Tereza Zedková
18. 5. 2021
Rozhovor s Irenou Kubicovou: Životní rovnováha je celoživotní hledání - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Před čtrnácti lety se s manželem přestěhovala z velkoměsta do Českého Švýcarska a za tu dobu stihla proměnit celý svůj život. Irena Kubicová opustila původní povolání lékárnice a naplno se začala věnovat lekcím jógy. Je také majitelkou penzionu, kde pořádá víkendové kurzy jógy s lektory z celého Česka. Nejen pro ně, ale pro všechny, kteří se potřebují během dne uvolnit, nadechnout a nalézt ztracenou rovnováhu, nyní vznikla speciálně vyvinutá řada přípravků s aromaterapeutickými účinky, pro kterou se Irena stala tou pravou ambasadorkou.

Jak vznikl nápad vytvořit směsi olejů s aromaterapeutickými účinky, které by se používaly především při jógové praxi?

Ten nápad se zrodil asi před rokem. Jelikož aromaterapie v sobě ukrývá podobný holistický princip jako jóga a pro mě je důležité propojovat různé světy a podpůrné systémy, uzrávala ve mně i myšlenka na spojení aromaterapeutické kosmetiky s mou jógovou praxí. Druhým důvodem bylo propojení, které vnímám jako spolupráci na úrovni regionu. Na jedné straně tady dlouhodobě funguje Nobilis Tilia, společnost, která se přímo zabývá vývojem a výrobou aromaterapeutické kosmetiky, a pak se tady na severu také rozvinula už nějaká jógová komunita. A to byl impulz, proč udělat něco společně.

Jste původním povoláním lékárnice a vystudovala jste farmacii. Podílela jste se přímo na přípravě jednotlivých produktů a využila jste při tom své vzdělání?

Moje původní vzdělání mi pro tuto práci určitě poskytlo zázemí znalostí jednotlivých rostlin a jejich účinků na tělo i psychiku. Podílela jsem se tak na přípravě jednotlivých kompozic spolu s diplomovanou aromaterapeutkou a spolumajitelkou Nobilis Tilia Adélou Zrubeckou a také s Petrou Kaiserovou z produktového oddělení. Sešly jsme se u stolu se vzorkovnicemi vůní a nejprve jsme si stanovily záměr pro každý výrobek a podle toho jsme pak vybíraly vůně pro každou směs. Byl to takový nadčasový alchymistický zážitek a krásná tvůrčí práce. Celý proces měl i své fáze vývoje a volby, opravdu pečlivě jsme zvažovaly jaké oleje přidat a v jakém množství. Nebylo to hotové za jedno, dvě sezení, vzorky jsme si braly domů a já jsem je nosila na lekce jógy, kde jsem jejich působení konzultovala se svými klienty. Bylo také zajímavé vidět, jak se směs chová, když je namíchána v oleji, když je použita v difuzéru, jinak voní venku, jinak v uzavřeném prostoru a to všechno mělo vliv na konečný výsledek, na kterém jsme se shodly. Samotná výroba přípravků se pak odehrávala přímo ve vývojovém oddělení Nobilis Tilia.

Jedná se o pět produktů. Můžete o nich říct něco bližšího?

Já jsem se nejvíc věnovala přípravě Směsi éterických olejů Jóga balancTělového spreje Jóga balanc, u kterých je totožné složení. V této vůni se odráží otisk něčeho, co má pro mě v józe hluboký smysl a to je i slovo, které nese název celé řady – rovnováha, balanc, vyváženost. Je to propojení zemitých tónů, které představují oporu k lehkosti vůní svěžích, které naopak podporují otevřenost, přijetí. Chtěly jsme tak propojit tyto dva světy, které pro mě v józe představuje spojení hmoty a spirituality. Následně jsme přichystaly tři směsi olejů v roll-onech, které se dobře přenáší a aplikují. Každá ze směsí je v tomto případě jiná. Jejich názvy, Probuzení, PosíleníZtišení v podstatě symbolizují použití ráno, v poledne a večer, používat je lze ale během dne opakovaně.

Jak dlouho takový vývoj vznikal?

Od nápadu k uvedení do prodeje to trvalo rok a půl, který zahrnoval veškerou práci od tvorby kompozic, po výběr funkčních obalů a etiket. Je potřeba dát všemu čas a v tomto si opravdu cením přístupu Nobilis Tilia jako společnosti, která jen nepřebírá jiné výrobky, ale věnuje se pečlivě a dlouhodobě vlastnímu vývoji, záleží jim na tom, aby produkt měl ten smysl, se kterým se prodává, aby v něm zůstala zachována jeho esence. Produkty byly stvořeny především pro lektory k použití během jógové praxe.

V čem se odlišují od jiných, které se běžně používají? Jsou něčím výjimečné?

Mnoho lektorů používá aromaterapii během lekcí jógy, aby podpořili cíl dané hodiny, relaxaci na konci lekce nebo naopak ráno, kdy se člověk probouzí do nového dne. My jsme chtěly připravit něco, co bude vhodné k použití přímo na kůži, což éterické oleje v plné koncentraci nejsou, jelikož mohou způsobit alergickou reakci. Tělový sprej je ale namíchán v rostlinných olejích, a tak lze použít bezpečně na celé tělo. Výjimečností jednotlivých produktů jógové řady je ale především specifický záměr, se kterým byly vytvořeny. Důmyslnost v přípravě každé směsi vychází z hlubokých aromaterapeutických znalostí, není to jen nahodilý výběr vůní „voní-nevoní“. Jsou to velmi intenzivní přípravky, které obsahují extrakty někdy i z několika tun rostlin a je dobré s nimi zacházet obezřetně. I proto byly připraveny tak, aby bylo jejich použití bezpečné a pomohlo lidem během jógy nebo jógové terapie dosáhnout kýženého uvolnění, smíření, splynutí s daným okamžikem, odbouralo psychickou zátěž atp.

Jednotlivé směsi olejů obsahují důmyslně namíchané kořeněné vůně Dálného východu a v protikladu k nim středomořské vůně bylin a citrusů. Která z vůní je nejbližší vám? Doporučila byste některý z produktů jako univerzální na každý den?

Mám asi hodně oblíbených vůní, v průběhu života se preference měnily a mění se stále i v závislosti na fázích měsíce, ženského cyklu atd. Takže vůní, které mě/nás ovlivňují je spousta. Ale taková moje stálice je neroli, pomerančový květ, jehož vůně mě asi fascinuje hlavně kvůli spojení hořkosti a sladkosti, protože i život je hořkosladký a je dobré ho tak přijímat. Jako univerzální přípravek z řady Jóga balanc bych ráda vyzdvihla tělový sprej. Protože když člověk potřebuje, tak ho uzemní, když potřebuje udělat krok vpřed, pomůže mu svou lehkostí. Lze ho použít i jako osobní vůni.

Uměla byste říct tři důvody, proč by si lidé měli produkty z řady Jóga balanc koupit?

Jógová řada má vysoké kvality, jedinečný smysl a poslání. Obohatí váš den. A navíc příjemně provoní každou jeho chvilku.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.