Proč nás trápí akné a jak s ním zatočit - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Akné a důvody jeho vzniku

Akné je chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz. Projevuje se výskytem červených pupínků, komedonů nebo bolestivých zánětlivých cyst převážně v oblasti obličeje, dekoltu, ramen či na zádech. Jeho vznik je způsoben především hormonální nerovnováhou a zvýšenou produkcí kožního mazu, které však nejsou typické jen pro období dospívání, ale potkávají mnoho lidí i v dospělosti. „Akné u dospělých se nejčastěji objevuje ve věku 25–40 let. Hlavní příčinou jsou hormonální změny, kterými v tomto věku častěji trpí ženy než muži. Ženy změnami procházejí prakticky každý měsíc v závislosti na menstruačním cyklu, náročné je i období těhotenství nebo menopauzy. Muži naopak mívají horší průběh akné v období puberty,“ vysvětluje MUDr. Lenka Kulmanová ze SKIN CARE Liberec. I když se příznaky akné u každého projevují v různé intenzitě, potká se s ním během života až 90 procent populace.

Co dalšího ovlivňuje zánětlivé akné

Kromě hormonů vznik akné ovlivňuje také genetická výbava, stres, strava s nedostatkem vitaminů a minerálů, kouření, alkohol, špatně zvolená kosmetika, ať už pečující či dekorativní, tak užívání některých léků. To všechno jsou faktory ovlivňující míru i složení kožního mazu. Vznik samotného pupínku je pak způsoben ucpáním vývodu mazové žlázy, což narušuje přirozený proces odlupování odumřelých kožních buněk. Spolu s přemnožením bakterií a hromaděním lipidů ve žlázách pak dojde k zánětu, který se na pleti projeví v podobě pupínku.

Brada, čelo, nos. Jak se zorientovat v mapě akné?

mapa akné - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Pod rouškou maskné

Během posledního roku, kdy jsme všichni vystaveni častému nošení roušek a respirátorů, se navíc objevil nový typ akné, tzv. maskné. Pravidelné a dlouhodobé zakrývání části obličeje rouškou totiž zabraňuje průchodu dostatečného množství vzduchu. Během mluvení a dýchání se vytváří teplé a vlhké prostředí, kde se daří bakteriím, mastnotě a ucpávání pórů. Třením roušky o pokožku zároveň dochází k jejímu podráždění a pod kůži v oblasti kolem rtů, brady a tváří tak snadno pronikají nečistoty z okolního prostředí. Akné alias maskné je pak rázem na světě.

Psychika a životní styl pod kontrolou

Problematická pleť, zvláště v těžších případech, má také tíživý dopad na psychiku. Bývá zdrojem úzkostí a depresí a často vede ke ztrátě sebevědomí. Lidé se za svůj vzhled stydí a často se pak straní společnosti. Je však důležité uvědomit si, že akné lze vždy vyléčit. Vyžaduje to ale dodržovat celý komplex pravidel a mnohdy dokonce změnit životní styl.

To znamená hlavně omezit příjem nezdravých cukrů a tuků v potravinách a namísto nich zařadit do stravy větší množství ovoce a zeleniny a vitaminy a minerály, ideálně A, C, E a B-komplex, zinek, selen a omega-3 mastné kyseliny. Nezdravé návyky jako stres, kouření a alkohol je dobré vyměnit za pohyb (například běhání) a dostatečný spánkový režim. V noci totiž v pokožce probíhají regenerační procesy, a pokud na ně není dostatek času během spánku, projeví se to dlouhodobě jak jejím dřívějším stárnutím, tak i celkovým zhoršením stavu pleti.

K vyřešení potíží bývá nezbytná také konzultace s lékaři a pravidelné návštěvy kosmetických salonů, kde je možnost vše v klidu probrat a nastavit léčebný postup přímo na míru. Kosmetička dokáže pleť správně vyčistit a poradí vhodnou kosmetiku, dermatoložka zase může nabídnout ošetření moderními metodami. Návštěva odborníka se opravdu vyplácí a stojí za to absolvovat ji co nejdříve. Už prvních pár ošetření v kosmetickém salonu totiž přináší své výsledkya hlavně, často poskytnou potřebnou psychickou podporu.

Kam na takové ošetření zajít? Navštivte náš Kosmetický salon Nobilis Tilia ve Vlčí Hoře nebo se podívejte, kde působí naše spolupracující kosmetičky.

Kosmetika (nejen) na doma

Ke správné kosmetické péči o pleť s akné pro vás máme mnoho osvědčených produktů i novou řadu Péče při aknózní pleti. Komplexní bylinné extrakty zde podtrhuje síla hřebíčku, který si poradí nejen s bakteriemi a záněty, ale jeho aroma také uvolní vaše smysly a posílí chuť do života i nalomené sebevědomí.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.