Redakce Nobilis Tilia
18. 3. 2021
Jak pečovat o pleť s rozšířenými žilkami - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Trápí vás viditelné, červené až fialové žilky? Za jejich vznikem stojí hned několik faktorů. Většinou se objevují na obličeji v oblasti nosu, ale také na zádech či končetinách. Víte, že vliv na vznik rozšířených žilek může mít i počasí?

“Viditelné žilky jsou prvním náznakem kožního onemocnění zvaného rosacea. Je silně geneticky podmíněné a nevyléčitelné, ovšem to neznamená, že se jeho projevy nedají potlačovat” vysvětluje dermatoložka MUDr. Alena Reichertová. Za vznikem a rozvojem rosacei stojí vícero faktorů. Největší roli hraje dědičnost, a to až v 80 % případů. K dalším rizikům patří například užívání hormonální antikoncepce, nadváha, těhotenství, nedostatek pohybu a celkově nezdravý životní styl. Velkou roli může hrát také počasí – extrémní výkyvy teplot, silný vítr či přechod z vytápěných prostor do chladu a mrazu.

Problém rozšířených žilek se týká povrchového žilního systému. Úkolem žil je odvádět neokysličenou krev zpět k srdci a podílet se tak spolu s tepnami na cirkulaci krve v celém krevním řečišti. V žilách putuje krev pomaleji než v tepnách a tedy i pod nižším tlakem, takže jejich stěny jsou tenčí, obsahují méně svalových a elastických vláken. "Problém nastává ve chvíli, kdy u žíly dojde ke zvýšení propustnosti nebo dokonce jejímu prasknutí. V takto postiženém místě dojde k vylití krve do podkožních vrstev a ke zčervenání. Může dojít k takovému rozšíření, že prosvítá i do nejsvrchnější vrstvy pokožky a vznikají typické "červené žilky"," dodává MUDr. Alena Reichertová.

Co dělat, když se objeví první zarudnutí?

Při počátečních projevech rosacei, tedy ve stádiu kuperózy, je vhodné se pravidelně svěřovat do péče kosmetičky. Ta pleť odborně ošetří a doporučí postup pro domácí ošetření, případně doporučí i návštěvu dermatologa.

"Spolupráce kosmetičky s kožním lékařem je oboustranně nezbytná. Zarůžovění lze úspěšně zmírnit vhodnými kosmetickými přípravky se stahujícím účinkem na žilky. Kosmetické ošetření v tomto případě má za účel snížit prokrvení pokožky a zmírnit začervenání. Dlouhodobá péče kosmetičky je také doporučována po úspěšném zvládnutí těžších stádií rosacei, při jejichž léčby je nutné svěřit se do rukou dermatologa," dodává MUDr. Alena Reichertová.

Několik tipů pro spokojenou pleť

K pleti postižené kuperózou je potřeba přistupovat jako k pleti velmi citlivé. Chraňte se před slunečním zářením, ale také před mrazem kvalitními přípravky, nejlépe olejovými. Vyvarujte se výrobků s vysokým obsahem lihu, prokrvujících masek, intenzivní kosmetické masáže, hrubých peelingů a silně parfemovaných prostředků. K čištění pleti jsou vhodné Hydrofilní olej neutrální či levandulový, Pleťová voda levandulová nebo Květová voda levandulová, které se s úspěchem používají pro citlivou, přecitlivělou a také pro pleť se sklonem k rozšířeným žilkám a červenání.

Významnou roli v úspěšném zvládnutí výskytu červených žilek nejen na nose hraje i strava. Měla by být bohatší na vitamin C, jehož výborným zdroje je například rakytník. Vhodná je také pohanka pro její vysoký obsah rutinu. Zařadit do jídelníčků můžete i doplňky stravy na posílení cévních stěn jako například Jinanovou tinkturu nebo sypané bylinné čaje.

Řada Péče při rozšířených žilkách byla navržena speciálně pro pleť s červenými žilkami. Je šetrná k velmi citlivé a jemné pleti, přesto se silnými účinky. Krém na rozšířené žilky na obličej je lehkou přírodní mikroemulzí, která podporuje přirozenou mikroflóru pokožky, její správné pH a zlepšuje pronikání účinných látek do pokožky. Navíc zmírňuje zčervenání, zklidňuje, pročišťuje a dodává pleti svěží vzhled. Navíc kombinace bylinných extraktů zvyšuje pevnost a pružnost cévních stěn, urychluje vstřebávání otoků pleti a omezuje růst nových kapilár.

Alternativou v denní péči je obličejový olej, který slouží jako ideální ochrana citlivé pleti zejména v mrazivém počasí, ale také jako noční aktivní sérum. Hlavními účinnými látkami jsou komonice lékařská, jež působí protizánětlivě a směs BIO rostlinných olejů, které pleť regenerují a vyživují. Alespoň jednou týdně je vhodné použít obličejovou masku s unikátní texturou kapalných krystalů, které lépe uvolňují aktivní látky do pokožky. Maska je jemná k pokožce a současně při pravidelném používání zvláčňuje pleť díky vysoce účinnému BIO kakaovému a bambuckému máslu. Obsažený olej z pšeničných klíčků s vysokým obsahem vitaminu E a koenzymu Q10 pleť vyživuje a snižuje její dráždivost. Pro denní i noční pěstící péči zkuste levandulový olej na pleť.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.