Pomeranč: světlonoš do temných dnů - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Čeká nás doba zimního Slunovratu, nejtmavší část roku a zároveň doba, kdy se temnota překlápí a přichází světlo. A jestli má světlo nějakou vůni, pak je to vůně pomeranče. Stejně jako je světlo poslem naděje a radosti ze života na Zemi, tak pomeranč vnáší pozitivitu a lehkost i do nejtmavších koutů naší duše. A proto… budiž pomeranč!

Původní pomerančovník je tzv. bigarádie (Citrus aurantium var. amara) - hořký pomeranč. Pochází z jižní Číny, odkud se před 2000 lety rozšířil do Indie a Středomoří. Pěstuje se dnes především ve Španělsku, a to hlavně v okolí Sevilly. Jeho sladká odrůda (Citrus sinensis) byla vyšlechtěna později. Název pomeranč vznikl z latinského pomum, jablko, a arancia, oranžový. Kolem 12. století zřídili arabští obchodníci první pomerančové plantáže na Sicílii, Maltě, pravděpodobně Španělsku a Kalábrii v jižní Itálii. Tyto plantáže zavlažovaly důmyslné systémy, z nichž některé se zachovaly dodnes. Největšími výrobci éterického oleje z pomeranče jsou Kalifornie, Florida, Brazílie a Izrael.

Zajímavost: Ze stálezeleného stromu pomerančovníku hořkého se získává nejen olej z dužiny plodů, ale také vonný olej z květů, známý jako esenciální olej neroli. Také aromatické listy a mladé výhonky se destilují a dávají nám éterický olej známý jako petitgrain. Stejně tak je k dostání olej z květů a listů i jiných citrusů - citroníku, některých druhů mandarinek a citrusových hybridů. Ty se potom označují jako mandarinkový petitgrain atd.

Vůní proti nevolnosti

Už starověcí Číňané si cenili terapeutických vlastností pomeranče, přičemž sušená kůra z nezralého pomeranče hořkého je dodnes v čínské medicíně významná pro své léčebné působení, kdy podporuje trávení a ulevuje křečím. To jsou také hlavní účinky pomerančového éterického oleje na tělo – podporuje vylučování žluči, zlepšuje zažívání a zmírňuje bolesti v oblasti žaludku a střev. Ulevuje při pocitu na zvracení, škytavce, pálení žáhy, nadýmání a syndromu dráždivého tračníku. Inhalace oleje zvyšuje chuť k jídlu, takže se úspěšně využívá při nechutenství. Pomáhá také při bolestech hlavy, zejména pokud jsou spojené se stresem a pomalým trávením.

Chcete mít radostné přizpůsobivé děti, které jsou nejen hravé, ale i zdravé? Podpořte je pomerančem! Ve směsi éterických olejů TěhotenskáDětská je kromě tohoto všestranného oleje vše podstatné, co je v daném období potřeba. Pomeranč nejen posiluje imunitu, ale pomůže maminkám a dětem zvládnout i emočně náročnější situace. Večer je naopak uklidní a bude se jim lépe usínat. Díky své oblíbenosti u dětí hraje pomerančový olej prim v mnoha výrobcích dětské kosmetiky. Ať už je to Dětská pomáda Bětka, Dětská pěna do koupele Matylda či Dětský sprchový gel Vendelín, pomeranč bude králem vaší koupelny. Osvěžovač vzduchu Detox potěší celou rodinu a jeho preventivní účinky proti virózám oceníte kdykoliv během roku.

Rozzářete své dny

Ne nadarmo je pomerančový olej jedním z nejoblíbenějších éterických olejů vůbec. Jeho svěží šťavnatá vůně s lehce květinovým nádechem osvěžuje, uvolňuje, povznáší a zároveň uklidňuje. Zmírňuje stres, výbušnost, nervozitu, frustraci, napětí, smutek a úzkost, přináší naději, radost, optimismus a uvolněný přístup. Ideální kombinace pro ty, kteří potřebují mít vše pod kontrolou, jsou přetížení a nespokojení, když není vše dokonalé. Proto je pomeranč důležitou součástí řady našich směsí éterických olejů k využití do difuzérů, jejichž názvy hovoří samy za sebe: Radost ze života, Uvolnění, Inspirace, Tantra, Zimní večerPéče při migréně. Také Aroma oleje Osvěžující, Migréna, PosíleníProbuzení k přímému použití na pokožku obsahují pomerančový olej a svojí účinností stvrzují jeho výsostné postavení mezi éterickými oleji.

Tip: Inhalační směs Slunce v duši

  • Pomeranč sladký 6 kapek

  • Neroli 2 kapky

  • Petitgrain 2 kapky

V kombinaci s dotekem je protistresový pomerančový rituál dokonalý. Řadu přírodních sprchových gelůtělových olejů Radost ze života a Tantra doplňuje Tělový a masážní olej UvolněníTělový krém Neroli. Dodají teplé radostné aroma celému tělu a ještě se báječně postarají o vaši pokožku. Krém s myrhou a pomerančem na ruce, do vlasů Šampon pro objem a nakonec Výživný balzám na vlasy. Pomeranč si tak můžete užívat celý den a být v jeho pozitivní energii zahalená od hlavy až k patě. Své světlo budete mít uvnitř vždy po ruce.

Kontraindikace: Nevystavujte pokožku slunci ani soláriu 12 hodin po použití oleje.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.