Niaouli: vaše přírodní antibiotikum - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Zima umí naši imunitu pěkně otestovat, to je známá věc. Však kdo je připraven, není překvapen… A tak mít v domácí lékárničce něco extra pro případ akutní potřeby je rozhodně dobrý nápad. Éterický olej niaouli možná není tak všeobecně využívaný jako jeho blízký příbuzný tea tree, ale s vaší odolností dokáže divy. Pokud jste ještě neměli k seznámení příležitost, právě teď je ten nejlepší čas pozvat jeho vůni i k vám domů.

Éterický olej bio Niaouli se destiluje z listů a mladých větviček stromu Melaleuca quinquenervia, b.s. viridiflorol. Název rodu Melaleuca spojuje řecká slova melas (černý) a leucos (bílý), a popisuje tak kontrast mezi velmi tmavě zelenou korunou a světlým kmenem stromu, který je domovem v Austrálii a na pacifických ostrovech. Je velmi odolný, daří se mu jak v bahnitém tak skalnatém podloží, v pobřežních nížinách i na horských úbočích. S příbuzným olejem z tea tree (Melaleuca alternifolia) má však překvapivě málo společného a svými účinky si je bližší s oleji z kajeputu a eukalyptu.

Zajímavost: Do Evropy se niaouli dostalo až v 17. století. Do té doby známe pouze jeho tradiční využití domorodými obyvateli. Aboridžinci využívali voděodolné dřevo k výrobě malých kanoí a snadno odlupující se kůru stromu k zakrývání svých úkrytů. Aromatické listy žvýkali při nachlazení, kašli nebo bolestech hlavy.

Jak voní zdraví?

Esenciální olej z niaouli má pro řadu lidí příjemnější vůni než tea tree a je sladší než eukalyptus. Jeho čerstvé, silné, medicinální aroma s kafrovitým, leč balzamickým nádechem má silné antibakteriální, protiinfekční a protirevmatické vlastnosti. Jako účinné přírodní antibiotikum pomáhá zejména při dýchacích a imunologických onemocněních. Ulevuje při kašli a nachlazení, napomáhá vykašlávání. Je užitečný nejen při chřipkách a jiných virózách, ale hlavně při zánětlivých stavech od bronchitidy, přes laryngitidu až po zápal plic. Najdete jej proto jako důležitou součást Nosního gelu Forte a v bezpečné účinné synergii s dalšími oleji v Dětském nosním oleji Vilík.

Díky svému složení je účinný při močových a gynekologických infekcích a také při gastritidě, virovém průjmu či žaludečních vředech. Protože působí jak proti zánětům v těle, tak proti bolesti, určitě se vám bude hodit v případech revmatoidní artritidy, bolestí kloubů, neuralgií nebo zkrátka jen při svalové ztuhlosti. Tím, že významně posiluje imunitu, najdete v něm pomocníka, kdykoliv je obranyschopnost těla v oslabení. Může se jednat o pouhou únavu či rekonvalescenci po prodělané nemoci, ale také o chronický únavový syndrom, stejně jako jiná chronická onemocnění v důsledku snížené imunity. Spojením antibiotického a imunostimulačního účinku patří éterický olej niaouli k těm nejúčinnějším. Své místo má proto i ve Směsi éterických olejů Imunita, která působí jak preventivně, tak při dlouhodobých potížích. Používejte ji nejen k inhalaci, ale také jako základ pro léčebné koupele a masáže. Návody, jak na to, najdete v Brožuře Éterické oleje.

Tip: Směs do difuzéru k posílení dětské imunity

Ochránce vaší pokožky a vitality

Podle francouzské studie, publikované doktorkou Anne-Marie Girad-Robert z Centra radioterapie v Aix, je niaouli výjimečný olej v ochraně pokožky při ozařování. Preventivní použití niaouli v jemném mandlovém oleji před ozařováním výrazně zmírnilo radiodermatitidu v kontrolní skupině pacientů. Nejen v takto vážných případech je niaouli ceněným pomocníkem. Chrání vaší pokožku před i po opalování v Tělovém mléku Karité a je součástí komplexu účinných látek Biofáze Obnovující séra Levandule. Tato unikátní péče o pleť zklidňuje a posiluje odolnost citlivé pleti, zmírňuje podráždění pokožky při svědění, pálení či spálení od sluníčka. Postupně tak normalizuje přirozené ochranné funkce problematické pleti.

Psychická odolnost je pro zdraví stejně důležitá jako ta fyzická. Pocit zranitelnosti, nízká sebedůvěra, úzkost, deprese a ztráta chuti do života jsou známky toho, že niaouli pro vás může být významnou oporou. Dodává zdravou sebedůvěru, posiluje optimismus a pomáhá i v těch případech, kdy ztráta vitality souvisí se zdravotním stavem. Užívejte si vůni niaouli a nechte ji stát se vaším andělem strážným. Stejně jako on bude nad vámi vždy věrně bdít.

! Kontraindikace: Hlavní účinnou látkou v niaouli je 1,8 cineol, který je vysoce účinný na dýchací potíže, ale nedoporučuje se k použití u dětí na pokožku krku a obličeje. Používejte jej pro děti ve formě difúze ve vzduchu pomocí rozprašovače, difuzéru, aromalampy, inhalační tyčinky aj. Při použití na pokožku vynechte oblast krku a obličeje.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.