Konopí seté – rostlina zavrhovaná i vychvalovaná

Když jsem se jednou zeptal slavného francouzského aromaterapeuta Pierra Franchomma na konopný éterický olej, řekl mně: „Je to jeden z nejlepších olejů. Má však jednu vadu –  jmenuje se konopný.“ To potvrzuje skutečnost, jak konvence doby umí ovlivnit mínění člověka. Je to velká škoda, neboť v konopném éterickém oleji má aromaterapeut velkého pomocníka.

Konopí z pohledu historického

Vzhled rostliny je asi každému znám. List konopí se jako symbol objevuje při různých příležitostech v oborech, kde je konopí jako surovina využíváno. Konopí seté, Cannabis sativa, je 2 metry (a více) vysoká, jednoletá rostlina, dvoudomá, s chlupatým stonkem, se zoubkovanými řapíkatými listy. Rostlina vydává charakteristickou vůni díky žlázovitým chlupům na stonku a listech. S člověkem je tato rostlina spjata již od nepaměti. Už ve staré Číně se konopí pěstovalo na vlákno. Jeho různé části se užívaly a dodnes užívají v lidovém léčitelství. Také ve stavebnictví se velmi dobře uplatňují různé typy režné konopné vlny.

Dlouho bylo konopí, zvláště pak jeho druh Cannabis indica, předmětem sporů, zda je zákonné získávat pryskyřici z květů, která je bohatá na psychoaktivní sloučeniny. V současné době se užívá konopí k léčení pacientů neléčitelných dnešními prostředky, ať už to jsou extremní ztráty hmotnosti při onemocnění AIDS, nebo ke zmírnění vedlejších účinků chemoterapie. Experimentálně je u nás zavedeno i léčení závislosti na opiátech a alkoholu. Pěstování konopí pro lékařské účely je experimentálně testováno také v Kanadě, která se na konci července 2001 stala prvním státem na světě, v němž bylo legalizováno použití konopí pro zdravotnické účely. Výjimku v evropských státech pak tvoří Holandsko, kde je pěstování a užívání konopí zcela legalizováno, ne však pro zdravotnické účely. U nás je legislativa zcela striktní a zakazuje pěstování indického druhu konopí a užívání produktů (marihuana, hašiš) z něj k jakémukoliv účelu. Výjimky k experimentálním účelům jsou udělovány jen velmi zřídka.

Rostlinný olej výjimečného složení

Díky pouze minimálnímu obsahu 0,3 % psychoaktivních složek (zvláště pak THC, cannabin a cannabinin) v semenech evropského druhu konopí setého, je množné vyrábět z evropského druhu konopný olej, který vyhovuje evropské legislativě. Pro porovnání konopí indické (Canabis indica) obsahuje až 25% prudkého narkotika ∆9 tetrahydrokannabidolu (THC), který je u evropských druhů konopí setého téměř nezjistitelný. Ze semene se olej vyrábí jak extrakcí, tak lisováním. Jeho vysoký obsah nenasycených mastných kyselin ho pasuje na velmi kvalitní masážní olej. Zvláště kvalitní je olej za studena lisovaný, který si zachovává všechny přírodní složky.

Jeho další neméně důležitá využití jsou při výrobě šamponů, krémů, mastí a balzámů, čistící pleťové vody a krému, parfémů (jako nosič) a tělových mýdel. Ve všech těchto výrobcích se uplatňuje kyselina γ-linoleová -LNA a linolenová LA (Ω3 a Ω6), jejichž poměr v konopném oleji je zvláště vhodný pro rychlou biosyntézu a zakomponování do metabolismu buňky. Volné radikály, jejichž vliv na rychlé stárnutí je dnes již prokázán zvláště studiemi environmentální oxidace nenasycených sloučenin, jsou díky silně nenasycené povaze konopného oleje rychle odbourávány. Využití konopného oleje jako stolního oleje nebo jako doplňku stravy je také velice zajímavé. Obsah nenasycených mastných kyselin v tomto oleji je skutečně neobyčejný a již několik lžic konopného oleje pokryje denní potřebu kyselin gama-linoleové, alfa-linoleové a linolové. Výroba konopného oleje pro potravinářské účely v České republice je zatím znemožněna, jelikož není schválená odrůda konopí setého, kterou by bylo možno pěstovat pro tento účel.

Složení rostlinného oleje z konopí setého:

Složka Údaje uváděné v literatuře Naměřené hodnoty
Mastné kyseliny [% hmotn.] [% hmotn.]
Linolová (18:2n6) 50 až 70 52 až 62
Linolová (18:2n6) 50 až 70 52 až 62
α-linolenová(18:3n3) 15 až 25 12 až 23
Olejová (18:1n9) 10 až 16 8 až 13
Palmitová (16:0) 6 až 9 5 až 7
Stearová (18:0) 2 až 3 1 až 2
γ-linolenová (18:3n6) 1 až 6 3 až 4
Ikosanová (20:0) 0,79 až 0,81 0,39 až 0,79
Ikosenová (20:1) 0,39 až 0,41 0,51
Ikosadienová (20:2) 0,00 až 0,09 0,00
Přirozené produkty
Kannabidiol Neuvádí se v oleji lisovaném za studena 10 mg.kg-1
9-tetrahydrokannabidol 50 mg.kg-1 Nezjistitelné
Myrcen Neuvádí se v oleji lisovaném za studena 160 mg.kg-1
β-karyofyllen Neuvádí se v oleji lisovaném za studena 740 mg.kg-1
β-sitosterol Neuvádí se v oleji lisovaném za studena 100 až 148 g.kg-1
α-tokoferol 7 až 80 mg.kg-1 Stopy
γ-tokoferol 710 až 870 mg.kg-1 468 mg.kg-1
Methylsalicylát Neuvádí se v oleji lisovaném za studena Stopy

Poznámka: Obsah se zjišťoval na francouzské odrůdě konopí Fedora-19 metodou GC-MS a LC-MS
V kosmetické praxi můžeme konopný olej použít k ošetření suché, dehydratované a citlivé pokožky. Jeho pověst jako přísada do „přípravků proti stárnutí“ je všeobecně známá. Dnes již ale víme, že proces stárnutí jako takový neovlivňuje. Pomáhá pouze jako výživová složka zdravé pokožky. V nezanedbatelném množství také obsahuje vitaminy B, B1 (ten ve velmi značném množství), je proto velmi doporučován jako výživná složka do prostředků po opalování. Obsahuje také vysoké množství tokoferolu. Zajímavý je jeho protirakovinotvorný účinek. Minimalizuje poškození DNA peroxidy vznikajícími zvláště při trávení ve střevech. Jelikož není v plazmě ale přímo při vzniku peroxidů, minimalizuje tak možnost aktivního podílení peroxidů na mutagenním procesu v buňce.

V rostlinném oleji z konopí setého byl také prokázán obsah terpenů, který je pro rostlinné oleje netypický. Do oleje se dostává ze žlázovitých struktur vzdušné části rostliny. K nejznámějším patří sesquiterpen karyofyllen a monoterpen myrcen (740 mg/l a 160 mg/l). Dodávají oleji jeho typické aroma. Karyofyllen propůjčuje oleji protizánětlivou aktivitu a zároveň ochranu buňky. Myrcen má především účinky antioxidační a podněcuje tak účinek nenasycených mastných kyselin. Další aktivní složkou ze semen konopí je β-sitosterol, který snižuje hypercholesterolemii a methylsalicylát, který má účinky podobné známé kyselině acetylsalicylové (Aspirin, u nás Acylpyrin). I když se v konopném oleji vyskytuje pouze ve stopovém množství je třeba ho považovat za významnou součást konopného oleje.

Éterický olej dlouhověkosti a vitality

Protože konopí seté patří mezi siličnaté rostliny (rostliny obsahující vonné silice), lze z jeho semen získat také éterický olej, který má velmi efektivní využití v aromaterapii. Při destilaci vodní párou vzniká éterický olej světle žluté barvy a kořenně nahořklé vůně. Ta je trochu podobná vůni oleje z chmelových šištic. Chmel a konopí pocházejí z jednoho rostlinného rodu, Canabiaceae, a jak rostliny, tak i éterické oleje mají mnoho společného.

Složení éterického oleje z konopí setého:

Monoterpeny :   α, β pineny 8 a 2,5 %, myrcen 7 – 8 %

Seskviterpeny :   caryophylen 28 – 35 %, humulen 10 – 12 %, aromadendren 4 %

Dále obsahuje terpenické oxidy, epoxycaryophylen 4,5 – 10 % a kumarin.

Vzhledem k vysokému obsahu seskviterpenů patří konopný éterický olej mezi terapeutika s nejvyšším potenciálem hojivých a zklidňujících účinků. Jeho hlavní účinky podle Pierra Franchomma jsou v obecné rovině protizánětlivé a celkově uvolňující. Specificky pak uvádí použití při zánětlivých procesech dýchací soustavy. Uvolňuje stagnace, působí proti stresu a má uklidňující a protialergické účinky. Na praktické zkušenosti našich aromaterapeutů v oblasti psychoterapie a léčby ostatních onemocnění konopný éterický olej teprve čeká.  Pokud však již máte své zkušenosti s konopným popřípadě chmelovým éterickým olejem, budeme za předání informací rádi.

Planetární vládce konopí je Saturn, který svědčí o podpoře dlouhověkosti a možnosti využití v gerontologii. Vzhledem k mohutnému nástupu růstu se projevuje také Merkur, jenž vede k posílení vitality a k odstranění celkové slabosti. Energetická povaha konopí je teplá a suchá.

Renesance konopí u nás

Pěstování konopí setého podléhá v České republice oznamovací povinnosti dle zákona č.167/1998 Sb. a je situováno převážně do Jihočeského a Plzeňského kraje. Velkou překážkou pro rozšíření konopí je strojní mechanizace, která je při pěstování konopí setého specifická a v dnešní době by bylo třeba ji dovážet ze zahraničí, což je pro drobné až střední pěstitele krajně nevýhodné. Naštěstí se objevilo několik prototypů, které jsou určeny pro malou až střední výrobu. Z tohoto hlediska prožívá konopí seté v České republice renesanci. Je podáno několik projektů na obnovení pěstování konopí a navrácení této plodiny jako suroviny na výrobu textilií, stavebních materiálů a jednoúčelových součástí pro průmysl. Zvažuje se také jeho využití pro energetický průmysl jako obnovitelného zdroje energie.

Konopí seté je plodinou, která nám má stále má co dát. Všechny její části lze využít, a proto se nepřestane pěstovat ani v následujících desetiletích či staletích. Už ve starých budhistických spisech je psáno: „Budha poznaje dar semen konopí, meditoval pojídajíce jedno semeno denně po třicet dnů“. I my bychom měli využít výjimečných vlastností v náš prospěch a obnovit tradici jeho pěstění a zpracování. Určitě budeme překvapeni, jaké další využití konopí seté má.

Zbyněk Šedivý, aromaterapeut