Tereza Zedková
30. 8. 2023
Rozhovor s Janou Urbanovou: Co nám voní, to nás léčí - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Profesionální aromaterapeutka Jana Urbanová se věnuje aromaterapii už 14 let a s námi spolupracuje více než 4 roky. Své dlouholeté znalosti a zkušenosti z oblasti aromaterapie předává laikům z řad široké veřejnosti, stejně jako profesionálním masérům, fyzioterapeutům, personálu v porodnicích nebo v paliativní péči a na našich vzdělávacích kurzech. Co ji samotnou k aromaterapii přivedlo, v jakých oblastech našich životů vidí ještě její budoucnost nebo bez jaké vůně nemůže sama žít?

Jak jste se dostala k práci odborné aromaterapeutky? Co vás na aromaterapii oslovilo?

Můj první kontakt s aromaterapií proběhl už v rámci studií na vysoké škole. Četla jsem tehdy knihu Zbyňka Šedivého a Barbory Novákové Praktická aromaterapieUmění Aromaterapie Roberta Tisseranda, zkoušela jsem výrobky tehdejší Nobely a dalších značek a začala jsem používat éterické oleje především při nachlazení, na úlevu při rýmě a kašli. Když přišly na svět děti, začala jsem se o aromaterapii zajímat víc do hloubky, jezdila jsem na různé konference a kurzy a při třetím těhotenství jsem vystudovala Institut aromaterapie v Praze. Od té doby mám už svou soukromou terapeutickou praxi. To, co mě tehdy na aromaterapii oslovilo, bylo asi hlavně postupné objevování jejích blahodárných účinků od těla po duši. Čím víc jsem s éterickými oleji pracovala a poznávala je, tím víc mě bavilo odhalovat jejich komplexní vliv na emoční a duchovní složku člověka. Dokážou totiž jít doslova za slova, což oceňuji při své terapeutické práci, kdy mi klientky sdělí, co je trápí a já jim na tomto základě připravím směs olejů, jejich osobní vůni nebo vůně, které jim pomáhají překonat nějaký psychický krizový stav, a zároveň se stanou jejich průvodcem na další životní cestě, aby se v problému znovu nezacyklily.

Aromaterapii se věnujete už 14 let. Jak se o ni za tu dobu proměnil zájem lidí?

To, co poslední dobou sleduji je především hlubší zájem o odbornou stránku věci. Lidé, které aromaterapie zajímá, dbají na skutečnou kvalitu, sledují, co všechno stojí za vývojem produktu, věnují pozornost všem účinkům, zajímají se o bezpečné používání aromaterapie. Už nejde už jen o hezkou vůni do aromalampy, lidé hledají možnosti, jak jim aromaterapie může pomoci se zdravím i psychikou.

Vedete několik našich vzdělávacích kurzů, které se konají i v online podobě. Jak se vám taková forma kurzu osvědčila?

Když přišla výzva pořádat kurzy online, tak jsem se zprvu trochu zalekla, ale pak jsem si uvědomila, že to půjde, pokud účastníci obdrží éterické oleje domů ještě před kurzem, a budou tak mít šanci ovonět a osahat si vůně, o kterých budeme mluvit. To jsem vyzkoušela zprvu na svých soukromých kurzech, a když jsem viděla, že se to osvědčilo, zavedly jsme to do praxe i na kurzech s Nobilis Tilia. Účastníkům posíláme balíček se základní sadou vůní, se kterou poté pracujeme i během kurzu. Nejen, že si lidé tak mohou doma sami něco vytvořit, ale lahvičky s vůněmi jim také zůstanou, takže mají možnost s nimi dál pracovat a využívat je, a přesto, že kurz je online, zůstane jim doma nějaký fyzický produkt. Výhodou online kurzů je také místní a časová flexibilita, která umožňuje zapojit se i lidem z velké dálky. Živé kurzy mají zase jiné plusy, například tam mám k dispozici kompletní portfolio éterických olejů a účastníkům je tam umožněno se také více propojit.

Dokáží vás i dnes účastníci kurzů překvapit nějakým neobvyklým dotazem, na který jste ještě nikdy neodpovídala?

Dotaz, který by mě vysloveně zaskočil asi není, ale co mě vždy znovu překvapí je, když mají lidé pocit, že pokud jim něco nevoní, tak to asi potřebují a mají se překonat a používat právě to. Podobně se občas setkávám s názorem, že když ženě nevoní typicky ženské vůně, jako je třeba růže nebo geranium, znamená to, že není plně ženská. S aromaterapií ale nejde pracovat tímto způsobem. Aromaterapie funguje na principu, co mi voní, to mě léčí, to mi pomáhá. Vůně, které nám nevoní nebo nás dokonce odpuzují, jakoby sevřou celé naše tělo a žádný léčebný proces by v něm pak nemohl probíhat. Proto se pracuje s tím, co voní našemu nosu. Přirozeně to umí třeba děti a zvířata. Na druhou stranu, to co nám nevoní, nám může i něco ukázat. Proto jsou éterické oleje také vynikající diagnostický nástroj pro terapeuty. Aromaterapie nás léčí skrze něco příjemného a to je její velký benefit.

Jakou roli hraje aromaterapie v životě ženy? Dokáže jim pomoci od různých gynekologických potíží?

Aromaterapie se prokázala jako velmi účinná při řadě akutních gynekologických potíží, jako jsou různé mykózy, pálení, svědění, záněty močového měchýře, PMS. Umí ale pomoci i od chronických potíží, jako je třeba endometrióza, bolestivá menstruace, záněty a to právě skrze propojení s psychickou stránkou problému, protože ve chvíli, kdy dojde k uvolnění, odblokování psychických potíží, tak to fyzické tělo tam už jen doběhne. Při svých konzultacích se tak na ženu dívám jako na celek, zjišťuji, jak dlouho trpí například nějakými záněty, ale i to v jakém prostředí vyrůstala, v jakém žije teď, co vykonává za práci, jaké jsou její vztahy s okolím atp. Podle mě jsou ženy a vůně od nepaměti propojené. Vůně dokáží nám ženám pomoci nejen s fyzickými potížemi, ale celkově ladí s naší citlivou ženskou psychikou. Jako ženy se hodně řídíme našimi pocity, dokážeme procítit naše emoce nebo se vcítit do potřeb druhých. Často se vyjadřujeme v duchu „mám takový pocit“. Máme prostě na spoustu věcí nos, proto nám je aromaterapie tak blízká, a proto nám nejspíš tak pomáhá.

Aromaterapeutické kurzy pro ženy s Janou Urbanovou - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Jsou nějaká témata, která byste ještě ráda viděla zpracovaná v podobě kurzů?

Určitě by se mi líbil kurz zaměřený na aromapsychologii, kde bychom se ještě jinak zaměřili na práci s psychikou nejen v podobě odbourávání stresu. Z čeho mám radost je to, že se nám podařilo udělat kurz na téma ženské psychiky a zdraví od prvního menstruačního cyklu po menopauzu – Aromaterapie pro zdraví ženy. A také kurz, kde se věnujeme aromaterapii podle ročních období - S vůněmi po celý rok. Tedy jaké éterické oleje je dobré používat během jara, léta, podzimu a zimy.

Aromaterapie se dnes prolíná mnoha oblastmi našich životů, ať je to přírodní kosmetika, masáže, porodnictví nebo paliativní péče. Napadá vás, kde by se její využití ještě hodilo?

Pro mě je to určitě už zmiňovaná práce s psychikou. Chtěla bych, aby se aromaterapie dostala do rukou odborníků z řad psychologů a psychiatrů, ale třeba i koučů, terapeutů. Je to účinná doplňková metoda a nástroj např. v práci s traumatem, s neurovývojovými syndromy, ADAH, hyperaktivitou atd. Aromaterapie se osvědčila i v paliativní péči, kde už nemá za cíl léčit, ale zlepšit kvalitu života a fungujte to skvěle. Moc by mě těšilo, aby se takhle u nás pracovalo více. Aby se vnímání a používání aromaterapie posunulo více do rukou odborníků v péči o klienty, pacienty.

Podělíte se s námi o vaši nejoblíbenější vůni?

Moje srdcová stálice je bez pochyb neroli, vůně pomerančových květů. To, co mě na ni baví je její hořkosladkost, jakoby obsahovala hořké i sladké stránky života. Sahám po ni ve chvíli, kdy už je toho na mě moc a vím, že z té situace nemůžu utéct. Vím, že mě v takové chvíli podpoří a harmonizuje moje emoce, dodává mi pocit, že věci mají smysl. Míchám si své osobní parfémy z různých vůní, ale nakonec vždy skončím s parfémem, kde hraje svou roli i neroli.

Pár slov o Janě Urbanové

Mgr. Jana Urbanová vystudovala etologii na Přírodovědecké fakultě UK. Už od dob studií ji zajímaly alternativní metody léčení a aromaterapii poznala krom jiného skrze původní výrobky naší značky Nobela. Je to žena mnoha profesí, která pracovala v Ornitologické společnosti, žila v Austrálii, pracovala na Ministerstvu životního prostředí a mimo aromaterapii se zabývá také metodou EFT (Emotional Freedom Techniques). Má tři děti, jedno psa a koně a s manželem žijí obklopeni klidem přírody ve Vidlákově Lhotě ve středních Čechách.

V oboru aromaterapie se i nadále vzdělává u zahraničních lektorů. Je členkou mezinárodní organizace IFPA (The International Federation of Professional Aromatherapists ) a ICAN (International Clinical Aromatherapy Network), je členkou Rady spolku OSČA (Odborná společnost české aromaterapie).

Lektorka Jana Urbanová - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.