Ravintsara: říjnový bojovník proti virům - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Když za okny prší a chladno vám leze do těla, i když se na něj jen díváte, je čas zapnout difuzér a zamyslet se nad výběrem vhodného oleje. Možná vás jako první napadne ravintsara. Důvěřujte své volbě, je to totiž jeden z nejúčinnějších olejů pro prevenci i úlevu od běžných podzimních obtíží těla i duše.

Éterický olej ravintsara se destiluje z listů stromu Cinnamomum camphora, který je domovem na Madagaskaru. Tam byl přivezen z dálného východu údajně někdy v 19. století, i když jiné zdroje uvádějí, že se sem dostal už za francouzské koloniální éry. Indický oceán byl tehdy střediskem rostlinné burzy, druhy se převážely z jednoho ostrova na druhý, na africké pobřeží, které bylo pod britskou nadvládou a do Indonésie. Holanďané kontrolovali většinu tehdejšího obchodu s kořením, a tak není divu, že oleje z Madagaskaru si našly brzy cestu do Evropy. Ve 20. století podporovala koloniální Francie pěstování aromatických rostlin pro užití v kosmetice a parfumerii a olej z ravintsary se stal důležitou součástí jejich parfemářské tradice.

Zajímavost: Olej z Madagaskaru má jiné složení než olej ze své původní domoviny. Cinnamomum camphora z dálného východu je bohatý na kafr, označuje se biochemickou specifitou (b.s.) camphor a prodává se pod názvem kafr. Jiný olej z téže oblasti je bohatý na linalol, označuje se Cinnamomum camphora b.s. linalol a prodává se jako linaloové dřevo nebo Ho-sho. Pod názvem ravintsara se ovšem skrývá pouze olej bohatý na 1,8 cineol – Cinnamomum camphora b.s. 1,8 cineol, i když někdy bývá prodejci nahrazován za předchozí levnější oleje. BIO ravintsaras prokazatelným původem a složením je proto jistota!

Na pomoc při viróze

Olej z ravintsary má silné protivirové účinky a používá se k posílení imunitního systému při nejrůznějších infekcích, zejména dýchacího a zažívacího ústrojí. Je účinný na neurotropní viry Herpex simplex a Herpes zoster, takže jej s úspěchem využijete pro kožní virová onemocnění jako jsou mírné formy bradavic, opary, plané neštovice, molusky či pásový opar. Olej použijte neředěný a nanášejte jej přímo na místo výskytu potíží. Při větší ploše olej vždy řeďte v rostlinném oleji. Jeho protivirové účinky bude dobře podporovatOlej z černého kmínu nebo Nimbový olej. Pro posílení imunity si dopřejte do difuzéru či aromalampy oblíbenou Směs éterických olejů Imunita, ve které našla ravintsara účinné propojení s dalšími oleji.

Tip: Pro prevenci chřipkových onemocnění u dětí přidávejte na noc do difuzéru 3 kapky ravintsary, 1 kapka mandarinky a 2 kapky levandule. Dávkování je určené pro malou ložnici.

Myslete pozitivně!

Ravintsara vám v tom ráda pomůže. Zažene podzimní chmury a posílí pozitivní vnímání. Jestli máte oslabené nervy, vůně ravintsary snadno přemůže chronickou úzkost a rozpustí únavu. Inhalační tyčinku proti únavě mějte neustále při ruce a její posilující vůni si dopřejte, kdykoliv bude potřeba. Ravintsara vám bude oporou i při učení nebo pracovních výkonech, posílí koncentraci, vůli a paměť. Stejně jako unavené mysli dodá vzpruhu i vašim svalům. V Uvolňujícím gelu na svaly účinně pomáhá od bolesti, ztuhlosti a únavy po sportovní aktivitě.

! Kontraindikace: Protože olej obsahuje 50 – 70 % 1,8 cineolu, nepoužívejte jej k masáži či potírání obličeje a krku u dětí do 10 let. Ostatní způsoby použití oleje jsou zcela bezpečné.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.