Neroli: průvodce bezstarostným životem - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Je jako červnové slunce, které najednou vykoukne zpoza bouřkového mraku. Rázem se vyjasní, zmizí temno a stíny ustupují světlu. Neroli - synonymum pro uvolněnou lehkost bytí. Jeho poselství je jasné: projasněte svou tvář a otevřete se životu!

Éterický olej Neroli se destiluje z květů hořkého pomerančovníku a k výrobě 1 kila oleje je třeba zhruba 1000 kg květů. Ty se sbírají ručně, podobně jako květy jasmínu a růže, proto je olej velmi drahý. Své jméno získal podle italské princezny z Neroly, Marie Anne de La Trémoille, která si jím parfémovala kde co a dokonce se, na svou dobu velice pokrokově, v oleji i koupala. Její oblíbené rukavičky se staly známé jako guanti de neroli a nakonec i oleji zůstalo její jméno. Parfemářství bylo neodmyslitelnou součástí tehdejší kultury s centrem ve francouzském Grasse, odkud se rozverná rokoková vůně neroli rozšířila do celé francouzské a italské společnosti. Patří spolu s bergamotem a petitgrainem mezi tři nejoblíbenější citrusové vůně, které se do vysoce kvalitních eau de cologne používají od 17. století až dodnes. Díky svému čerstvému, ostřejšímu a jemně povznášejícímu aroma má neroli výsostné postavení nejen ve voňavkářství, ale i v aromaterapii.

Zajímavost: Na jihu Francie se pomerančové květy tradičně vplétají do svatebního věnečku, zřejmě jako výraz lásky a radosti. Jak uvádí Peter Holmes, z dnešního úhlu pohledu mohou spíš pomáhat mírnit svatební úzkost a stres. Zajímavým kontrastem je fakt, že podle vůně neroli se rozpoznávaly prostitutky v Madridu. Asi proto, že je zároveň působivým afrodiziakem.

Vaše přikázané uvolnění

U afrodiziakálních účinků bychom v případě aromaterapeutických účinků mohli začít. Neroli totiž významně zklidňuje nervový systém a podporuje smyslové prožitky. Hodí se pro povzbuzení sexuálního apetitu hlavně u žen, které potřebují uvolnit napětí, pozvednout náladu, stabilizovat emoce a dosytit se něhou. Najdete jej například v Tělovém krému Neroli, který pomáhá probudit smysly a navodit příjemné pocity. Relaxační vůně neroli ulevuje při strachu a úzkosti, a to nejen v souvislosti se sexem. Působí sedativně v mnoha různých stresových situacích, zkouškami či trémou počínaje, porodem konče. Ve směsích olejů TěhotenskáJóga balanc je jako jemné pohlazení - uleví při neklidu a obnoví přirozenou duševní rovnováhu.

Neroli dobře využijete také k uvolnění křečí hladkého svalstva včetně srdce, jako například při palpitacích, tachykardii, arytmii či vysokém krevním tlaku. Ulevuje při zažívacích bolestech, kolikách, nadýmání, zánětu žaludku a střev, snížené funkci žlučníku, jater nebo slinivky. Je skvělým prostředkem při zažívacích potížích nervového původu. Více tipů k očistě jater a slinivky a detoxikaci těla se dočtete dále v našem blogu. Velmi prospěšné je neroli i v péči o pleť, zejména zralou, suchou, citlivou a ekzematickou či pleť s rozšířenými žilkami. Zklidňuje podrážděnou, zarudlou nebo přehřátou pokožku. Používá se úspěšně k hojení jizev a strií, je proto důležitou součástí Masážního oleje proti striím, kde navíc pomáhá i s emočními výkyvy během těhotenství. Stejně tak i Obličejový olej Monet, spojující v sobě unikátní kouzlo jasmínu a neroli, působí jak na pleť, tak i proti nervozitě, úzkosti a depresivním stavům.

Pro radost a naději

Účinky neroli jsou na jedné straně zklidňující, zároveň na druhé mírně euforizující. Tam, kde se usídlila melancholie, vyčerpání a pocity zoufalství, přináší vítanou úlevu. Zmírňuje emočně intenzivní stavy a přílišnou přecitlivělost. Umožní vám uvolnit potlačený vztek a nasměrovat ho jinam než do sebe. Tím vás chrání, posiluje a konejší, propojuje nevědomé reakce s uvědoměním si svých potřeb. Vyzkoušejte Tělový sprej Jóga balanc a budete překvapeni, co vše vám jeho vůně umí nabídnout. Neroli pomůže, pokud jste na sebe nároční a všechno si berete moc k srdci. V důsledku toho je snadné podlehnout různým bolestem, které ovšem mají původ v psychickém rozpoložení. Jeho sladce ovocná vůně vám dodá jistou umírněnou bezstarostnost a důvěru v dobré konce všeho, co život přináší. Ať je pro vás sluncem, které máte vždy po ruce ve dnech šťastných i těch plných bouřkových mraků.

Tip: Při nespavosti přidejte do 20 ml Obličejového oleje Neutrálního éterické oleje v uvedeném poměru a používejte jako výživný noční olej na obličej a dekolt.

  • 3 kapky neroli

  • 3 kapky levandule

  • 2 kapky amyrisu

  • 1 kapka ylang-ylangu

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.