Redakce Nobilis Tilia
10/11/2019
Arganový olej: kosmetický zázrak z Maroka - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Arganový olej patří pro své mimořádné regenerační a pěsticí účinky mezi jednu z nejvíce ceněných surovin na světě a proto jsme jej vybrali do nového očního krému. Jak se však vyznat v kvalitě čistého oleje, když je na trhu tolik druhů s rozdíly v kvalitě, s odlišnými vlastnostmi a především s účinky pro pleť?

Příběh arganového oleje

Olej pochází z ořechů keře argánie trnité, jehož různé odrůdy po staletí rostly v celé severní Africe. Dnes se vyskytuje pouze v Maroku. Keře mají hluboké kořeny, které rostou až 200 let a jsou velmi odolné místnímu suchému podnebí. Kvůli nadměrné spotřebě oleje a nízké obnově nových keřů jsou v současnosti argánie vzácné a ohrožené, a jsou pod ochranou UNESCO. Nejen proto je arganový olej tak ceněný. Má také skvělé zvláčňující, vyhlazující a hydratační účinky.

Jedlý arganový olej

Tento olej je nejméně známý a u nás i nejméně dostupný druh. Plody argánie se nejprve upraží, pak se pomalu melou. Získává se tak silně ovocně-karamelově voňavý olej, vůně se délkou skladování postupně transformuje k vůni plísňového sýra. Semena arganie lze také nejprve pražit a následně lisovat za studena na lisech. Takto získaný olej má silně oříškovo-kouřovou chuť a vůni, která se skladováním nemění. Ani jeden z jedlých druhů arganového oleje, které jsme tu popsali, není vhodný pro kosmetické účely. Obsahuje totiž látky, které mohou pokožku dráždit, a nemají ani žádný kosmeticky významný účinek. Pražení semen totiž poškozuje vitaminy a flavonoidy, které jsou naopak pro kosmetické účely velmi cenné.

Kosmetický arganový olej

Na trhu najdete více druhů kosmetického agranového oleje. Rafinovaný se vyrábí z nepražených semen lisováním nebo extrakcí. Rafinace je složitý proces, který může zahrnovat řadu kroků. Je to například neutralizace, při níž se olej zbaví nežádoucích volných mastných kyselin a všech případných příměsí po lisování, dále filtrace, kdy se k horkému oleji přidávají chemická činidla a dezodorace, během níž se destilací s vodní párou odstraní pachové a chuťové látky. Rafinovaný olej má tedy různé stupně kvality od extrahovaného oleje, který může obsahovat zbytky chemických rozpouštědel až po olej šetrně čištěný. Rafinovaný arganový olej však nemá žádné zásadní pěsticí či vyživující účinky, vhodný je k prostému promaštění pleti.

Elixír krásy

Kosmeticky nejcennější je arganový olej lisovaný za studena, který se vyrábí z nepražených semen usušených na slunci. Čerstvě vylisovaný má ovocně-květinové aroma, skladováním se velmi rychle mění aroma na vůni podobnou plísňovému sýru. Takto získávaný olej obsahuje vysoké procento vitaminu E a je proto výjimečně schopným pomocníkem v ochraně pleti proti poškození volnými kyslíkovými radikály a buněčným stárnutím. Významný je také obsah důležitých nenasycených mastných kyselin, karotenů a fytosterolů. Díky tomu má arganový olej silné regenerační a zvláčňující účinky a spolehlivě obnovuje vitalitu suché, citlivé nebo předčasně zralé pleti. Je vhodný také jako jemný prostředek na ošetření očního okolí, může se používat jako pěsticí noční olej nebo jako podklad pod denní krém. Komu není jeho vůně příjemná, může si jej smíchat se šípkovým či makadamiovým olejem, zejména při použití na obličej.

Kozí olej?

Možná jste někdy slyšeli, že arganový olej je cítit po kozách. Kozy se opravdu kdysi používaly pro sklízení arganových ořechů, a to tak, že se pustily na pastvu, a protože byly ořechy pro kozy nestravitelné, plivaly je na zem. Nakousané arganové ořechy se pak lépe loupaly. Přesto, že ještě dnes můžete na dovolené v Maroku vidět na argániích poskakovat kozy, je tento způsob sběru postupně zakazován. Za prvé proto, že není tolik koz, aby pokryly celosvětovou spotřebu oleje a za druhé proto, že kozy okusovaly větvičky a listy chráněných stromů argánie a tím je ničily. Za specifickým kyselým odérem stojí dvě kyseliny – octová a valerová. Protože jsou všechny složky vůně kosmetického oleje těkavé a oxidačně nestálé, dochází časem k jejich pozvolné přeměně na kyseliny, které již tak těkavé nejsou a zůstávají v oleji. Charakteristický odér tedy nepochází z koz ale z kyselin, a je arganovému oleji přirozený. Je to důkaz, že olej nebyl nijak rafinován.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz

Přihlaste se k odběru novinek z Vlčí Hory

Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, In vitro stanovení SPF a UVA ochrany kosmetických přípravků a Výzkum a vývoj BB krému Nobilis Tilia vyhovující standardům certifikace CPK ZDE.

© 2003–2022 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.