Redakce Nobilis Tilia
19. 3. 2023
péče o pleť na jaře - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Suchá, citlivá a povadlá pokožka, vybledlá barva. I tak může vypadat vaše pleť po zimě. Co teď s tím? Zaměřte se především na hloubkovou očistu, která vás zbaví toxinů a dodá novou energii, a pleti dodejte pořádnou dávku hydratace. O své tipy, jak pečovat o pleť na jaře se s námi podělila kosmetička a lektorka kurzů Nobilis Tilia Martina Milcová.

Základy jarní péče o pleť

Jaro je znamením znovuzrození. Vystavujeme tvář prvním slunečním paprskům a jarní energií nabíjíme své tělo, máme chuť se pustit do nového projektu nebo pořádného úklidu. Jarní úklid soustřeďte také na svou péči o pleť a její celkovou regeneraci po zimním náročném období, kdy je pokožka suchá, citlivá a povadlá. Pleť potřebuje zbavit nahromaděných toxinů, vyčistit do hloubky a důkladně hydratovat, jak radí kosmetička Martina Milcová: „Součástí regenerace je hydratace, detoxikace a ochrana. Ochrana je důležitá hlavně před prvními jarními slunečními paprsky. Pleť je po zimě náchylnější k nedokonalostem a nedostatečnou ochranou pleti mohou vznikat i pigmentové skvrny“.

Detoxikace pleti

Na jaře se probouzí také vnitřní energie orgánů, jako jsou ledviny, játra a celý lymfatický systém. Jejich správná funkce napomáhá zbavit se odpadních látek, které by se jinak v těle ukládaly. Jaký dopad mají nahromaděné toxiny na pleť? „Pokud naše tělo již nedokáže samo tyto látky vyloučit, začne se jich zbavovat jinou cestou, například kůží. Projevy mohou být různé a obvykle na obličeji poznáme, že je něco v nepořádku. Detoxikaci proto nezaměřujte jen na pleť, soustřeďte se na celý organismu. Jako první doporučuji očistu střev a zažívacího traktu. Skvělé je začít s Detoxikačním čajem a celkově zvýšit pitný režim,“ doporučuje kosmetička Martina Milcová.

V případě detoxikace pleti, jděte skutečně do hloubky. A to až na úroveň aktivity enzymů v pokožce. Ideální je pro to každodenní péče s řadou enzymatické regenerace Biofáze. „Jedná se o velmi účinnou metodu, která pomáhá aktivovat enzymy, podporuje tok lymfy a mikrocirkulaci krve. To je vyloženě energie pro naši pleť. Podporuje odvod odpadních látek z pleti a také hydrataci. Pleť se uzdravuje, stává se odolnější, a navíc tímto ošetřením podpoříte pevnost a pružnost pokožky. Doporučuji používat Biofázi minimálně 2-3 měsíce, a to každý den,“ uvádí ještě kosmetička.

TIP: Vše o vnitřní i vnější očistě se dočtete v našem třídílném seriálu Detoxikace.

Nejčastější chyby v jarní péči o pleť

Do hloubkové očisty pokožky patří peeling, který odstraňuje z jejího povrchu odumřelé kožní buňky. Ty se postupně odlupují jednou za měsíc. „Ve své praxi se setkávám s přemírou používání peelingu, kdy ženy peeling používají až moc často a tím dochází ke zhoršování stavu pleti. Kůže se nestíhá obnovovat, ztenčuje se a snižuje se přirozená ochrana pleti,“ jak říká kosmetička Martina Milcová. Peeling není vhodný pro každý typ pleti, vybírejte proto ten s jemnějšími částicemi. Jemný peeling s lávovou zemí podporuje detoxikaci pleti a pomáhá odvádět toxiny.

Důležité je brát ohled také na aktuální stav pleti. Například při zvýšené citlivosti pokožky by ji peeling ještě více podráždil a zhoršil její celkový stav. To samé platí také u akné, kde by peeling mohl způsobit rozšíření zánětlivých ložisek. „Proto bych v takových případech doporučila návštěvu kosmetičky, která se o pleť odborně postará. Pokud chcete peeling používat doma, pak jednou za tři až čtyři týdny. Ne častěji. Pokud pravidelně navštěvujete kosmetičku, která peeling provádí, pak peeling obličeje doma znovu nedělejte. Určitě ale použijte peeling na zbytek těla, i zde platí interval jednou za tři až čtyři týdny,“ uzavírá Martina Milcová.

Druhou nejčastější chybou v péči o pleť na jaře je nedostatečná ochrana před UV paprsky. Ač nás první sluneční paprsky spíše šimrají, jarní slunce umí být velmi silné. Proto je vhodné zařadit do péče i krémy s ochrannými faktory.

Čas na nové zvyky

Nová jarní energie je ideálním startem pro nové zvyky. Může to být zdravý pohyb, jarní úklid kosmetiky v koupelně i začátek návštěv maséra nebo kosmetičky. Pravidelné návštěvy u kosmetických profesionálů pomohou pleť udržet dlouhodobě zdravou a zpomalí její stárnutí. Význam ošetření nám přiblížila sama Martina Milcová: „Kosmetička přizpůsobuje svá ošetření ročnímu období a ví, co je pro vaši pleť důležité. Také vám pomůže s vhodným výběrem produktů a naučí vás, jak se o pleť doma starat. Její hlavní úkol je, aby správným ošetřením zbavila pleť nežádoucích projevů, nečistot a stimulovala pleť ke správnému fungování. Velmi důležitá je např. kvalitní kosmetická masáž. Ta mimo jiné zmírňuje projevy stárnutí a udržuje pleť neustále v kondici. Ošetření má také příznivý vedlejší účinek na psychický stav, protože uklidňuje nervový systém a zvyšuje pocit odpočinku a relaxace.“ Všechny benefity aromaterapeutického kosmetického ošetření můžete zažít přímo v Salonu Nobilis Tilia ve Vlčí Hoře.

Tipy na závěr

Základem péče po celý rok je odlíčení a čištění pleti ráno a večer. Vedle odličovacích hydrofilních olejů, vyzkoušejte na jaře Čisticí balzám Tilia, který ještě podpoří detoxikaci pleti. V každodenní péči by rozhodně neměla chybět hydratace. Zvláčňující Hyaluronové sérum nebo Bioaktivní liftingové sérum s okamžitým efektem vypnutí pleti aplikujte pod obličejový krém nebo olej.

Domácí péči doplňte o intenzivnější ošetření, a to pravidelnou aplikací obličejových masek. Pro podporu detoxikace pleti je skvělá Detoxikační maska Tilia. Po jejím použití je pleť rozzářená a vyživená. Pro zralou pleť pak doporučuji vynikající Bioaktivní pleťovou masku z řady Anti-Age de luxe. Vůně obohacená o růži damašskou také velmi příznivě pracuje s ženskou psychikou. Masku navíc nemusíte z pleti stírat, ale stačí ji navlhčit Květovou vodou BIO Růže a vmasírovat ji do pleti,“ uvádí svůj tip Martina Milcová. Závěrečná péče oleji nebo krémy zvyšuje ochranu pleti a její výživu. V jarním období vyzkoušejte lehký Arganový krém, Projasňující krém Tilia z Lipové detoxikační řady nebo také BB krémy s ochranným UV faktorem 6 (tmavý odstín) a 9 (světlý odstín).

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.