Gábina Jankovská
4. 5. 2023
Zbyněk Šedivý: Jméno Nobilis Tilia je poděkování místu, kde tvoříme - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Dvacet devět let, přesně takovou dobu už se píše historie přírodní české kosmetiky Nobilis Tilia. Na jejím počátku stál Zbyněk Šedivý, s nímž jsme si povídali o tom, jaké byly jeho začátky, jak se naplňovaly jeho vize i jak vidí společnost nyní a kam směřuje.

Jaké byly Vaše začátky v podnikání s přírodní kosmetikou? Co předcházelo vzniku Nobilis Tilia?

Tuto otázku dostávám docela často, kde vůbec vznikla myšlenka vývoje a výroby přírodní aromaterapeutické kosmetiky. Mohu říci, že aromaterapie byla možností, nikoliv jedinou, pro pochopení světa rostlin. V mém životě jsou dvě důležité cesty, které mě formovaly. Tou první cestou pro mě byl vždy sport, se kterým jsem se seznamoval v podobě nejrůznějších pohybových aktivit. Má druhá cesta byla, a stále je, o rostlinách a zvířatech, a vůbec o objevování všeho kolem nás.

Už v mládí jsem byl obklopen zvířaty a především bylinami, protože moji předkové byli většinou zemědělci. Vzpomínám si, že moje maminka byla nadšenou pěstitelkou růží. Myslím, že právě tehdy, v dětství, se zrodila moje botanická vášeň.

Obě cesty jsem si později „posvětil“ studiem tělesné výchovy a biologie na Karlově Univerzitě. Škola je však pouze malým pokusem o nasměrování člověka na jeho životní cestu, je spíše takovým postrčením. To důležité je to, co se odehrává v jeho duši, a kde se vezme vnitřní síla a nadšení pro učení se a uskutečňování jakékoliv činnosti.

Poprvé jsem začal podnikat v Ústí nad Labem s mým bratrancem Karlem Hádkem, který v 90. letech přinesl ze zahraničí do Čech myšlenku aromaterapie. Začali jsme pořádat první přednášky o přírodní kosmetice a aromaterapii a vyráběli své první výrobky. Pak se rodinné pouto přetrhlo a já se vrátil zpět do rodného Rumburku a přemýšlel, jak přírodní kosmetiku rozvíjet dál. Na samém začátku jakéhokoli projektu je důležité představit si cestu, po které se půjde, promyslet si, proč to má být zrovna ona a pak hlavně věřit, že je to správně. Nejdříve se formuje myšlenka, která projde srdcem a když je vše v pořádku, směřuje k rukám k naplnění.

A tak vznikla značka Nobilis Tilia?

Ne tak docela. Po počátečním hledání mě mé srdce nasměrovalo do Krásné Lípy. V roce 1994 jsem našel volné prostory v Domě služeb, kde jsme vyvíjeli první receptury a vytvářeli první produkty, a to až do roku 2003. Původně kosmetika nesla název NOBELA, jejíž grafiku vytvořil PharmDr. Meřička. Logo společnosti znázorňovalo mladé klíčící semínko, což odpovídalo prvním krůčkům firmy. Až později přišla NOBILIS TILIA, přesně botanicky sličná (pozn. také krásná) lípa. Její logo se dvakrát proměnilo, druhou a současnou podobu vytvořila ing. Arch. Dana Hejbalová z Prahy. Dominantou je koruna lípy s kmenem a silnými kořeny, které tvoří nápis Nobilis Tilia. Je to vlastně takové poděkování místu vzniku a malá propagace města Krásné Lípy všude tam, kde jsou nabízeny naše produkty.

Vývoj loga Nobilis TiliaAno, to je určitě velká propagace s více než 400 produkty, které má Nobilis Tilia v současné době v nabídce. Jak se vlastně tvořily první výrobky? Vymýšlel jste receptury sám?

Měl jsem štěstí, že jsem na to nikdy nebyl úplně sám. Potkal jsem a stále potkávám dobré pomocníky. V úplných začátcích jsem na prvních recepturách spolupracoval například s chemikem z VŠCHT panem prof. Ing. Janem Šmidrkalem CSc. anebo s panem doc. MUDr. Otakarem Feřtekem, významným českým dermatologem. Společně s MUDr. Boženou Appetaurovou z Prahy, tehdy lékařkou a majitelku kosmetického salonu, a její dcerou Barborou Novákovou jsem spoluvytvářel speciální nabídku produktů pro profesionální kosmetické salony. Nobela měla tehdy v nabídce široký výběr éterických olejů, koupelové a masážní oleje, a neutrální krémové báze. V roce 1996 jsme začali na trh uvádět i první bylinné krémy, třeba čajovníkový Tea tree extra, který měl obrovský úspěch, nebo hydratační Nobelu (pozn. dnes Mokřadkový krém).

Co Vás v začátcích inspirovalo?

Jak jsem už říkal, mou vášní byla a je botanika. A právě pronikání do světa rostlin mně dokonale zprostředkovávala aromaterapie. Velkou inspirací a poznáním jejího voňavého světa mi byla Francie. Do dneška ji navštěvuji, stala se pro mě druhým domovem, který vždy voní po levanduli, rozmarýnu a tymiánu. Průběžně jsem navštěvoval kongresy aromaterapie a fytoterapie v Montpellier, Grassu, seznamoval se s důležitými osobnostmi, projížděl oblast Provence a pohoří Seven. A učil se. Začít u lahvičky s vonnou esencí totiž nestačí. Je potřeba navštívit místa, kde rostliny, ze kterých esence pochází, žijí, pozorovat je a přemýšlet o základní úloze účinné látky v jejím přirozeném prostředí, v přírodě. Také jsem si rozšiřoval obzory a přidával zájem o ajurvédu, studoval v Praze několik let tradiční čínskou medicínu, prováděl vlastní pokusy a pročítal odborné knihy.

Věřím, že se mi podařilo inspirovat i ostatní. Na podporu aromaterapie v Čechách jsem se stal s manželi Barborou a Petrem Novákovými spoluzakladatelem Asociace českých aromaterapeutů, kde jsem přes 20 let vyučoval v Institutu aromaterapie. S Barborou Novákovou (dnes Krejčí) jsme společně vydali knihu Praktická aromaterapie, která popisovala zejména vlastnosti a chemické složení éterických olejů.

Jak se Nobilis Tilia vyvíjela dál?

V pronajatých prostorách v Krásné Lípě nás ze začátku bylo jen pár, celkem asi pět lidí včetně mě. A všichni dělali všechno – plnili, balili, vyřizovali objednávky a expedovali první balíky. Našimi prvními zákazníky byli tehdy profesionálové, kosmetičky a maséři, a až později, právě díky jejich doporučení, se výrobky dostávaly k široké veřejnosti. S rostoucím zájmem o přírodní kosmetiku jsme museli postupně naše prostory zvětšovat, až nakonec nestačily a museli jsme hledat nové.

Řešení bylo vlastně celou dobu kousek od nás. Nobilis Tilia z Krásné Lípy se přesunula pod magickou Vlčí Horu a nebyla na to sama. V roce 2003 jsem se potkal s manželi Zrubeckými, Adélou a Petrem. Adéla, jakožto první diplomovaná aromaterapeutka v Čechách přišla s chutí dále rozvíjet aromaterapii, Petr s chutí tvořit zázemí pro všechny naše aktivity. Takže jsme založili společnost s ručením omezeným a od roku 2004 si dali za cíl rozvoj Centra aromaterapie právě ve Vlčí Hoře.

Co si mám jako návštěvník Vlčí Hory představit pod názvem Centrum aromaterapie?

Je to komplex několika budov a pozemků, které se za ty roky hodně proměnily. S oblibou je přirovnávám k bytostem, k živým organismům. Je tu neustále měnící se organismus výroby, zázemí vývoje a administrativy. Ten reaguje na požadavky našich zákazníků a trhu. Pak je tu Návštěvnické centrum, které je milou bytostí s otevřenou náručí pro všechny turisty, poutníky, náhodné kolemjdoucí, nejen naše zákazníky. V budově bývalé školy se nám podařilo v roce 2016 otevřít naši první prodejnu přírodní kosmetiky a také Bylinkovou čajovnu jako zázemí pro všechny naše návštěvníky. Časem přibyl ještě profesionální Salon Nobilis Tilia s širokou nabídkou kosmetických a masérských služeb. Poslední bytost stojí v centru všeho dění. Je to zahrada. Zahrada je taková srdeční záležitost nás všech. V ní se snažíme ukázat jak o přírodě, rostlinách a o přístupu k nim přemýšlíme. Pěstujeme zde léčivé rostliny Českého Švýcarska, siličnaté rostliny jako ukázku těch, ze kterých jsou připravovány éterické oleje, vytváříme místa pro relaxaci dospělých i dětí. Při práci v zahradě se řídíme antroposofickými principy biodynamického zahradničení, jehož výsledkem jsou unikátní druhy rostlin dlouhodobě adaptované na svá stanoviště v rozmanitých spolupracujících společenstvích. Nezbytnou součástí zahrady je chov včel, které se podílejí na spoluvytváření harmonického prostředí pro rostliny.

Menhir - přírodní kosmetika Nobilis TiliaHned za Návštěvnickým centrem je také květinová mandala Matky Země a Života. Jejím základem je zobrazení živlů, matek života, jako utvářejících elementů těl všech živých organismů. Každý živel zde charakterizuje světová strana, kámen a konkrétní druhy rostlin.

Povězte nám ještě něco o tom živém organismu výroby, vývoje a administrativy. Jak vypadá vývoj takové společnosti necelých 30 let?

Když to vezmu historicky, vidím tu hned několik etap vývoje vztahu k sortimentu, technologickému vybavení i počtu zaměstnanců. Tou první etapou určitě bylo hledání vyhovujícího základu surovin, tvorba a zkoušení receptur, hledání vhodných obalů a grafického vyjádření. Obrat nebyl velký, museli jsme se spokojit s málem a tomu odpovídala i kvalita. Krátce řečeno jakési skryté hledání, vyžadující velké úsilí, energii a trpělivost. Taková byla společnost v Domě služeb v Krásné Lípě.

Po přestěhování na Vlčí Horu přibyli již zmínění společníci Adéla a Petr Zrubečtí, pomalu se rozšiřoval tým spolupracovníků a společnost se otevírala navenek, stávala se více známou. To byla druhá etapa, řekl bych stabilizační.

Ve třetí etapě jsme se více věnovali úpravám zahrady, změnám v obchodu a marketingu, dalšímu výzkumu a výrobě, které se již jasně profilovaly jako samostatné a zároveň propojené celky. V té době jsme měli kolem 30 zaměstnanců. Tato etapa byla hlavně o důvěře, samostatnosti a odpovědnosti každého z nás k týmu i firmě.

Poslední etapu, si myslím, stále žijeme. Začala koupí sousedního objektu bývalé školy, který jsme změnili na Návštěvnické centrum a dalších pozemků pro rozvoj zahrady. Celý areál prošel rozsáhlou přestavbou a výstavbou nové budovy pro skladování obalů a surovin. Struktura společnosti se nadále upevňuje, roste počet zaměstnanců, zvyšuje se obrat, a hlavně spokojenost uživatelů kosmetiky i lidí v týmu. Naše Centrum aromaterapie se stalo cílem návštěvníků Krásnolipska, kterých neustále přibývá.

Komplex budov Nobilis Tilia - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Je vůbec nějaký výrobek v portfoliu Nobilis Tilia, který Vy osobně považujete za přelomový nebo unikátní?

To je skutečně těžká otázka. Za každým z našich výrobků stojí hodně práce, ale i krásných vzpomínek. Sám osobně vnímám jako jeden z našich největších úspěchů princip enzymatické regenerace pleti. Stojí za tím ohromné úsilí o důkladné pochopení procesů v pokožce, role příslušných enzymů, jejich nastavení, vzájemné působení a vliv na stav pokožky. Na těchto principech stojí unikátní řada Biofáze, kterou zákazníci znají již řadu let.

Jsem hrdý na to, že jsem byl po celá léta obklopen lidmi, kteří se mnou sdílejí mé nadšení. Výsledky naší společné práce jsou krásnou ukázkou toho, že stále studujeme působení aromaterapie na lidské tělo, sledujeme vědecké studie, aktivně se zapojujeme do výzkumu účinných látek, spolupracujeme s univerzitami, abychom nakonec nabídli skutečně kvalitní výrobky. Takto se zrodila nejen Biofáze, ale například i přírodní mikroemulzní základ pro naše pleťové krémy.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.