Bazalka: Voňavý pomocník pro praktický život - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

První opravdu jarní měsíc bývá náročný na výdej energie. Podle čínského horoskopu se nedávno ujal vlády drak. Roztáhl svá křídla a letí, popohání nás k aktivitě. Všechny plány, které se nám s nově probuzenou silou zrodily v hlavě, jsou předurčeny k úspěchu. Ovšem za předpokladu, že jsme schopni je zvládnout. A bazalka nás při tom určitě nenechá na holičkách.

Bazalka je dnes hojně rozšířená užitková bylina v teplých oblastech po celém světě. Nachází se v mnoha různých odrůdách, ať už planých nebo vyšlechtěných. Původem ovšem pochází z Asie a už ve starověku se pěstovala v Egyptě a Indii, její léčivé účinky využívali také Římané a galenická farmacie. Název je odvozený z řeckého „basilikon“, což znamená „královská mast“. V aromaterapii se využívají pro výrobu bazalkového esenciálního oleje zejména dva druhy, a to Ocimum basilicum, bazalka pravá a Ocimum sanctum, bazalka posvátná. První z nich má mnoho variet s různými poměry obsahových látek, které je nutné znát pro stanovení kontraindikací, a zároveň to znamená, že se můžete setkat s odlišnými tóny bazalkové vůně od skořicové, citrusové až po levandulovou. Druhá má své pevné kořeny v indické kultuře pod názvem „tulsi“, což znamená „to, co je nenahraditelné“. Ve starých náboženských textech Bhágavaty je uvedeno, že bůh Višnu má nejraději její vůni. Oproti bazalce pravé je její aroma jemnější, víc zklidňující a podle indických tradic podporuje dlouhý a zdravý život.

Zajímavost: Bazalka je tajemná rostlina opředená mnoha pověstmi. V Indii věřili v její božskou moc a dokonce na ni přísahali před soudem. Mexičané jí přisuzovali schopnost navrátit milence či dokonce přinést peníze. Na Haiti je zasvěcena bohyni lásky Erzulii a také v Evropě se často spojovala s mocí napomáhat lásce. Někteří respektovaní aromaterapeuti ji doporučují jako afrodiziakum.

Když jsou nervy na pochodu

Podobně jako bylina je i Éterický olej Bazalka vhodný na potíže s trávením a zažíváním. Působí zejména proti bolestem a křečím, podporuje tvorbu žluči, inhalace pomáhá při nevolnosti a zvracení, má antivirové a antiseptické účinky. Pomáhá jak při infekčních onemocněních, tak při potížích s trávením nervového původu. A právě v působení na nervový systém je bazalka „tím, co je nenahraditelné“. Zklidňuje avšak zároveň osvěžuje a posiluje celý nervový systém, mozek, oči, ledviny a nadledvinky. Nejprve stimuluje, poté snižuje aktivitu mozkomíšních nervů. Skvěle působí při nervovém vyčerpání, depresích, paralýze a stažených svalech.

Výborně doplňuje terapeutické směsi při dýchacích obtížích, chronické bronchitidě spojené se slabostí, nachlazení, zánětech dutin, černém kašli či astmatu. Snižuje horečku a pomáhá obnovit čich například po covidových infekcích. Stejně dobře je účinná pro posílení ledvin a močopohlavního ústrojí. Pomáhá harmonizovat menstruaci zejména tam, kde je opožděná či vynechávající a je spojená s pocitem chladu v pánevní oblasti. Ulevuje při bolesti v bedrech a má své místo ve směsích na impotenci či neplodnost. Při péči o pleť se hodí pro ochablou a unavenou pokožku a také v případech nečisté a toxiny zahlcené pleti. Proto ji najdete jako hlavní účinnou látku v Obnovujících sérech Bazalka z řady Biofáze.

Udělejte si pořádek v hlavě

Díky svým schopnostem podporovat činnost mozku a posilovat nervy je bazalkový éterický olej skvělým pomocníkem při každé mentální zátěži. Ať už se potřebujete učit na zkoušky, koncentrovat na výkon v práci nebo posílit svoji odolnost vůči mnoha požadavkům vašeho okolí. Osvěžuje při mentálním vyčerpání, únavě, nervozitě, úzkosti a napětí. Pomůže vám ve chvílích psychického přetížení zůstat nohama na zemi a řešit problémy věcně a prakticky. Nasměruje vaše teoretické znalosti do praxe a naučí vás přijmout a zpracovat skutečnosti právě takové, jaké momentálně jsou. Využijte moc, kterou v sobě její vůně skrývá, a uspořádejte si běžný život tak, aby se všechny vaše plány mohly uskutečnit a vy přitom zůstali v klidu a v pohodě.

Tip: Vyzkoušejte do difuzéru nebo inhalační tyčinky směs éterických olejů pro radost z přítomného okamžiku. Její vůně oživuje, posiluje, dodává rozhodnost, odvahu, spontánnost a optimismus. Pomůže vám vstát a jít, neboť naděje je pouze v naší aktivitě.

! Kontraindikace: Nepoužívejte bazalkový olej v těhotenství a při kojení, pro děti do pěti let a na citlivou, nemocnou či poškozenou pokožku. Při použití na pokožku používejte maximálně 1% koncentraci. Bazalka levandulová je bez kontraindikací.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.