Zázvor: Oheň pro váš tělesný krb - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Leden je obvykle nejchladnější měsíc v roce. Zima se vtírá pod kabáty a k zahřátí spotřebujeme spoustu energie, která nám pak chybí jinde. K teplým polévkám, bylinným čajům a prohřívacímu koření přidejte i voňavého pomocníka. Éterický olej ze zázvoru vám dodá vše, co v zimě potřebujete.

Historie používání zázvoru pro jeho léčebné účinky sahá až do starověku a odtud také pochází kořeny jeho latinského názvu Zingiber officinalis. Sringabera znamená v sanskrtu „kořen ve tvaru rohu“, arabský zanzabil a řecký zingiberis jsou starověké názvy zázvoru. Byl jedním v prvních druhů koření, které putovaly po hedvábné stezce z dálného východu do Evropy, kde se rychle ujal jako prostředek na zlepšení zažívání, nevolnost a dýchací obtíže. V mnoha zemích světa se zázvor pěstuje zejména na koření. Éterický olej Zázvor se pak destiluje z neloupaného, sušeného a nastrouhaného oddenku. Jeho vůně, a tedy i obsahové látky, se poměrně výrazně liší podle země původu. Aroma je v základu teplé, kořenité, dřevité a mohou se v něm objevovat citrusové, květové nebo ostře pronikavé tóny v závislosti na místě pěstování.

Zajímavost: Esenciální olej se zřejmě poprvé vydestiloval v Evropě už v 15. století. Destilace trvá dlouho, okolo 20 hodin, a na 1 kg zázvorového éterického oleje je potřeba 20 - 30 kilogramů sušeného zázvoru.

Proti chladu zevnitř i zvenku

Zázvorový éterický olej je jeden z vašich nejlepších pomocníků na prohřátí organismu. Má povzbuzující účinky na ledviny, zažívací, trávicí, oběhový i dýchací systém. Pomáhá dobít a rozproudit energii při únavě a oslabení, které je spojené s vnitřním chladem. Je skvělým olejem do směsí při pocitu chladných končetin, vynechávající menstruaci, bolestech v kříži, nechutenství, nevolnosti, nadýmání, řídké stolici a infekcích v trávícím ústrojí. Ulevuje dýchavičnosti a srdečním palpitacím, významně zlepšuje krevní oběh. Jeho analgetické účinky skvěle využijete při bolestech zad, svalů a kloubů a také při bolesti zubů. Zabraňuje infekcím dýchacího ústrojí, takže má důležité místo ve směsích na kašel se světlým průzračným hlenem a na posílení imunity při častých chřipkách, nachlazení a zánětech dýchacích cest.

Tip: Vyzkoušejte přes zimu blahodárné obklady na ledviny se silnější směsí zázvorového éterického oleje v nahřátém hořčičném oleji. Na 10 ml oleje použijte 10-15 kapek zázvoru. Směs naneste na oblast ledvin a zakryjte teplou plenou nebo dekou. Nechte působit 15 – 20 minut nebo než obklad vychladne, zatímco vy odpočíváte. Éterický olej můžete nahradit i čerstvým strouhaným zázvorem, ten ale nedávejte přímo na pokožku.

Často se o zázvoru hovoří v souvislosti s jeho afrodiziakálními účinky. To ovšem platí pouze v případě, že snížená sexuální touha, impotence či frigidita je spojená s chladem a únavou. Pak má skutečně schopnost posílit sexuální energii a dodat potřebnou jiskru a energii. Probudí z letargie, zlepší krevní oběh a pomůže překonat stud a nejistotu.

Když vám chybí koncovka

Zázvor se tradičně spojuje se svým planetárním vládcem Marsem a je typickým nositelem jeho kvalit - mužný, ohnivý, dynamický. Vůně éterického oleje vám pomůže tyto kvality probudit nebo posílit. Přináší odhodlání, sebejistotu, morálku a pevnou vůli. Využijte ji, kdykoliv budete takovou posilu potřebovat, třeba na dokončení svých smělých plánů nebo realizaci skvělých nápadů. Pokud je vaším tématem prokrastinace, nedůvěra ve vlastní schopnosti či nedostatek vůle pro úspěšnou koncovku, zázvor je pro vás ideálním olejem. Rozdmýchá oheň vaší životodárné energie, aby se kreativita a akceschopnost mohla projevit v plné síle.

! Kontraindikace: Nepoužívejte pro lidi s vysokým krevním tlakem. Nevhodný na hypersensitivní, poškozenou nebo nemocnou pokožku, na zdravou pak v maximálně 2% koncentraci.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.