Působí jako přirozený harmonizátor vašich emocí, ať už máte přepracovaný mozek z pracovní zátěže nebo z péče o rodinu.

Tip: Levandulový olej je první volbou na spáleniny, odřeniny, řezné ranky a štípance. Používejte jej neředěný, kapku z lahvičky přímo na postižené místo. Je klíčovou součástí Aroma sady pro První pomoc, unikátního Spreje do přírody i všestranné hojivé směsi Univers.

Pro těhotné i malé děti

Je jen omezené množství éterických olejů, které můžete využít v těhotenství, při porodu a v péči o malé děti. Naštěstí levandule lékařská je jedním z nich. Proto je jedním z aromaterapeutických pilířů v produktech pro tato období. Spojuje v sobě hojivé, protizánětlivé a analgetické účinky se zklidňujícím působením na různé emoční a psychické stavy, které pochopitelně řadu potíží provázejí. Ideální prevencí a harmonizací jsou Směsi éterických olejů TěhotenskáDětská s využitím v difuzéru či aromalampě. Jednotlivé výrobky, které využívají sílu levandule v těhotenství, při porodu a v péči o děti s popisem jejich podrobných účinků najdete v dalších článcích na našem MIMI webu.

Kontraindikace: Nepoužívejte levandulový esenciální olej, máte-li nízký krevní tlak. Při vysokém tlaku vám může být naopak dobrým pomocníkem.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.