Bergamot: březnová záchranka pro vaše nervy - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Všimli jste si, že jaro bývá plné emocí? Jak se střídá počasí, mění se i nálady. Očekávání a naděje z přicházejícího slunce se, častěji než je milé, mění ve frustraci a smutek při pohledu z okna na zamračené nebe, déšť nebo dokonce sníh. A proto je právě teď ten správný čas pozvat k sobě svého nejlepšího voňavého přítele – bergamotový olej.

Bergamotová silice se získává z nezralých zelených plodů stromu Citrus aurantium ssp. bergamia, který roste například v Itálii. Své jméno zřejmě získal podle města Bergamo v Lombardii, kde se poprvé bergamotový éterický olej vydestiloval. Jedná se o druh stromu s menším vzrůstem, beztrnnými větvemi a listy podobnými citroníku, ale s křídlatým řapíkem. Plody jsou žluté, kulovité až široce hruškovité. Celá rostlina má typickou „bergamotovou“ vůni, jež se hojně využívá nejen při výrobě parfémů, ale například i k parfémování známého čaje Earl Grey.

Zajímavost: Bergamotový olej byl důležitou součástí italského lidového léčitelství a od 16. století se o něm zmiňuje řada středověkých herbářů. Používal se jako prostředek pro dezinfekci a ke snížení horečky. V napoleonských dobách byl populární jako parfém a stal se klíčovou složkou legendární toaletní vody Eau-de-Cologne.

Most přes rozbouřené vody

Bergamot patří do rodiny hořkých citrusů, mezi nimi má však zvláštní postavení. Jeho aroma je osvěžující, ale zároveň sladce ovocné s květinovými podtóny. Je to tak jeden z nejlepších esenciálních olejů na úlevu při depresích a melancholii, skvěle pozvedá náladu a zároveň uvolňuje stres, napětí či úzkosti. V Inhalační tyčince proti stresu pomáhá bergamotový olej zvládnout podrážděnost, frustraci, výkyvy nálad, výbušnost i vztek a zdravým způsobem je ventilovat. Pomáhá při nespavosti a je ideálním pomocníkem pro každého workoholika – uvolňuje a zbavuje starostí.

Harmonizační účinky bergamotu na psychiku se projevují tím, že usnadňuje přijetí a zpracování potlačených emocích. V tom je bergamot velmi cenný, neboť tak preventivně pomáhá zamezit vzniku mnohých psychosomatických obtíží. Ne nadarmo je jednou z důležitých složek směsí éterických olejů Harmonie, PracovníJóga Balanc. Hodí se i pro ty, kteří své pocity drží uvnitř a zlobu obrací vůči sobě. Usnadňuje prožití a zpracování hněvu, často se proto používá v psychoterapeutické praxi k ošetřování starých emočních ran.

Tip: Vyzkoušejte skvělou kombinaci bergamotu a jasmínu – nebeská vůně na jarní rozvrkočenost a nestabilitu. Používejte ji v mandlovém oleji jako parfémovou směs na zápěstí a dekolt, dopřejte ji svým kotníkům i ušním lalůčkům. Užijte si jaro i s deštěm za okny!

Když se nervy projevují na těle

Podobně jako ostatní citrusy působí bergamot pozitivně na podrážděná játra, podporuje zažívání a vylučování, zejména pokud jsou narušené nervovým napětím. Použijte bergamot k masáži v případech napětí a diskomfortu v břišní oblasti, při křečích a plynatosti, nevolnosti, refluxu či syndromu podrážděného tračníku. Harmonizuje při nepravidelné menstruaci a PMS.

Hodí se do směsí na infekce ORL a dýchacích cest a zmírňuje horečky. Působí antimikrobiálně, čistí vzduch a zbavuje tělo zplodin látkové výměny, proto jej najdete i v Osvěžovači vzduchu Detox. Je účinným prostředkem při vaginálních či močových infekcích a zánětech močového měchýře. Ve výrobcích Intimní gel FemaHydrofilní olej Fema se uplatňují jeho antiseptické a hojivé účinky. Výborně také pečuje o pokožku s dermatitidou, akné, lupénkou, ekzémy a opary. Pomáhá zajizvení drobných poranění a vřídků a zklidňuje podrážděnou pleť například po holení.

Kontraindikace: Nevystavujte pokožku slunci ani soláriu 12 hodin po použití oleje.

O autorovi:
Adéla Zrubecká
Adéla Zrubecká je spolumajitelkou Nobilis Tilia. Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Díky svým zahraničním kontaktům nadále spoluorganizuje zahraniční konference aromaterapie a publikuje v odborných i populárních časopisech. Je lektorkou Institutu aromaterapie a zaměřuje se zejména na praktické využití aromaterapie ve spojení s tradiční čínskou medicínou.
Všechny články autora

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.