Tereza Zedková
1. 3. 2023
Jak poznat atopický ekzém - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Výzkumy ukazují, že atopickým ekzémem trpí až 10 % české populace. Má nepříjemný vliv nejen na pokožku, ale také na psychiku jedince, a ne vždy je lehké ho poznat. U dětí se snadno zamění za seborreu, někdy se může jednat „jen“ o podráždění nedostatečně zvláčněné pokožky. Jak tedy atopický ekzém funguje, kdy se objevuje a jak se projevuje u dětí a dospělých?

Vznik a příčiny atopického ekzému

Atopický ekzém nebo také atopická dermatitida je chronické zánětlivé onemocnění, které se projevuje suchou, popraskanou až hrubou, svědivou pokožkou, drobnými pupínky, puchýřky, zarudnutím, zánětem, vlhkostí a mokváním. Pokožka s atopickým ekzémem má sníženou ochrannou funkci kožní bariéry a narušenou rovnováhu kožního mikrobiomu. Atopický ekzém postihuje stále více malé děti, objevuje se však i u dospělých.

Hlavní příčinou vzniku ekzému je nedostatečná ochranná funkce kožní bariéry neboli hydrolipidové vrstvy. To se projevuje suchostí kůže, svěděním a praskáním, čímž se pokožka stává snadno prostupnou pro dráždivé látky a alergeny. Ty se mohou vyskytovat například v mýdlech, saponátech, čisticích a dezinfekčních prostředcích. Další zátěž při ekzému představuje prach, pyly, patogenní mikroorganismy či plísně, které následně zhoršují stav ložisek nemoci. Kromě toho atopický ekzém mohou spustit, nebo jeho průběh zhoršit, další faktory jako potravinové alergeny, hormonální změny, očkování, růst zoubků, klimatické změny, horko a pocení nebo stres, který je považovaný za významný spouštěč ekzému u dospělých.

Diagnóza onemocnění není snadná, vychází z komplexní rodinné anamnézy a klinického vyšetření dermatologem. Projevy jsou velmi rozdílné a mění se s věkem i ročním obdobím.

Jak vypadá ekzém u dětí a dospělých?

Ekzém u kojenců můžeme pozorovat obvykle do půl roku života. Suchá pokožka zasahuje nejdříve hlavičku a tváře a postupně se přesouvá na končetiny. Atopický ekzém u dětí se objevuje kolem druhého roku života. Je charakteristická ložisky v loketních a podkoleních jamkách, na zápěstí a krku, často jsou zasaženy i kotníky, hýždě a stehna. Intenzivní svědění, dětem často narušuje spánek, což vede k únavě a podráždění psychiky dětí i rodičů.

Atopický ekzém u dospělých se projevuje převážně na obličeji, krku a rukou, také v horní části hrudníku i na části končetin, v záhybech podkolenních a loketních jamek a může zasáhnout i vlasovou pokožku. Kromě svědění je to také vzhled pokožky, který negativně ovlivňuje psychiku jedince a jeho sebevědomí. Tato psychická nepohoda až deprese, stejně jako dlouhodobý stres, vedou k oslabení imunity a zpětně zhoršují i stav ekzému.

Kde se nejčastěji vyskytuje ekzém u dětí a kde u dospělých?
Kde se nejčastěji vyskytuje ekzém u dětí a kde u dospělých?

Jaká je péče o pokožku s atopickým ekzémem?

Suchá a svědivá atopická pokožka je napjatá a trpí především nedostatkem vlhkosti. Potřebuje tedy výrazně hydratovat, zvlhčovat a promašťovat zvláčňujícími produkty, tzv. emoliencemi. To jsou látky, které účinně přispívají k obnově kožní bariéry, zvyšují hydrataci, zjemňují, změkčují a zamezují ztrátě vody v pokožce. V každodenní péči to znamená dát přednost sprchování vlažnou vodou před horkou vanou a místo mýdel, která přispívají k vylučování mastných látek z pokožky, sáhnout po balzámech a olejích. Ty pokožku jemně umyjí, nedráždí a chrání před vysoušením. Speciální krémy a balzámy dokáží na pokožce vytvořit ochranou bariéru, která zabrání ztrátě vody z pokožky a pronikání dráždivých látek do kůže. Jedině tak zůstane pokožka dostatečně hydratovaná a prospěšná bakteriální mikroflóra bude žít v rovnováze. Na našem voňavém blogu se můžete inspirovat účinky třezalkového oleje.

V případě akutního vzplanutí ekzému, kdy se objeví bakteriální zánět, kůže mokvá, hnisá nebo sama praská až do krve, je potřeba neprodleně navštívit dermatologa, který určí nejvhodnější léčbu.

Pravidelným zvlhčováním, promašťováním a ochranou pokožky, nejlépe pomocí přírodní kosmetiky, a také eliminací dráždivých faktorů, jinými slovy správně zvolenou udržovací péčí, zůstane pokožka dlouhodobě v dobré a stabilní kondici. Preventivně tak oddálíte možné zhoršení příznaků a vyhnete se i použití kortikoidů.

Zjistěte více o komplexní řadě Atopik

Jak eliminovat nepříjemné reakce na textil?

Dalším z faktorů, který má vliv na stav pokožky atopiků je textil, se kterým jejich pokožka přichází denně do těsného kontaktu. Nejprve bychom měli zvážit výběr druhu materiálu, ze kterého je oděv či ložní prádlo vyrobeno. Vhodná jsou přírodní vlákna jako je bavlna, viskóza, konopí či bambusové tkaniny. Výhodou těchto materiálů je velká prodyšnost, což pomáhá odvádět pot. Neprodyšný materiál (např. polyester) může projevy ekzému naopak zhoršit. Úplet látky by pak měl být jemný, s hladkým povrchem. Ideální je dávat přednost lehkým oděvům, které mají dobrou tepelnou vodivost a pokožku zbytečně nedráždí. Proto je vhodné se vyhnout i látkám jako je froté či fleece, které mohou být součástí svrchních vrstev oděvu, ale neměly by být v přímém kontaktu s pokožkou atopika. Na druh materiálu je vhodné se zaměřit i při výběru osušek či ložního prádla (vhodné je např. ložní povlečení ze vzdušné mušelínové látky s nízkou gramáží). Všechny textilie by pak měly mít potvrzeno certifikací, zda byly testovány na obsah škodlivin (např. certifikát OEKO-TEX 100). Nově zakoupené oblečení se v každém případě doporučuje s ohledem na možný obsah chemikálií alespoň dvakrát vyprat, než si ho oblečeme. Pro alergiky i ty, které trápí atopický ekzém, je také vhodné využívat sušičku, která prádlo nejen zjemní, ale také díky vysoké teplotě ničí nežádoucí bakterie. Prach, pyl a další možné alergeny zase zachytí její filtr. Podráždění pokožky předejdete také volbou šetrného pracího prostředku, vynecháním aviváže a důkladným mácháním prádla. Více o tom, jaké další faktory hrají při praní u alergiků roli, se můžete dočíst v tomto článku.

Strava při atopickém ekzému

V péči o ekzematickou pokožku hraje roli také stravování. Do jídelníčku je třeba zařadit kvalitní rostlinné oleje, které obsahují nenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3. Působí v těle proti zánětům, což je žádoucí v případě některých alergických reakcí, včetně atopického ekzému. Ideálním zdrojem těchto látek ve vyváženém poměru jsou panenské rostlinné oleje, zejména Konopný olej bio nebo hotová Posilující směs rostlinných BIO olejů. Celková strava ekzematika by měla být dostatečně vyvážená a pokud jsou potvrzené alergické reakce na některé potraviny, tak tyto alergeny z jídelníčku vynechat. Naopak je vhodné zařadit očistné kúry a zbavit se nahromaděných toxinů, například pitím směsi bylin v Detoxikačním čaji a užíváním Čekankové tinktury. Oba produkty podporují vnitřní detoxikaci, ulevují trávicímu traktu a příznivě působí na játra, hlavní orgán pro vylučování. Vše potřebné o očistě těla i mysli, najdete v našem seriálu Detoxikace.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.